In maart bleek al dat Internet Explorer 9 - de eerst IE-versie die HTML5 volledig ondersteunt - niet beschikbaar is voor XP-gebruikers. Woensdag, bij een Web 2.0 Expo-paneldiscussie in San Franscisco, bleek waarom.

Volgens Giorgio Sardo, Web Technical Evangelist bij Microsoft, is IE9 gebaat bij hardware-accelaratie, en is hier "een modern besturingssyteem" voor nodig, wat XP kennelijk niet is. "Met Vista en Windows 7 kunnen we API's gebruiken die niet beschikbaar zijn bij XP."

Microsofts redenering kwam onder vuur te liggen van Chrome-developer Alex Russell. "Opera en Mozilla gebruiken ook hardware-acceleratie voor hun browsers, en doen het ook op XP."

Nieuwe opmaaktaal

Het is voor webdevelopers van belang dat alle browsers en daarmee alle gebruikers snel overstappen naar de nieuwe opmaaktaal HTML5. Die taal biedt nieuwe mogelijkheden voor webapplicaties, zoals opslag voor offline gebruik, en voorkomt dat developers applicaties moeten testen voor verschillende browsers.

"De vraag wordt: hebben we een plan?", vroeg Google-developer Russel zich af. "Hebben we een manier om hier uit te komen, een manier om developers de keuze te geven HTML5-features overal in te zetten?"

Microsofts antwoord: upgraden

Sardo van Microsoft had hier volgens The Register geen goed antwoord op. Zijn antwoord was dat gebruikers altijd voor IE9 kunnen kiezen door hun besturingssysteem te vernieuwen.

Een JavaScript-programmeur van Yahoo onderschreef de kritiek van Google. "Ik raad alle XP-gebruikers om te migreren naar een andere browser dan IE." De Yahoo-man zag wel een manier om het probleem met IE6 op te lossen. "Het kan opgelost worden als alle developers van grote websites op één dag besluiten IE6-gebruikers te redirecten naar een pagina waar ze een nieuwe browser kunnen downloaden."

Bron: Techworld