Sinds Microsoft de mogelijkheid gratis te upgraden van Windows 7 en 8(.1) heeft ingetrokken, is het nog steeds mogelijk gratis te upgraden naar Windows 10. Daar zijn verschillende trucs voor, de een nog makkelijker dan de ander. De eerste truc die mensen gebruikten was de accessibility-truc. Door het downloaden van een speciale executable voor doven en slechthorenden konden gebruikers met behulp van de toegankelijkheidsopties gratis upgraden naar Windows 10. Dit bestand is inmiddels verplaatst of verwijderd. Ook het terugzetten van de klok heeft tijdenlang gewerkt. Door de klok terug te zetten naar 28 juli 2016 konden gebruikers gratis upgraden naar Windows 10.

Een truc die nog veelvuldig wordt toegepast is de “huidige sleutel-truc”. Door een kersverse installatie te beginnen en je Windows 7-licentiesleutel in te vullen kreeg je een netjes geactiveerde Windows 10 op je computer en werd de licentie omgezet naar een Windows 10 licentie. Hiervoor moest je echter wel het systeem opnieuw installeren. Mocht je met een schone lei willen beginnen, dan kan je nog steeds gebruik maken van deze truc. In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in.

Vandaag kijken we naar de allermakkelijkste truc: upgraden naar Windows 10 met (in sommige gevallen) de mogelijkheid je bestanden en instellingen te behouden.

Deze truc heeft wat overeenkomsten met de “huidige sleutel-truc”. Je begint namelijk met het downloaden van de Media Creation Tool van Microsoft. 

Klik op “Hulpprogramma nu downloaden” en open het gedownloade bestand. Na het accepteren van de nieuwe licentievoorwaarden kies je de optie “Deze pc nu bijwerken” en klik je op volgende.

Volg de aanwijzingen op het scherm. Bij het vierde scherm krijg je de vraag of je je persoonlijke bestanden en apps wilt behouden. Maak je keuze en klik op volgende.

Klik vervolgens op installeren en de upgrade wordt uitgevoerd. Dit kan een behoorlijke tijd duren (in sommige gevallen meerdere uren), dus wees geduldig. Tijdens de upgrade wordt de computer enkele keren opnieuw opgestart, dat is normaal.

Als het tijdens het upgraden mis gaat, wordt er automatisch teruggerold naar Windows 7 dus ook daarover hoef je je geen zorgen over te maken.

Als het upgraden voltooid is, worden er nog wat vragen gesteld over Windows 10 en kan je beginnen. Zo simpel is het. Je Windows 7 (of 8)-licentie is automatisch omgezet naar een Windows 10-licentie en kan je achterhalen door naar de instellingen te gaan, te klikken op Bijwerken en Beveiliging en te kiezen voor Activering.

Mocht het upgraden om de een of andere manier niet lukken, dan kan je het nog proberen met Microsoft’s alternatieve upgrade-applicatie. Deze kan je hier downloaden. Werkt dat ook niet, lees dan dit artikel. Wij leggen je daar uit wat je allemaal nog kan doen om een succesvolle upgrade uit te kunnen voeren door de problemen te tackelen die dit proces frustreren.

Als je na het upgraden tegen problemen aanloopt lees dan deze reparatietips.