Sterker nog, vrij weinig mensen hebben waarschijnlijk 25 jaar geleden kunnen voorzien dat deze onhandige front-end voor DOS applicaties de wereld zou gaan veroveren.

Windows 1.0

Deze versie van Windows had niet eens subdirectories en telde 97 bestanden. Een paar daarvan, zoals notepad.exe, calc.exe en kernel.exe zijn bekend. Zonder submappen was het OS vanaf het begin al erg slecht beveiligd. Het idee was dan ook niet dat Windows het netwerk op zou gaan.

Steve Ballmer prijst Windows 1.0 aan

Windows 3.0

Totdat Windows 3.0 uitkwam, was Windows geen grootschalig verkoopsucces. Windows versies 1 en 2 waren primitief. Daar kwam begin jaren 90 verandering in, toen Microsoft in 1990 met versie 3.0 kwam en in 1993 met versie 3.1. Deze versies brachten ondersteuning voor multimedia en schaalbare typefaces. Windows veroverde ineens een groot marktaandeel. Maar de reden daarvoor was niet de technische superioriteit.

De concurrentie bestond uit de Lisa en de Mac van Apple, maar ook op de PC waren er de succesvolle OSsen, zoals VisiON en Digital Research GEM. Deze besturingssystemen deden op technisch vlak zeker niet onder voor Windows. Maar deze concurrenten kregen diverse problemen. GEM kreeg bijvoorbeeld een rechtszaak aan de broek van Apple. Apple zelf richtte zich in die tijd niet zozeer op de massamarkt.

Je zou dus kunnen betogen dat Windows groot geworden is door het ontbreken van concurrentie, waardoor de tekorten van Windows niet aangepakt werden. OS/2 was vrij vooruitstrevend in die tijd, maar Windows was een stuk lichter en ook goedkoper, waardoor het de massa bereikte.

Het PC platform was verder erg open, waardoor veel ontwikkelaars zakelijke programma’s voor DOS gingen maken. Daar won Windows veel mee.

Windows 95

En toen was het tijd voor Windows 95. Microsoft werd er veel van beschuldigd de eigen ontwikkelaars grote voordelen te geven, waardoor de third party ontwikkelaars waarmee Windows groot was geworden aan de kant gezet werden. Microsoft Office werd daardoor de nieuwe standaard voor zakelijke gebruikers van Windows.

Met Windows 95 zag Microsoft het belang van het internet in. De eerste versie van Windows 95 had geen ingebouwde browser en TCP/IP ondersteuning, maar dat werd snel verholpen. Maar het feit dat het OS in een pre-web tijdperk was ontwikkeld, zorgde ervoor dat het systeem ontzettend kwetsbaar was voor hackers.

Windows NT

Ondertussen bouwde Microsoft ook aan het serverplatform Windows NT. Hoewel dit OS begon als de derde release van OS/2 voor IBM, werd het al snel Windows. Dat kwam door de nieuwe richting die Microsoft insloeg door het succes van Windows. OS/2 werd de rug toegekeerd. Windiws NT was de eerste volledige 32-bit versie van het OS en de huidige versies van Windows bevatten nog steeds een gemodificeerde versie van de kernel van NT.

Toen NT 4.0 uitkwam, een jaar na Windows 95, werd het server platform uitgebreid met de GUI van Windows 95. Windows 2000 was op zijn beurt weer erg verwant aan NT 4.0. Deze versie introduceerde het welbekende Active Directory. Het zou de greep van Windows op de zakelijke markt aanzienlijk versterken.

Windows XP

Vrij snel na Windows 2000, kwam in 2001 het immens succesvolle Windows XP. Vooral plug-and-play en extensieve multimedia ondersteuning zorgde ervoor dat het OS ontzettend populair werd. XP werd echter slachtoffer van het eigen succes, omdat het keer op keer een lekker hapje vormde voor hackers. De antivirus makers hebben er wel bij gevaren.

Door alle inspanningen van Microsoft om het OS op te lappen en te beveiligen, zoals het immense SP2 uit 2004 met de dikkere firewall en buffer overflow bescherming, heeft het 5 jaar geduurd voordat Windows Vista uiteindelijk uitgebracht werd.

Windows Vista

Het idee was origineel om een versie genaamd Project Longhorn uit te brengen. Maar dit OS nam steeds grotere vormen aan tot het onrealiseerbaar bleek. Daarop heeft Microsoft haar verlies genomen en is het minder ambitieuze Windows Vista als opvolger aangewezen.

Gebruikers bleven echter massaal vrolijk op het oeroude Windows XP dreutelen. Eén van de redenen hiervoor was dat Vista een zware wissel trok op de systeemvereisten. Een direct gevolg van het slecht beveiligde XP was de User Account Control beveiligingsframework, waardoor compatibiliteit met bestaande applicaties erg slecht werd.

Windows 7

Met Windows 7 heeft Microsoft zich eindelijk weer hersteld, zo lijkt het. Het OS werd erg goed ontvangen vanaf het moment dat het uitkwam in oktober 2009. Het OS blijkt betrouwbaar, heeft een goede performance en grafische features waar veel gebruikers blij mee zijn.

Toekomst?

Toch kunnen we er zeker niet op rekenen dat Windows de komende 25 jaar even succesvol zal zijn. Met de slinkende noodzaak voor desktop pc's en de focus op mobiele en internet platforms, is het niet vanzelfsprekend dat Windows zoals we dat nu kennen een even grote naam zal blijven in de IT.

Met het falen van Windows Vista is er overigens ook op desktop gebied terrein verloren aan Apple en alternatieven zoals Linux. Uitgelekte details over Windows 8 laten zien dat het OS zich daarnaast ook nog eens richting Apple en Android beweegt. En dan is het nog maar de vraag hoe Microsoft zich staande zal houden wanneer deze twee concurrenten een thuiswedstrijd spelen.

Maar mocht Windows minder groot worden dan het nu nog steeds is, zal dat waarschijnlijk wel in kleine stappen gebeuren, zo denken experts.

Bron: Techworld