De nieuwste versie van Windows 10, de Spring Creators Update, is al beschikbaar voor Insiders, maar de officiële release van de nieuwe onderdelen-update begint binnenkort. De uitrol zal gefaseerd plaatsvinden en de komende weken krijgen Windows 10-gebruikers de update binnen via Windows Update.

Wel/niet bijwerken

Meestal is het beter om even te wachten op de nieuwste update, om te zien welke bugs Microsoft tijdens de grote testfase tegen komt. Bovendien is niet iedereen te spreken over de vorige versie, zoals je in onze eerdere uitgebreide review kunt zien, en is het voor de meeste gebruikers wellicht verstandiger om nog even de boot af te houden.

Met 'winver' zie je welke build je momenteel draait (Uitvoeren > winver).


Dat tegenhouden gaat niet automatisch. Standaard krijg je de update vroeger of later en je moet zelf actie ondernemen om deze te blokkeren. Het vorige concept van de Current Branch for Business (CBB) is verdwenen en de consumentenversie en zakelijke versie zijn inmiddels allebei onderdeel van de Semi-Annual-kanaal (met de toevoeging 'Targeted' voor de breed uitrollende consumentenversie).

Voorspelbare uitrol

Het voordeel daarvan is volgens Microsoft dat bedrijven een voorspelbaarder schema hebben - in het vorige model was het niet duidelijk wanneer Windows 10 de CBB-status zou krijgen. In het nieuwe model kunnen bedrijven pilots starten volgende week met de officiële releaseversie en de uitrol opschalen wanneer er geen grote struikelblokken zichtbaar worden in de organisatie.

Admins hebben een stevigere controle over wanneer op welk moment de update wordt uitgerold, maar thuisgebruikers hebben minder keuze. Toch zijn er een aantal manieren om de update uit te stellen en in dit artikel spreken we de opties met je door.

Hierna stap 1: Simpel blokkeren.

Het is makkelijk als je Windows 10 Pro of Enterprise gebruikt. Ga naar 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geavanceerde opties' en selecteer onder 'Kiezen wanneer updates worden geïnstalleerd' voor 'Semi-Annual-kanaal' in plaats van 'Semi-Annual-kanaal (Targeted)'.

'Semi-Annual-kanaal' is het releasekanaal waarin Windows 10 pas enkele maanden na de consumentenrelease wordt geïnstalleerd, als de versie stabiel genoeg wordt bevonden voor zakelijke uitrol, die waarschijnlijk in mei of juni volgt. Dat staat gelijk aan wat vroeger 'Current Branch for Business' was. Het nieuwe 'Semi-Annual-kanaal (Targeted)' is de versie die consumenten meteen krijgen deze maand.


Voor thuisgebruikers is het wat lastiger. Als je enkel via Wifi en uitsluitend thuis verbinding maakt, dan is de simpelste oplossing Windows te vertellen dat de verbinding een datalimiet heeft. Dan beperkt Windows 10 de internetverbinding en daarmee worden automatische updates afgewenteld. De nadelen zijn dat zodra je een ethernetkabel gebruikt of een andere wifi-verbinding, je updates alsnog binnenkrijgt.

Dit is dus voor de meeste gebruikers niet afdoende. Als dat wel zo is, klik je op het Wifi-pictogram in het Actiecentrum rechtsonder in de tray. Je ziet daarbij het netwerk waar me mee verbonden bent. Open 'Eigenschappen' en schuif het knopje bij de opties van de netwerkverbinding 'Instellen als verbinding met datalimiet' op Aan.


Lees verder voor de volgende optie: radicaal blokkeren.

Microsoft wil thuisgebruikers zo snel mogelijk migreren naar de actueelste versie, dus het is logisch om de versie te leveren, tenzij de gebruiker actie onderneemt. Microsoft gaat een stapje verder en zorgt er zelfs voor dat het lastig is om de update tegen te houden. Maar het kan wel. Eén optie is om Windows Update volledig uit te schakelen. Dat raden we af, omdat je dan cumulatieve updates en andere beveiligingspatches ook nier meer binnenkrijgt.

