XP Mode is een van de stokpaardjes van Windows 7. Het idee erachter is dat je applicaties kunt draaien in een gevirtualiseerde instance van Windows XP SP3, terwijl je ze wel gewoon vanuit de Windows 7 desktop kunt openen. Voor Microsoft is XP Mode vooral een manier om de overstap naar het nieuwe besturingssysteem te vergemakkelijken, maar voor gebruikers is het vooral een laatste redmiddel om legacy-applicaties zonder al te veel moeite te draaien.

Helaas kent XP Mode wat problemen. Naast dat je als beheerder wellicht niet zo blij zult zijn met ongebreideld XP Mode-gebruik, is de modus nogal pietluttig is op processorgebied. Slechts chips met ondersteuning voor VT-x (Intel) of AMD-v (AMD) kunnen met XP Mode uit de voeten. Eigenaars van andere processors hebben pech gehad, en niet alle recente processors zijn uitgerust met een van deze functies, om over de oudere modellen maar te zwijgen. Daarnaast werkt XP Mode alleen op Windows 7 Professional en Ultimate.

Om die reden is er sinds niet zo heel lang VMLite. Dat is een virtualisatie-app waarmee je hetzelfde effect krijgt als met XP Mode, maar dan minus de stringente processor-eisen.

Maar er zijn meer voordelen. Waar XP Mode gebaseerd is op Virtual PC, is VMLite een modificatie van Sun's open sourcepakket VirtualBox.

Geen beperkingen

De beperkingen van Virtual PC zijn verleden tijd, en je kunt dus rustig werken met bijvoorbeeld virtuele opslagmedia die groter zijn dan 127 GB. Maar je kunt ook met meerdere vCPU's werken, en over meerdere 64-bits instances doet VMLite niet moeilijk. Bedenk wel dat VMLite ook een paar kleine nadelen heeft ten opzichte van XP Mode. De Usb-ondersteuning bijvoorbeeld, maar het meest vervelend is toch dat het nog lang niet zo mooi overloopt als XP Mode.

Op het moment van schrijven was de site van VMLite helaas onbereikbaar. Aan legaliteit zal het niet liggen, want volgens het doorgaans goed ingevoerde blog Virtualization.info houdt VMLite zich keurig aan de licentieregelingen van Redmond. Voorlopig is VMLite nog gratis. Bron: Techworld