Voorganger Windows Mobile heeft een beroerde reputatie omdat het besturingssysteem traag en weinig gebruikersvriendelijk zou zijn. Velen reageerden daarom sceptisch op de berichten over Microsofts nieuwe mobiel OS, maar gelukkig heeft het softwarebedrijf veel Windows Mobile-ellende verholpen. Windows Phone 7 is een volledig nieuw mobiel platform, dus Microsoft begint met een schone lei.

Voor een groot deel is Microsoft erin geslaagd een gebruikersvriendelijk besturingssysteem te ontwikkelen. Windows Phone 7 combineert zakelijke tools met vermaak door integratie van Office, XBox Live en Zune in één omgeving. Het weglaten van de mogelijkheid tot copy/paste en universal search zijn echter vervelende tekortkomingen. Evenmin ben ik enthousiast over Microsofts besluit om third-party multitasking weg te laten. Hierdoor legt Windows Phone 7 het af tegen Android, dat multitasking voor apps van derden wel ondersteunt.

Beginnen met Windows Phone 7

Allereerst heb je daarvoor een Windows Live ID nodig. Hiermee kun je inloggen op de diensten XBox Live, Zune en Hotmail of MSN-accounts. Let erop dat je Windows Live ID's van je Zune en XBox Live accounts overeenkomen, anders beschik je straks niet over alle functionaliteiten van je mobieltje. Ik had al een Zune-account, maar was geen klant van Microsofts e-maildiensten en XBox. Het opgeven van al deze gegevens onder één XBox Live-account koste enige tijd en voelde als een soort overgave aan Microsoft.

Op je Lock Screen zie je een handig overzicht van alle nieuwe voicemails, sms- en e-mailberichten op je toestel. Op dit scherm moet je ook je achtergrond instellen. Een veeg naar boven op het aanraakscherm brengt je naar het Startscherm. Dit is functioneel, maar weinig aantrekkelijk. Het scherm is opgebouwd uit 'Live Tiles', die continu nieuwe content tonen. Zo zie je op de People-tegel plaatjes van je contacten terwijl de kalender je nieuwe afspraken laat zien. Op de XBox Live-tegel zie je je avatar stuiteren. Het is een unieke manier om updates en informatie op je mobieltje te tonen.

De Live Tiles zijn eenvoudig te reorganiseren door er eentje in te drukken en 'vast' te houden. Terwijl je de tegel versleept om deze elders te plaatsen, verschijnt in de hoek van de tegel een klein icoontje van een punaise. Druk daarop als je een tegel wilt verwijderen. Het startscherm is zoals gezegd weinig aantrekkelijk, maar de minimalistische aanpak van Microsoft kan ik wel waarderen.

Als je met je vinger naar links veegt, dan verschijnt een compleet overzicht van al je apps. Ook hier koos Microsoft voor een minimalistische aanpak. De icoontjes en teksten zijn duidelijk en leesbaar en de lijst is eenvoudig doorzoekbaar via scrollen. Scrollen zul je vaak moeten doen met de gebruikersinterface van Windows Phone 7. Dat gaat razendsnel, maar blijft een vreemde manier van navigeren.

Microsoft heeft de minimalistische aanpak verlaten bij de ontwikkeling van de 'Hubs', die je via de Live Tiles kunt bereiken. Hubs zijn verzamelingen gerelateerde informatie, zowel afkomstig van de eigen telefoon als van apps van derde partijen. Zo is alle sociale media-informatie verzameld in de 'People'-hub.

Zune Player en Media Hub

De Zune HD standalone mp3-speler is geen groot succes, maar ik ben blij dat de speler blijft voortbestaan in Windows Phone 7. De interface op de telefoon en de functionaliteiten van de pc-client zijn prachtig, gebruikersvriendelijk en een verfrissend alternatief voor iTunes. Helaas moet je wel eerst de laatste versie van de Zune desktopclient downloaden op Zune.com, maar dat gaat binnen enkele minuten.

Net als de WP7-interface is de Zune muziekspeler eenvoudig, zonder toeters en bellen. Als je de speler opent, kun je kiezen uit muziek, video's, podcasts, radio en de winkel. Beweeg naar links en je ziet in History je recent afgespeelde muziek. Nogmaals naar links bewegen en je ziet de laatst toegevoegde muziek en video's. Je kunt ook een liedje, video of artiest op het Startscherm zetten, zodat je die niet telkens hoeft te zoeken via de hub. Tijdens het afspelen van muziek toont het Now Playing-scherm foto's van de uitvoerende artiest en diens album.

