Het probleem doet zich voor als je door een dubbelklik in bijvoorbeeld een Windows Verkenner of een bijlage in een mail een bestand wilt openen. In plaats van je favoriete PDF viewer, browsers, grafisch- of tekstprogramma opent een Microsoft app die datzelfde kan, of Microsofts browser Edge. Een geweldige manier om gebruikers in Windows 10 apps te interesseren: de app steeds weer te laten terugkomen alsof een kwaadaardig virus is.

Hoe verander je dat dan weer?

Als eerste kun je naar de Windows Verkenner gaan om het juiste programma te zoeken voor het openen van een ergens opgeslagen bestand (van het type wat nu met het verkeerde programma opent). In mijn geval werd o.a. een plaatje van het type .jpg geopend met de Windows Photo app in plaats van PaintShop Pro.

Het huidige programma, met het bijbehorende pictogram, staat gewoonlijk geselecteerd. Via de rechtermuistoets, keuze Eigenschappen staat dan een Wijzigen (Change) knopje in het scherm om een ander programma te kiezen. Via dit Wijzigen (Change) knopje wordt hierna automatisch het gekozen programma gebruikt om het aangegeven bestandstype mee te openen.

Eigenschappen bestand werkt

Alternatief is via de rechtermuistoets Openen Met te kiezen. Bij mijn .jpg bestanden werkte het niet. Bij eigenschappen ontbreekt namelijk het Wijzigen (Change) knopje.

Programma kiezen werkt niet

Ik ga naar het Control Panel. Het oude wel te verstaan:

Instellingen\Configuratiescherm\Alle configuratiescherm-onderdelen\Standaardprogramma's\Uw standaardprogramma's instellen\Selecteren wat standaard met dit programma wordt geopend

Control Panel\All Control Panel Items\Default Programs\Set Default Programs\Set Program Associations

ControlPanel associations

Helaas werkt dat ook niet. Bij de Photo's apps zie ik dat er 10 bestandassociaties zijn. Deze zijn aangevinkt, dat geldt ook voor een aantal protocols. Hoewel je wel extra associaties kan aanvinken kun je ze niet weghalen. Andersom (alles aanvinken bij het gewenste programma, in mijn geval is dat PaintShopPro) werkt ook al niet. PaintShopPro staat niet in de lijst. Ik bedenk een truc. Ik kies het Microsoft programma Paint, en vink daar .jpg aan. Dit werkt. De .jpg bestanden openen nu met Paint. En nu kan ik wel kiezen om met PaintShopPro te openen. Er staat nog steeds geen Always open with opties maar hierna blijft de .jpg openen met Paint.

Hoe wilt u dit bestand openen?

Ik ben echter nog niet tevreden. De iconen zijn niet die van PaintShopPro.

Ik daal nog een stapje verder af in de Windows-kelder en zoek in de registry. Dat is in feite een grote database waarin vrijwel alle programma's en Windows alle mogelijke instellingen bewaren. De registry is ingedeeld in een aantal voorgedefinieerde "root keys" waarvan de volgende 5 altijd in Windows aanwezig zijn:

  • HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR)
  • HKEY_CURRENT_USER (HKCU)
  • HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM )
  • HKEY_USERS (HKU)
  • HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC)

Door in het zoekveld regedit in te typen open je de registry editor. Een veel beter alternatief is Regeditx waarmee je in de registry naar inhoud kunt zoeken. Niet waarde voor waarde, zoals Regedit, maar vanuit een lijst die het programma eerst aanmaakt. Ik open:


HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\

Deze keer zoek ik naar de grafische extensie .bmp. Daar zie ik een optie UserChoice. En daar staat de code van de app, die ik toch echt niet wil gebruiken voor mijn .bmp. Weg ermee! Maar zo makkelijk geeft Windows zich niet gewonnen. Ik kan de key niet eens wissen!


