Leugens

Neem de duistere zaak van de device encryption. Windows Phone 7 maakt geen schijn van kans omdat het on-device hardwareversleuteling niet ondersteunt. De meeste Windows Phone 7-gebruikers kunnen niet bij hun bedrijfsgegevens, aangezien veel organisaties hiermee de toegang tot Exchange ActiveSync beveiligen. Je kunt dus geen werkmailtjes lezen.

'Goed, niet iedere Exchange server is zo geconfigureerd dat onversleutelde apparaten geen toegang krijgen, maar in het huidige bedrijfsleven zul je ze met een lichtje moeten zoeken', aldus Eric Knorr op zijn InfoWorld-blog. 'Geen werkmailtjes lezen? Vergeet het dan maar', voegt hij eraan toe.

Wacht eens even: iPhone-versies vóór iPhone 3GS hadden geen hardwareversleuteling en toch konden zij prima e-mails van kantoor lezen. Totdat iOS 3.1 verscheen, waarvan iPhone de primeur had, en de encryptie standaard werd. Zelfs met de huidige Android-toestellen, zonder hardwareversleuteling, kun je werkmailtjes lezen.

Waar ging het dan verkeerd? De voorgaande iOS 3.0 op iPhones zonder hardwareversleuteling negeerde de beveiligingsopties van Exchange. De iPhones 'logen' dus tegen de Exchange server om toegang tot de data te krijgen. Het zou mij niet verbazen als Android-toestellen het op dezelfde manier aanpakken.

Maar Microsoft Windows Phone 7 kan nooit liegen tegen Microsoft Exchange server. Dat is als liegen tegen jezelf.

Bedriegen en stelen

Het merkwaardige aan Windows Phone 7- behalve de onmogelijkheid om werkmail te lezen - is dat het platform de basisfuncties van de iPhone ontbeert. Denk aan knippen-en-plakken, multitasking en ondersteuning van HTML 5. Deze functionaliteiten hebben zichzelf al bewezen op de markt, dus Microsoft hoefde ze slechts over te nemen. Zonder die functies doet Windows Phone 7 hopeloos gedateerd aan.

De prachtige en elegante interface van Windows Phone 7 kan een bedreiging zijn voor die van de iPhone. Ware het niet dat Microsoft een van iPhones slechtste aspecten heeft overgenomen: exclusiviteit van AT&T en geen ondersteuning voor Adobe Flash Player.

Niet luisteren

Op het Open Mobile Summit in San Francisco hoor ik naar Microsoft zeggen dat Windows Phone 7 grotendeels is bedoeld voor consumenten. In een volgende sessie betreurden ontwikkelaars voor bedrijfstoepassingen dit nieuws. Zij hoopten dat Microsoft zich nog zal bedenken. 'In tegenstelling tot Apple kent Microsoft het bedrijfsleven goed. Bovendien kunnen zij snel handelen', aldus een van de ontwikkelaars.

Waar het echter om gaat, is dat je het als softwareproducent niet hebt begrepen als je nog steeds aparte toestellen maakt voor consumenten en bedrijven. De winstcijfers van Apple hebben aangetoond dat mensen hun werk en privéleven op één apparaat laten samensmelten. Dat is de belangrijkste les die Apple de technologiesector de afgelopen drie jaar heeft geleerd. Maar Microsoft heeft niet geluisterd.

Bron: Techworld