De ontwikkeltools voor Phone 7 worden al flink gedownload. Het was interessant om te zien hoe snel het marktaandeel van Windows Mobile zo snel kleiner werd. De mobiele sector is weliswaar een snelle markt, maar Microsoft stond al aan het voorfront toen iPhone, Android, BlackBerry en in mindere mate Symbian uit het niets leken te komen en de markt overnamen.

Microsoft’s mobiele platform raakte in vergetelheid, waarop het bedrijf besloot tot Windows Phone 7. Zelfs Microsoft’s aloude mobiele OEM partner HP besloot om het zelf maar te doen en Palm te kopen voor hun webOS technologie.

Het is niets voor Microsoft om een voorsprong als deze zo ogenschijnlijk makkelijk uit handen te geven. Maar wat ging er dan mis in dit geval?

Revolutie

Ongetwijfeld ligt het antwoord in de verbeterde gebruikerservaring die krachtige moderne smartphones bieden. Windows Mobile had veel meer features dan veel concurrenten in die tijd, maar het bleef een poging om de Windows ervaring naar een mobiel platform te forceren. Wat mobiele apparaten nodig hadden, was echter juist een nieuwe manier van denken over user interfaces. iOS en Android deden dat.

En dan zijn er nog de apps en de content. De populaire smartphones maken het erg eenvoudig om applicaties en content te downloaden. Daardoor kregen de telefoons veel grotere mogelijkheden.

Windows Phone 7 zou Microsoft weer in het zadel moeten helpen. De vraag blijft echter of het echt van betekenis kan worden in een markt die steeds meer gefragmenteerd wordt door concurrerende ontwikkelingen. Vergeet ook niet dat webOS, MeeGo en het gerevitaliseerde Symbian strijden om een plekje achter iOS en Android.

Succesfactoren

Als je Phone 7, webOS en MeeGo als gelijkwaardig beschouwt, zal hun succes ten opzichte van elkaar op twee factoren berusten. Namelijk welke fabrikanten de OSsen op hun smartphone willen en welke systemen ze ontwikkelen om apps en content aan te bieden.

Microsoft heeft natuurlijk wel de spierballen en het marktaandeel om beide goed aan te pakken, maar ze concurreren ook met open source alternatieven en daarvan heeft er eentje een voorsprong van een aantal lichtjaar.

Nokia en Intel hebben al toegezegd MeeGo op hun apparaten te zetten en er wordt al gewerkt aan een App Store.

Microsoft heeft het voordeel dat ze de PC markt in handen hebben. De invloed daarvan mag niet onderschat worden.

Grote 3?

Zowel de iPhone als Android hebben third-party software nodig voor synchronisatie en apparaatbeheer. Microsoft zal daarom waarschijnlijk proberen om het werken van Windows Phone 7 in combinatie met Windows 7 zo makkelijk mogelijk te maken voor de niet zo technische consumenten.

In die zin heeft Phone 7 meer voordeel op Android dan op de iPhone. Android’s voordeel is aan de andere kant weer dat het de natte droom is voor telefoonfabrikanten.

Ik zal niet speculeren over de manier waarop Microsoft zich terug in de mobiele markt zal vechten. Wat ik wel durf te beweren is dat de mobiele markt wat betreft concurrentie spannend wordt en dat er ruimte is voor een extra grote speler.

Of er genoeg ruimte is voor nog een OS die tot dezelfde grootte uitgroeit als de twee huidige marktleiders blijft echter de vraag.

Bron: Techworld