Laten we beginnen met Windows Phone 7. Eerder dit jaar is het als de opvolger gebracht van het niet heel erg geliefde Windows Mobile Platform, maar sindsdien is het stil geworden rond Windows Phone 7. Maar in de tussentijd heeft Microsoft wel al drie andere mobiele besturingssystemen aangekondigd.

Als het de bedoeling is om met Windows Phone 7 te breken met het verleden van Windows Mobile, zoals Microsoft beweert, en dat het geheel vernieuwde mobiele OS Microsoft de 21e eeuw binnenloodst, waarom heeft Microsoft dan die Windows Phone (die slecht ontvangen Kin) uitgebracht en nu het Windows Embedded Handheld OS?

Verwarring met Windows

Een woordvoerder van Microsoft vertelde me dat Windows Embedded Handheld OS is bedoeld om continuïteit te bieden aan bedrijven die gespecialiseerde Windows Mobile 6.6 apparaten gebruiken. Windows Phone 7 zal geen Windows Mobile applicaties draaien, dus ontwikkelaars kunnen kiezen uit twee mogelijkheden: overgaan naar Windows Phone 7 en de apps ombouwen naar het moderne besturingssysteem, of ze kunnen bij hun gespecialiseerde legacy apparaten blijven.

Windows Compact Embedded 7 is bedoeld om hardwarefabrikanten gespecialiseerde apparaten laten maken, van handtekeninglezers tot set-top boxes, gebaseerd op Windows technologieën als Silverlight. De meeste bedrijven zullen geen eigen apps gaan ontwikkelen, hoewel ze dat theoretisch wel zouden kunnen. Windows Embedded Handheld is bedoeld als opvolger van Windows Mobile for handhelds en mogelijk voor smartphones, waarmee bedrijven hun bestaande Windows Mobile apps kunnen blijven gebruiken.

Waar blijft Windows Phone 7 dan? Dat zou een breder Microsoft OS moeten zijn voor consumenten en bedrijven, dat in het najaar uit zou moeten komen (een Microsoft video heeft het over oktober, maar dat wordt niet bevestigd). De twee Embedded besturingssystemen zijn bedoeld voor speciaal gebruik, en het besturingssysteem op de al uitgebrachte Kin is gericht op jonge volwassenen die alleen maar met sociale netwerken bezig zijn.

Begrijp je het niet meer? Dan ben je niet de enige. Het geeft bepaald geen vertrouwen dat Microsoft heeft besloten om een apart consumentenbesturingssysteem voor kinderen te maken en een apart ‘continuïteit met het verleden’ bedrijfsbesturingssysteem voor speciale en legacy handhelds. Daardoor blijft voor Windows Phone 7 alleen nog maar de rol over van ‘de ander’, en die ander is meestal de eerste die door het monster wordt opgegeten.

Microsoft positioneert al deze mobiele opties als strategisch voor verschillende doelgroepen. Daaruit blijkt naar mijn gevoel dat het bedrijf het vertrouwen in Windows Phone 7 heeft verloren, en dat ze daarom op meerdere paarden wedden.

Intel investeert in Android en MeeGo sukkelt mee

Intel is een ander bedrijf dat zijn weddenschappen spreidt – of het heeft snel een nieuw paard aan de start gebracht – aan het front van de mobiele besturingssystemen. Afgelopen winter heeft het Moblin Mobile Linux laten vallen en is het samen met Nokia gaan ontwikkelen aan een nieuw mobiel OS (MeeGo), waarin Moblin en Maemo van Nokia samenkomen.

Uit die beschrijving kun je al afleiden dat Moblin als Maemo geen van beiden echt hoog op de agenda’s stonden. Er zijn genoeg conferenties geweest, maar dat heeft weinig tastbaar resultaat opgeleverd.

En nu gaat Intel het nieuwe Android 2.2 porten naar de x86 architectuur. Dat kan alleen betekenen dat Intel denkt dat Android potten gaat breken in de tablet- en misschien wel de netbook-markt. Dus wil Intel er zeker van zijn dat zijn Atom processoren in zulke apparaten kunnen zitten. Android is namelijk ontwikkeld met de ARM-architectuur in gedachten.

De vaart die Intel zet achter de ondersteuning van Android is veelzeggend als we die vergelijken met de slakkengang van de MeeGo-ontwikkeling. Als Intel dacht dat MeeGo echt belangrijk zou worden, dan zou het er veel meer moeite voor doen. In plaats daarvan gaat de ontwikkeling van MeeGo langzaam en wordt er alleen de hoognodige moeite in gestoken: De eerste core platform versie van MeeGo kwam in mei uit voor netbooks, en de eerste versie voor handhelds wordt deze maand verwacht. Deze week bracht Intel een video uit met een ‘pre-alpha’ MeeGo voor tablets, waarop te zien is hoe het met touch omgaat. Maar MeeGo zal pas in oktober touch ondersteunen in de core release.

De MeeGo groep wil elke zes maanden verbeteringen uitbrengen voor het besturingssysteem. Dat betekent dat het jaren kan duren voordat het een breed en flexibel genoeg platform is voor gebruikers, hardwarefabrikanten en softwareontwikkelaars. Nokia heeft onlangs gezegd dat het zijn N series gaat voorzien van MeeGo, dus tegen 2011 kunnen we zien of MeeGo genoeg vlees op de botten heeft om een echte speler te kunnen worden, en dan kunnen we ook zien of het door nog meer mensen gebruikt zal worden dan alleen door de werknemers van Nokia.

Wanneer is de tijd op?

Het is al vier jaar geleden dat Apple de mobiele ruimte opnieuw heeft uitgevonden en opnieuw heeft ontworpen. Dat is een eeuwigheid in de technologie.

Windows Phone 7 en MeeGo komen nu pas kijken, en dat is een beetje laat. En de markt in verwarring brengen door het uitbrengen van meerdere mobiele Windows lijkt een zeker recept voor verlies voor Microsoft.

Het ontwikkelen van MeeGo in kleine stappen over meerdere jaren lijkt eveneens een goede manier om te verliezen. En de snelle actie van Intel bij het porten van Android naar x86 vertelt me dat Intel al weet dat MeeGo het niet gaat worden.

Het heeft Android twee jaar gekost om op gelijke hoogte te komen met de iPhone. En toen het uitkwam was de markt nog heel erg in beweging en bestond er nog een zekere tolerantie voor incompleetheid. Microsoft en Symbian hebben al die jaren hun tijd verdaan met Windows Mobile 6 en Symbian/Maemo. Alle tekenen wijzen er nu op dat ze hun tijd blijven verdoen met Windows Phone 7 en MeeGo – en dat is niet goed, helemaal niet goed.

Bron: Techworld