Games Hub

Zoals gezegd heb ik geen Xbox, dus gebruik ik ook XBox Live niet, dus heb ik de Games Hub getest met het account van een fanatieke Xbox-gamer en met een nieuw account van mijzelf. Mijn collega, de gamer, was ervan onder de indruk hoe XBox Live op de telefoon integreerde met XBox Live-account op de spelcomputer. Je moet de console en de telefoon zien als twee ingangen op hetzelfde Xbox Live-account.

Zelf ben ik geen groot gamer, maar ik was onder de indruk van enkele spelletjes die ik eerder dit jaar heb getest op de Samsung Focus. Het grafisch fraai afgewerkte IloMilo maakt handig gebruik van de ingebouwde versnellingsmeter bij het manoeuvreren van de figuurtjes Ilo en Milo door een gevaarlijk doolhof. Een ander aardig spel is Crackdown 2: Project Sunburst, waarbij wordt gebruikgemaakt van Bing Maps.

E-mailen en People Hubs

Het softwarematige toetsenbord ziet er klein uit, maar werkte uitstekend. Het is accuraat en snel, zodat ik maar even deed over het versturen van een lange e-mail. Het toetsenbord voorziet ook in '.com'- snelkoppeling als je een mailadres of website invoert.

De People Hub verzamelt data zoals e-mail, sms en Facebook. Via 'Contact cards' kun je de contactinformatie van je vrienden en collega's verrijken met data van hun Facebook en Windows Live-accounts. Terwijl een standalone Facebook-app voor Windows Phone 7 in de maak is, kun je je eigen updates doorgeven en die van anderen bekijken via de People Hub.

Photo Hub

Dit is mijn lievelingsonderdeel van Windows Phone 7, aangezien het meer is dan een fotogalerij. De Photo Hub verenigt foto's van je Windows Live en Zune-accounts met foto's die je met je mobieltje hebt gemaakt.

E-mail en kalender

E-mailen met Windows Phone 7 is geweldig. De interface is eenvoudig en ondersteunt verschillende accounts, standaard POP3/IMAP maar ook Exchange. Bovenaan je inbox kun je met een veegbeweging kiezen tussen alle mails, ongelezen, gemarkeerde en urgente boodschappen. Zonder problemen kon ik bijlagen met zowel tekst als beeld downloaden van mijn mailaccounts.

De gebruikersinterface van de Calendar is ook eenvoudig te noemen. 'Dag' en 'agenda' staan naast elkaar, zodat je eenvoudig kunt wisselen tussen die twee. Je kunt ook verschillende kalenders in één kleur bekijken, wat handig is als je een privé- en een werkversie wilt gebruiken. Naderende afspraken verschijnen op de Calendar-tegel en op het Lock screen, zodat je die niet kunt missen.

Office Hub

Zoals te verwachten werkt de Office Hub beter op Windows Phones dan op andere mobiele besturingssystemen. Met OneNote, Microsofts versie van Evernote, kun je notities maken en daar plaatjes aan verbinden. In Word en Excel kun je documenten zien, maken en bewerken, maar bij PowerPoint kun je slechts bestaande bestanden bewerken en zien. Omdat ik het nut niet zo zie van het maken van PowerPoint-presentaties op je telefoon, lijkt me dit geen groot probleem.

Internet Explorer

In het algemeen functioneert de versie van Internet Explorer naar behoren. De browser ondersteunt tabbladen tot 6 openstaande schermen. Bij de instellingen kun je aangeven of je wilt dat de browser mobiele of volledige sites binnenhaalt. Je kunt ook bladwijzers maken of webpagina's op je Startscherm plakken, zodat je er snel bij kunt.

Helaas Internet Explorer geen content van Adobe Flash 10, HTML5 of Silverlight, waardoor de mobiele browser achterblijft bij concurrerende systemen. Adobe zegt met Microsoft te werken aan Flash voor Internet Explorer, maar wanneer dat gereed zal zijn, is nog onbekend. Evenmin is het duidelijk of Microsoft consumenten zal toestaan om browsers van derde partijen te gebruiken.

Conclusie

Microsoft heeft het prima gedaan met Windows Phone 7 als het gaat om de gebruikersinterface, prestaties en functionaliteit. De vraag blijft of het systeem voldoende draagvlak zal krijgen van consumenten. Ik ben daar nog niet van overtuigd. De ontbrekende onderdelen zijn grote teleurstellingen en plaatsen het ver achter het concurrerende Android- en iPhone-platform. Alles zal ervan afhangen of Microsoft de content kan leveren: de apps, games, muziek en video.

Bron: Techworld