Wij gingen aan de slag met de nieuwste (publieke beta)versie van macOS Sierra en hebben Siri even aan de tand gevoeld. De assistent heeft zichzelf al bijna vijf jaar kunnen bewijzen op het mobiele platform van Apple en de fabrikant hoopt nu hetzelfde voor elkaar te krijgen op de desktop.

Zo activeer je Siri

Als je macOS Sierra installeert wordt er meteen gevraagd om Siri te installeren. Mocht je daar nog geen zin in hebben, kan je deze stap overslaan en later via de systeemvoorkeuren alsnog inschakelen.

Als de Siri-installatie is afgerond zal je zien dat er twee extra icoontjes zijn toegevoegd. Eentje in de macOS-dock en eentje in de menubalk bij de notificaties.

Je start Siri door op een van de twee icoontjes te klikken en je kan de dienst ook zo configureren dat deze gestart wordt met een toetscombinatie. Deze staat standaard ingesteld op de command-knoppen in combinatie met de spatiebalk. Het is echter (nog) niet mogelijk een trackpad-gesture in te stellen in de publieke beta van Sierra.

Het komt nog wel eens voor dat mensen per ongeluk Siri starten op hun iPhone (als ze bijvoorbeeld hun toestel uit hun broekzak halen en daarbij de home-knop langer ingedrukt houden). Op de desktop komt dat gelukkig niet of nauwelijks voor omdat de standaard ingestelde toetscombinatie niet gebruikt wordt. Mocht het onverhoopt toch een keer gebeuren kan de assistent het zwijgen worden opgelegd met de ESC-knop.

Siri kan ook worden geactiveerd door ertegen te praten. Met de uitspraak: "Hey Siri" wordt de assistent geactiveerd en kan je beginnen met het geven van opdrachten. Dit is echter niet mogelijk in de desktop-versie van Siri (althans in de public beta) en het is ook niet zeker of dit uiteindelijk in de volledige versie wel beschikbaar zal zijn.

Het gebruik van Siri op de Mac

Als je Siri start, verschijnt er een klein venstertje rechtsboven en vervolgens wordt het alombekende geluidje afgespeeld om te laten horen dat de assistent naar je luistert. Wij hebben enkele voorbeelden gefilmd zodat je kan zien (en horen) hoe het werkt. De eerste vraag was het opzoeken van tijden waarop de bioscoopfilm, Finding Dory, draait.

Ook het vragen naar specifieke evenementen was voor Siri geen probleem, al duurde het wel wat langer voordat het antwoord naar voren kwam.

Bestandsbeheer

Siri op de desktop kan zich, dankzij de aanwezigheid van een bestandssysteem, bezig houden met bestandsbeheer. Ook dat werkt in de publieke beta al behoorlijk goed, zelfs voor bestanden die zich bevinden op Dropbox.

Ook het aanpassingen van systeemvoorkeuren is voor Siri een koud kunstje. Volumeregeling, schermhelderheid en het beheren van Bluetooth ging van een leien dakje. Maar toen ik de assistent vroeg om het activeren van FileVault in Systeemvoorkeuren, kreeg ik de melding dat dat niet mogelijk was.

Toch werkt de assistent nog niet helemaal feilloos. Nu wil ik niet meteen de assistent hiervan de schuld geven, het kan ook liggen aan de manier waarop ik praat. Maar toen ik informatie vroeg over de Copa América Centenario ging Siri toch de mist in.

Extra instellingen

We hebben even gekeken naar de basics van Siri op de desktop, maar onder de motorkap is er nog veel meer mogelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk een andere taal in te stellen zonder de taal van je besturingssysteem te wijzigen.

Ook kan je een andere stem instellen. Kies voor een mannelijke of vrouwelijke stem en/of kies het accent.

Ten slotte kan je instellen of Siri je altijd een gesproken respons geeft en kan je instellen of de assistent gebruik maakt van externe microfoons. Als je deze instelling inschakelt, zal je eerst de bijbehorende privacy policy in moeten stellen.

Let op: wij hebben deze tests uitgevoerd op de publieke beta van macOS Sierra. Aangezien het hier om pre-release software gaat is het heel goed mogelijk dat Apple nog wat veranderingen doorvoert. De uiteindelijke versie zal komende herfst worden uitgerold.