Via Registry Unable to delete all specified values

Daarna probeer ik het met de OpenWithList. Deze kan je vinden op verschillende plaatsen:


HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\filetype\OpenWithList

of


HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\

En ook op HKEY_CLASSES_ROOT\.bmp (er is een entry voor iedere extensie):

In de key OpenWithProgids staat een binaire waarde AppX43hnxtbyyps62jhe9sqpdzxn1790zetc. Dat is de interne code van de Windows Photo app. Deze waarde verwijderen we uit de registry.


In


Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.jpg


staan 3 keys:

OpenWithList
Hierin staat een opsomming van de applicaties waarmee dat bestandstype is geopend, met een letter als key. De key MRUList geeft de volgorde aan, waarbij MRU staat voor Most Recently Used. Als er bijvoorbeeld cdba staat, dan is het programma dat daar staat (psp.exe bij PaintShopPro) het programma waarmee het laatst een .jpg bestand is geopend.OpenWithProgIds
Hier staan keys die het soort bestand aangeven, bijvoorbeeld PSP7.Image

User Choice
Deze verander ik van AppX43hnxtbyyps62jhe9sqpdzxn1790zetc in PSP7.Image.
Nu constateer ik dat een van de wijzigingen hierboven helpt, maar niet voor lang.
Ik kijk er naar met een gratis utility, FileTypesMan van Nirsoft. In de File Type kolom wordt als 'User choice' AppX43hnxtbyyps62jhe9sqpdzxn1790zetc gezet. Dat is geen gewoon pad+bestandsnaam maar de interne afkorting van een Windows app. In dit geval de Photo's app.

FileTypesMan venster voor een .jpg bestand

De apps staan geïnstalleerd in C:\Program Files\Windowsapps. Door een command prompt (Dos prompt) met de rechtermuistoets op te starten als Administrator kun je in die directory kijken en dan zie je deze directories:

06-05-2016 10:53 Microsoft.Windows.Photos_15.1001.16470.0_neutral_split.language-nl_8wekyb3d8bbwe
27-04-2016 08:31 Microsoft.Windows.Photos_15.1001.16470.0_neutral_split.scale-100_8wekyb3d8bbwe
27-04-2016 08:31 Microsoft.Windows.Photos_15.1001.16470.0_x64__8wekyb3d8bbwe

27-04-2016 08:31 Microsoft.Windows.Photos_2015.1001.17200.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe

FileTypesMan kan mij niet helpen om er het gewenste programma (in mijn geval dus PaintShopPro) van te maken. Ik kan weliswaar Application\psp.exe kiezen, maar de Photo app blijft zich opdringen. Hier zijn zwaardere middelen nodig. Ik ga hiervoor naar de Registry Editor en zoek

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes op. Hierin staan de apps.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\AppXvhc4p7vz4b485xfp46hhk3fq3grkdgjg

Selecteer AppXvhc4p7vz4b485xfp46hhk3fq3grkdgjg en kies vanuit de rechtermuistoets:
New/String Value
en typ hier in NoOpenWith. De waarde van NoOpenWith zelf blijft leeg.


Nu zou de PhotoApp niet meer kunnen worden gebruikt. Hoewel dit echt zou moeten werken doet het dat niet altijd zie ik. En inmiddels weet ik waarom. De oorzaak is een wat oudere Winzip versie. Zodra ik deze Winzip versie gebruikte om een zip bestand te openen werd een belangrijk deel van bovenstaande maatregelen weer om zeep geholpen.

Sinds ik een nieuw ingerichte SSD schijf in gebruik heb genomen, zonder Winzip, blijven mijn extensies geopend worden met de gewenste programma's, terwijl ik minder dan de helft van bovenstaande stappen heb hoeven nemen. Het wachten is tot de volgende Windows Update (ik voer deze maar af en toe uit, tot die tijd staat het proces Windows Update op Disabled). Het is al vaker voorgekomen dat Windows updates ook standaardprogramma's terugzetten. De laatste update die ik gedraaid heb was echter wat milder. Ongevraagd werd bij een dubbelklik op een .jpg gevraagd of ik deze niet met de "Windows featured app" wilde openen, maar eenmalig opnieuw aanvinken dat ik toch echt mijn eigen keuze wilde blijven gebruiken (die nog steeds bovenaan stond) was, vooralsnog, genoeg.