Verschillen zien. Twee vensters naast elkaar en dan langzaam scrollen. Eerst de een dan de ander. Dan ben je als beheerder al heel blij met Aero-snap dat het mogelijk maakt de twee vb-scripts in naast elkaar staande vensters te ordenen. Synchroon scrollen, hmm, Word erbij! Maar handiger is het wanneer de computer de vergelijking tussen de twee bestanden maakt. WinDiff was een eerste poging van Microsoft om een programma te maken dat eenvoudig bestanden kon vergelijken en dat de resultaten in een bruikbare manier presenteert. Het was een onderdeel van Visual Studio maar ook van de XP Support Tools.

WinDiff is inmiddels gepasseerd door WinMerge, een project dat volledig onder de GNU licentie valt en via het betrouwbare SourceForge beschikbaar is. Het biedt een groot aantal functies die erg handig zijn bij het bekijken van configuratiebestanden en scripts, het vergelijken van verschillende versies of het slim samenvoegen daarvan.

WinMerge kan meerdere tekstbestanden openen en vergelijken en de verschillen in kleurcodering naast elkaar weergeven. Bewerken, syntax-highlighting, lijnnummering, is allemaal mogelijk. Het kent de belangrijkste DOS en Unix-commando’s en kan filteren binnen bestanden. Verschillen kunnen via Naar Links Kopiëren en Naar Rechts Kopiëren tussen de twee geopende bestanden worden uitgewisseld. De melding dat de merge compleet is luidt: ‘De geselecteerde bestanden zijn identiek’. Dat doet vermoeden dat er geen verschillen zijn, maar dat geldt pas vanaf het moment dat de merge is uitgevoerd. Een beetje verwarrend, maar verder is WinMerge erg bruikbaar. Bovendien is er zowel in het programma als online veel informatie te vinden over de manier waarop het gebruikt kan worden. Behalve omgaan met bestanden is het ook mogelijk directories met elkaar te vergelijken en gelijk te trekken. Filteren wordt ondersteund, weergave in verschilvensters of mappenstructuur.

WinMerge heeft een open structuur en biedt ruimte voor het installeren van plugins. Archiefbestanden zoals ZIP worden ook ondersteund dankzij de integratie van 7-ZIP . De installatie van deze extra functie gaat niet helemaal vanzelf. Daarvoor moet de Merge7Z Installer worden gebruikt. WinMerge kan geïnstalleerd worden of het kan direct vanaf een usb-stick worden gebruikt. Daarvoor de WinMerge-ZIP uitpakken en de exe starten zodra nodig.

Bron: Techworld