Als je vroeger een walkman had, heb je waarschijnlijk ook nog wel ergens een doos met cassettesingles of albums op cassette liggen. Maar die wil je wellicht nu op je smartphone of laptop beluisteren, vooral als het niet op Spotify staat of helemaal is verdwenen (heeft iemand nog The White Album van KLF?) In dit artikel maken we mp3'tjes van oude cassettebandjes.

Wat je nodig hebt:
  • Een cassetterecorder
  • Verbindingskabeltjes
  • Pc
  • Audiosoftware

De speler kan gewoon een oudje zijn, zolang het maar een 3,5 mm jack of RCA/tulp heeft. Kijk op zowel de recorder als de computer welke aansluitingen je hebt. In de regel hebben laptops enkel een 3,5 mm-aansluiting, terwijl je op een computer al vaker een RCA-aansluiting aantreft. Maar de kans is ook daar het grootst dat je 3,5 mm-poorten hebt. Gebruik de line-in (meestal de blauwe optie en/of een symbooltje van een pijltje naar het midden van een geluidsgolf) om te verbinden naar je cassetterecorder.

Mocht je geen cassetterecorder meer hebben en je zoekt een nieuwe, kijk dan meteen naar een optie die een USB-poort heeft, want dat maakt het verzenden naar een computer een stuk makkelijker. Ze zijn meestal niet zo prijzig als je er eentje wilt, hoewel natuurlijk hogere prijsklassen vaak betere kwaliteit produceren voor de audiofiel die meer verwacht (en waarschijnlijk niet mp3 als output kiest). Laten we wel wezen, de kwaliteit van cassettebandjes was sowieso nou niet zo om over naar huis te schrijven.

Enkele van de modernere cassetterecorders hebben hun eigen conversiesoftware aan boord. Voor deze tutorial gebruiken we Audacity, omdat het gratis beschikbaar is voor alle lezers en een fijne open source-tool is die zijn doelen prima bereikt.

Verbind de cassetterecorder met je pc. Nu passen we de instellingen aan op de pc, zodat de machine weet dat hij het nieuw verbonden apparaat moet gebruiken. Tik Configuratiescherm in het zoekveld en navigeer naar Hardware & Geluiden > Geluid in de standaard categorieweergave of kies Geluid als je de klassieke weergave gebruikt.

Selecteer het tabblad Opnemen en kies je gekoppelde cassetterecorder.

Ga naar Audacity en open in het menu Bewerken > Voorkeuren en bij Apparaten zie je onder Interfaces een optie MME staan. Als die (reeds) geselecteerd is, kijk dan onder Opnemen dat Apparaat: je cassetterecorder is en dat onder Kanalen: de optie '2 (Stereo)' is geselecteerd.

Nu kun je de geluidssterkte testen. Druk op 'play' op de cassetterecorder en kijk naar de twee balken rechtsboven die het inputsignaal weergeven. Die moeten over het geheel genomen groen blijven, maar als ze vaker rood uitslaan, kun je de invoerregelaar (achter het microfoonpictogram) gebruiken om het signaal te verlagen, of de volumeknop op de recorder gebruiken.

Als je eenmaal tevreden bent over de geluidssterkte kun je het bandje terugspoelen, op de opnameknop in Audacity drukken en weer Play indrukken op de cassetterecorder om de overdracht te starten. Als je het einde van kant-A bereikt, pauzeer je de opname in Audacity, draai je het bandje om, start je Audacity weer en druk je op Play op de recorder.

Na dit proces heb je een lange opname van het hele bandje, dus die moeten we nog opsplitsen in losse nummers. Dat doe je door de afspeelstreep helemaal weer naar het begin van de opname te slepen en Tracks te kiezen in het menu bovenin. Kies de optie Toevoegen > Labeltrack of Tijdtrack voor specifieke intervallen en dan maak aparte geluidssporen aan. Maak een aparte track aan voor elk nummer van de totale opname om er losse bestanden van te maken.

Ga ten slotte naar Bestand > Exporteren > Meervoudig exporteren en kies heb bestandsformaat dat je wilt hebben. Mp3 ligt misschien voor de hand, maar wma, flac of ogg vorbis zijn bijvoorbeeld ook opties, hoewel de geluidskwaliteit van cassettes wellicht nou niet zo hoog zijn om een lossless formaat te kiezen.

Maar afhankelijk van welk bestandsformaat dat je kiest heb je dan daaronder nog enkele specifieke opties, zoals bij de meeste gangbare formaten de bitrate of andere kwaliteitsopties. En dat is alles. Nu heb je een map met bestanden die je in je muziekspeler kunt afspelen.