Vinyl maakt een comeback door, maar omdat we tegenwoordig altijd en overal onze spullen bij ons hebben, is het soms lastig dat je favoriete muziek is veroordeeld tot de huiskamer. De oplossing is het converteren van de platen naar een digitaal formaat dat je op je telefoon, usb-apparaat of autoradio kunt zetten. Bovendien heb je dan een back-up van je albums mocht er iets gebeuren en/of een kras op de plaat komt te staan.

Wat je nodig hebt:

Het is betrekkelijk simpel om je singles en langspeelplaten te converteren naar mp3'tjes. Je hebt de volgende vijf dingen nodig (waar we hierna verder op ingaan):

  • Een platenspeler
  • Verbindingskabeltjes
  • Een computer of laptop
  • Opnamesoftware
  • Een analoog-digitaalomzetter*

*) Als je de afgelopen jaren een platenspeler hebt gekocht, is de kans redelijk dat hij is voorzien van een usb-poort. In dat geval heb je een ADC aan boord en kun je direct verbinden met de pc. Als je platenspeler een ingebouwde voorversterker hebt, kun je een RCA-to-minijack-kavel gebruiken en verbinden met de line-in op je pc.

In andere gevallen moet je de output van de platenspeler door een analoogdigitaalomzetter voeren en dan naar je pc. Als je een laptop gebruikt, is het verstandig om een converter te gebruiken zelfs als je platenspeler een voorversterker heeft, aangezien de microfoon-ingang vaak monogeluid is en dat geen spectaculaire resultaten oplevert.

Je kunt converters als deze kopen voor iets meer dan twee tientjes bij Bol.com, maar audiofielen zijn beter af met een premium model dat hoge audiokwaliteit kan bieden.

De softwareopties zijn divers. In dit artikel gebruiken we Audacity want het is gratis, betrouwbaar, prima voor het beoogde doel en voor iedere lezer te gebruiken. Het nadeel is dat het programma enige inmenging van de gebruiker vereist, omdat je het album moet opsplitsen in losse mp3'tjes voor elk nummer. Als je wat geld durft te investeren is iets als VinylStudio een optie. Deze software automatiseert dat hele proces van het scheiden van tracks, zodat je er geen omkijken naar hebt.

Verbinden naar een platenspeler

Nadat je de platenspeler aan de pc hebt gekoppeld met een van de eerder genoemde opties, moet je de instellingen aanpassen op de pc, zodat de machine weet dat hij het nieuw verbonden apparaat moet gebruiken. Tik Configuratiescherm in het zoekveld en navigeer naar Hardware & Geluiden > Geluid in de standaard categorieweergave of kies Geluid als je de klassieke weergave gebruikt.

Selecteer het tabblad Opnemen en kies de optie die overeenkomt met je verbinding of de aangesloten platenspeler, afhankelijk van hoe je bent verbonden.

Ga naar Audacity en open in het menu Bewerken > Voorkeuren en onder Apparaten zie je onder Interfaces een optie MME staan. Als die (reeds) geselecteerd is, kijk dan onder Opnemen dat Apparaat: je platenspeler is en dat onder Kanalen: de optie '2 (Stereo)' is geselecteerd.

Een laatste fijnafstelling voordat we beginnen vind je in de sectie Opnemen in de lijst aan de linkerzijde. Zet hier een vinkje bij 'softwarematig playthrough van invoer'. Nu zijn we klaar om te beginnen, maar voer eerst nog even een korte test uit om te zien of de geluidssignaal niet te hoog is, wat ruis oplevert.

Doe dit door de plaat op te zetten en rechtsboven in Audicity te kijken naar de signalen. Die moeten over het geheel genomen groen blijven, maar als ze rood uitslaan, kun je de invoerregelaar (achter het microfoonpictogram) gebruiken om het signaal te verlagen.

Nu kun je op de rode opnameknop klikken en de plaat aanzetten. Als je aan het einde van de A-kant komt, moet je de opname pauzeren, terwijl je de plaat omdraait en dan de opname hervat met het neerzetten van de naald op de B-kant. Als de opname helemaal klaar is, druk je op de stopknop (vierkantje) en sla je het bestand op.

Nu is het zaak om de opname van een uurtje op te splitsen in losse liedjes. Dat doe je door de afspeelstreep helemaal weer naar het begin van de opname te slepen en Tracks te kiezen in het menu bovenin. Kies de optie Toevoegen > Labeltrack of Tijdtrack voor specifieke intervallen en dan maak aparte tracks aan. Maak een aparte track aan voor elk nummer van de totale opname om er losse bestanden van te maken.

Ga ten slotte naar Bestand > Exporteren > Meervoudig exporteren en kies heb bestandsformaat dat je wilt hebben. Mp3 ligt misschien voor de hand, maar wma, flac of ogg vorbis zijn bijvoorbeeld ook opties. Afhankelijk van welk bestandsformaat dat je kiest heb je dan daaronder nog enkele specifieke opties, zoals bij de meeste gangbare formaten de bitrate of andere kwaliteitsopties.

En dat is alles. Nu heb je een map met bestanden die je in je muziekspeler kunt afspelen.