Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Er is geen kant-en-klare alles-in-één oplossing. Mocht je tegen driverproblemen aanlopen zijn er verschillende opties die je kan proberen. Een goed begin is een applicatie van Microsoft zelf en vanuit daar kan je de diepte in gaan.

Zoeken naar driverfouten

De Get Windows 10-app van Microsoft zou je al aardig op weg moeten helpen met het identificeren van driverproblemen. Klik op het Windows icoon rechtsonder in je scherm en klik op de menu-knop (de drie horizontals lijnen) en kies vervolgens "check your pc". Je krijgt dan een lijst te zien van alle drivers die niet compatible zijn met Windows 10.

Op de support-website van Microsoft is overigens een technischer manier te vinden die je kan gebruiken om driverfouten op te sporen. Navigeer naar het volgende bestand: C:\$WINDOWS.~BT\Sources\Panther\Setupact.log

Let op: Deze map is standaard verborgen. Microsoft legt op deze pagina uit hoe je deze map zichtbaar kan maken.

In het setupact.log-bestand zou je een lijst van gevonden fouten moeten zien. In dat bestand staan alle bestand- en mapnamen van alle problematische drivers. Een probleem met de sidebar wordt bijvoorbeeld op de volgende manier weergegeven:

2015-08-06 16:56:37, Error MIG

Error 183 while applying object C:\Users\ \AppData\Local\Microsoft\Windows Sidebar\settings.ini. Shell application requested abort[gle=0x00000002]

Zo repareer je de fouten

Als je een driverprobleem hebt gevonden kijk dan of er nieuwere versies beschikbaar zijn. Microsoft raadt aan daarvoor Windows Update te gebruiken. Dat kan je doen door te klikken op de Start-knop en update in te typen. Selecteer Windows Update en selecteer Check for updates Selecteer ten slotte de drivers waar je problemen mee hebt en installeer deze. In het menu kan je zien welke driver belangrijk is en welke optioneel.

Als Microsoft geen drivers kan vinden zal je deze zelf moeten opzoeken via de website van de fabrikant. De meeste drivers worden geleverd met een installer die je helpt de drivers op een correcte manier te installeren. Mocht je een driver binnengehaald hebben zonder installer open dan de device manager. Deze kan je vinden in het configuratiescherm. Kies voor system and security en kies de [/i]device manager[/i]. Selecteer het apparaat dat je wil updaten en selecteer de driver-tab. Kies voor Update driver, volg de instructies en rond de installatie af.

En als dat niet werkt?

Werken de eerdergenoemde methodes niet en wil je toch upgraden naar Windows 10 voor het eind van de maand? Je kan proberen de problematische drivers te verwijderen voordat je je besturingssysteem bijwerkt naar versie 10 om vervolgens na het upgradeproces de drivers weer te installeren.

Lukt het niet om problematische drivers te verwijderen? Lees dan ook eens: Zo mik je overbodige drivers uit Windows 10.

Mocht dit nou ook niet helpen, dan zit er niets anders op om te downgraden. Kijk dan eens naar : Zo maak je een Windows 10 upgrade ongedaan. Of kijk eens naar een Linux-distributie.