Microsoft heeft nog niet erg veel laten zien van zijn volgende webbrowser, en het bedrijf heeft ook nog geen datum genoemd waarop de browser uit moet komen. We kunnen alleen maar een voorproefje nemen van een paar van de mogelijkheden van Internet Explorer 9, maar dat vertelt ons niks over bijvoorbeeld de interface van de browser. Toch is datgene wat Microsoft laat zien al genoeg om veel mensen enthousiast te krijgen.

Vooruit denken

Vorige versies van Internet Explorer lagen ver achter op andere browsers, wat betreft snelheid en de ondersteuning van nieuwe technologie, precies de problemen die Microsoft nu aanpakt met IE9. Terwijl Microsoft zich steeds heeft verdedigd met het argument dat de snelheid van Javascript niet zo belangrijk is, gebruikt het nu de benchmarks om aan te tonen dat IE9 zich met elke browser kan meten. Ondersteuning van HTML 5, dat overigens nog steeds geen standaard is, en 3D met behulp van hardware-acceleratie, laten daarnaast zien dat Microsoft vooruit denkt op het gebied van prestaties.

Veilig

We weten nog niks over de gebruikersinterface en de beveiliging. Maar zelfs als Microsoft daar niets aan doet, dan nog ziet Internet Explorer er goed uit. IE8 kreeg al accelerators en Web slices. Met die browser vond Microsoft ook al de aansluiting bij andere browsers door de toevoeging van drag-and-drop tabs en private browsing. Door de toevoeging van andere beveiligingsfeatures bleek IE8 zelfs in een test de veiligste browser, al moet daarbij worden aangetekend dat het onderzoek door Microsoft zelf was gesponsord.

Maar gebruikers van Chrome en Firefox zullen zeggen dat hun browsers toch net iets sneller aanvoelen. En met reden. Snelheidstesten van afgelopen zomer plaatsen Chrome duidelijk voorop, en Firefox voor Internet Explorer. Maar met IE9 laat Microsoft in ieder geval zien dat het de strijd aan wil gaan.

Terugwinnen

Natuurlijk heeft Microsoft nog steeds een fikse voorsprong in de browseroorlog. Het marktaandeel van Internet Explorer wordt door NetApplications geschat op 61,2 procent, tegenover 24,2 procent voor Firefox. Maar het aandeel IE wordt elke maand kleiner. Bovendien heeft IE er een gevaarlijke concurrent bij gekregen in de vorm van Chrome.

Het is mogelijk dat Microsoft niet bij machte is om de overgelopen gebruikers terug te winnen. Dat kan iets te maken hebben met de look & feel van de browser, of met het feit dat IE het mooiste doelwit is voor hackers. Maar Microsoft probeert nu in ieder geval eindelijk zijn browser echt goed te maken. Dat heeft de concurrentie van die andere browsers tenminste alvast teweeg gebracht.

Bron: Techworld