“In Nederland tellen we ongeveer drie miljoen Windows 7 gebruikers”, zegt Business Group Lead Windows Consumer Ralf Becks. “Volgens een onderzoek van IDC is 64% van de bedrijven bezig met een migratie naar Windows 7, of gaat er binnen een half jaar mee beginnen. In 2010 zou uiteindelijk de helft van alle zakelijke PC’s met Windows 7 worden geleverd en volgens de voorspelling zal dat in 2011 75% zijn.”

XP en Vista

Velen bleven bij Windows XP toen Windows Vista werd uitgebracht. Windows XP telt volgens Becks nog 4,6 miljoen gebruikers en Vista 3 miljoen. Windows 7 heeft Vista dus in een jaar tijd al geëvenaard. Van de XP gebruikers zitten er overigens 900.000 nog steeds op SP 2 en dat aantal daalt met 50.000 per maand. “Als de verkoop van Windows 7 in hetzelfde tempo doorgaat, zou dit overigens betekenen dat Windows 7 over ongeveer een half jaar hetzelfde marktaandeel heeft als Windows XP."

Zakelijk

Wat zakelijke gebruikers betreft is de overheid volgens Becks relatief langzaam met migreren. De communicatiesector migreert juist weer erg snel. Hij verwacht verder dat ook zakelijk gebruik zich volgens plan zal voltrekken. “Wij verwachten zelf dat in juni volgend jaar 20% van alle zakelijke gebruikers zijn overgegaan naar Windows 7. Het gaat hier dus over het aantal PC’s. Naar onze inschatting is 80 tot 90% van de organisaties bezig met de uitrol van Windows 7. Zeker bij grote organisaties kan dit maanden tot een jaar in beslag nemen.

Azië

In de belangrijke afzetmarkt Azië is Microsoft naar eigen zeggen een stuk dichter bij het gestelde doel om 40% van de computers op Windows 7 te krijgen. Dat doel zal in 2011 gerealiseerd worden. Omdat er al een tijd niet is geüpgrade door veel bedrijven, zullen deze, nu de economische toekomst er wat rooskleuriger uitziet, waarschijnlijk snel overgaan op Windows 7.

Bedrijven stappen volgens Chief Marketing Officer van Microsoft Asia Pacific Andrew Pickup over op Windows 7 voor een verhoging van productiviteit en om kosten te drukken, maar voor een groot deel ook voor de betere beveiliging en simpelweg gebruikersgemak.

Over de gehele wereld is Windows 7 240 miljoen keer over de toonbank gevlogen. Dat is overigens zeven verkochte licenties per seconde.

Bron: Techworld