Mocht je de dienst ondanks dat willen uitschakelen, open dan 'services.msc' via Uitvoeren of spreek de bureaublad-app Services aan via de zoekfunctie. Je ziet dan een lange lijst met draaiende diensten. Scrol een flink eind naar beneden voor 'Windows Update', rechtsklik op 'Eigenschappen' en zet hem bij 'Opstarttype' op 'Uitgeschakeld'. Hierna moet je de computer herstarten.


Wederom, dit is geen aanrader. Als je een bekabelde verbinding hebt of je laptop op veel verschillende locaties gebruikt (waardoor je een datalimiet opnieuw moet instellen voor elke individuele wifi-hotspot) dan zijn er veel betere opties. Je kunt de tool wushowhide gebruiken (deze zorgt ervoor dat je individuele updates kunt verbergen) maar je kunt de Spring Creators Update pas verbergen als deze wordt aangeboden en niet deze week alvast.

Op de volgende pagina: de optie Windows Update Show/Hide (wushowhide).

Download de tool van deze pagina en zet hem neer op een locatie die je naderhand makkelijk terugvindt. Het bestand heet Wushowhide.diagcan en als je die start, is het heel belangrijk om 'Geavanceerde opties' aan te klikken op het eerste dialoogvenster. Zet het vinkje bij 'Oplossingen automatisch toepassen' uit en kies 'Volgende'.


De tool draait een tijdje met de melding 'Problemen vaststellen' en dat kan lang, heel lang duren. Als het afgerond is, krijg je twee opties: 'Hide updates' en 'Show hidden updates'. Klik op de eerste en daarin wordt de feature-update naar Windows 10 1803 aangekondigd, als deze tenminste beschikbaar is. Updates worden 's nachts binnengehaald, dus als je deze optie niet ziet, moet je wushowhide elke dag even draaien totdat je de optie wel ziet.


Dit is een beetje een vreemde tool. Als de upgrade/update/patch met succes is verborgen, zie je de melding dat het oplossen van problemen is voltooid. Noot: de afbeelding hieronder is een door ons bewerkte dialoog om aan te geven hoe dat er ongeveer uitziet, geen exacte screenshot. Klik hierna op Sluiten en je bent klaar.


Op de laatste pagina: Het weer zichtbaar maken van de update op het moment dat je er zelf klaar voor bent.

Als je, nadat je de update aangeboden kreeg en deze verborg met de tool, er niet gerust op bent dat de Spring Creators Update niet alsnog wordt uitgerold via Windows Update dan kun je zelf verifiëren dat de update niet meer wordt gevonden. Ga naar 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging' en klik op 'Naar updates zoeken'.

Hierna moet het systeem met de melding 'Uw apparaat is up-to-date' komen. De Spring Creators Update is beschikbaar gekomen voor je systeem - anders was hij niet gevonden door wushowhide - maar niet geïnstalleerd en nu ook niet meer gezien door Windows Update. Gebruik Uitvoeren > 'winver' om te verifiëren dat je build 16299 hebt, de Fall Creators Update, die afgelopen herfst uitkwam.


Maar uiteindelijk komt de dag dat je de Spring Creators Update wilt installeren: idealiter als hij stabiel genoeg blijkt. De omgekeerde procedure om de eerder verborgen update weer zichtbaar te maken is net zo simpel. Start de tool en klik 'Geavanceerde opties' aan op het eerste dialoogvenster. Zet het vinkje bij 'Oplossingen automatisch toepassen' uit en kies 'Volgende'.

Wacht weer en wederom krijg je de opties 'Hide updates' en 'Show hidden updates'. Deze keer kies je voor de tweede optie. Hierna zie je een venster met updates die tot nu toe zijn verborgen. Hier zie je de upgrade naar versie 1803. Zet er een vinkje voor en klik op Volgende. De update is vast geselecteerd in de bevestigingsdialoog. Kies weer Volgende en de tool gaat aan de slag met de melding 'Problemen oplossen...'

Hierna wordt de Spring Creators Update weer toegevoegd aan de wachtrij van beschikbare updates. Je kunt wachten tot deze wordt uitgevoerd, waarschijnlijk de eerstvolgende keer na middernacht, of hem handmatig starten door weer naar 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging' te gaan en 'Controleren op updates' aan te klikken.