Samsung heeft te kennen gegeven dat er geen update naar Android 6.0 (Marshmallow) zal worden uitgerold naar Galaxy Tab S-tablets. Sammobile meldde gisteren dat Samsung via Facebook heeft laten weten toch geen update uit te brengen voor de tablets.

Dit kwam een beetje als een verrassing voor veel gebruikers aangezien eerder wel te horen hadden gekregen dat er werd gewerkt aan een Marshmallow-versie van Android voor de S-tabs.

© Galaxyclub

Het is een veelgehoord argument in Android gerelateerde discussies en deze beslissing van Samsung is olie op het vuur voor de naysayers. Het updatebeleid van de gemiddelde Android-fabrikant is niet iets om over naar huis te schrijven en de fragmentatie (niet alleen fabrikanten maar ook providers) maakt het updatebeleid alleen maar moeilijker.

Een veelgehoord argument is dat Android zo "open" is en gebruikers zoveel vrijheid geeft dat zij zelf hun toestellen kunnen aanpassen en updaten als de fabrikant daarmee stopt. Dat klopt inderdaad, behalve dat de gemiddelde consument niet zelf aan het updaten slaat. Bovendien is niet elke fabrikant daar blij mee en deze gaat dat meestal tegen door bootloaders te blokkeren.

Gelukkig zit er een gigantische community achter Android en is het in bijna alle gevallen mogelijk de bootloader te unlocken en aan de slag te gaan met custom roms. Bovendien hebben sommige fabrikanten later alsnog de bootloader vrijgegeven waardoor het weer iets makkelijker is geworden om de boel te flashen.

In bijna alle gevallen is het wel zo dat je je garantie verliest en je niet meer aan kan kloppen bij de winkelier of fabrikant als het mis gaat. Dus, bezint eer ge begint.

Het flashen van je Android smartphone heeft nogal wat voeten in de aarde, maar is lang niet zo moeilijk als men denkt. Toegegeven, voor sommige toestellen zal je aardig wat stappen moeten maken, maar het is de moeite meer dan waard als je je toestel daarmee een tweede leven kan geven. In dit geval kijken wij voornamelijk naar de Galaxy Tab S-apparaten van Samsung maar de handelingen in dit artikel kunnen van toepassing zijn op veel andere toestellen van Samsung.

Er is geen standaardmanier om alle smartphones te flashen. Elke fabrikant heeft daar een eigen manier voor. Sommige fabrikanten gebruiken daarvoor tools die niet publiekelijk beschikbaar zijn. Gelukkig zijn er veel mensen in de community die zelf aan de slag zijn gegaan en tools hebben ontwikkeld die minstens net zo goed zijn.

Het is wellicht overbodig om te zeggen, maar we doen het voor de zekerheid toch nog een keer: het flashen van je tablet zorgt er in bijna alle gevallen voor dat je de garantie op het toestel verliest. Daarnaast kan het, als er fouten worden gemaakt, dat je toestel helemaal niet meer werkt. Je apparaat is dan "gebricked". Wij zijn daarom ook niet verantwoordelijk voor eventuele problemen die ontstaan na (of tijdens) het doorlopen van deze stappen. Als je verder leest ga je hiermee akkoord en kan eventueel ontstane schade niet op ons worden verhaald. Voer onderstaande stappen dus uit op eigen risico!

Bij praktisch elke rom die je binnenhaalt zal je een mooie disclaimer vinden waarin staat dat de bouwer, noch de schrijver van de guides verantwoordelijk is voor het eventueel "bricken" van je tablet. Weet waar je aan begint en flash je tablet alleen als je weet wat je doet en genoeg kennis in huis hebt.

Mocht je dit allemaal gelezen hebben en toch verder willen gaan, hebben we nog één belangrijke tip voor je. Maak een back-up van alle data op je toestel. Mocht het mis gaan, kan je tenminste altijd nog terug.

Ok, we hebben je nu hopelijk vaak genoeg op verschillende manieren gewaarschuwd. Laten we beginnen.

Het flashen van een Android-toestel van Samsung kan op verschillende manieren. Er is een officiële applicatie beschikbaar waarmee het mogelijk is (Odin) maar er is ook een, door de community ontwikkelde tool beschikbaar die hetzelfde kan en meer (Heimdall). Bovendien werkt deze tool op zowel Windows, OS X als GNU/Linux.

Het is met Heimdall (en ODIN) mogelijk een volledige (officiële) rom te flashen op je toestel maar aangezien de meeste roms bijna altijd worden aangeboden als .zip-bestanden ipv images is het handiger om alleen een aangepaste recovery te flashen en vanuit die recovery de rom te installeren.

Download een recovery-image en rom naar keuze en zet de gezipte rom alvast op je sd-kaart (of op de sd-kaartpartitie mocht je toestel geen sd-slot meer hebben). Let wel op dat je in het geval van de Tab-S een rom kiest die overeen komt met het model van je tablet.

Op de eerder gegeven link staan alle modellen netjes onder elkaar en moet het niet moeilijk te zijn de juiste rom te kiezen. Uiteraard kan je op deze website ook andere roms vinden voor je tablet. Als je kennis en kunde genoeg in huis hebt (of je bent dapper genoeg) probeer dan rustig een andere rom. Elke rom heeft z'n sterke en zwakke punten en kan net wat beter aansluiten bij je eigen en wensen.

Wij hebben gekozen voor een rom die zo standaard mogelijk is. Deze rom komt het dichtstbij een Vanilla-Android (AOSP) en bevat geen (Samsung) bloatware. Je zou deze rom kunnen vergelijken met Android zoals je die op een Nexus-toestel van Google kan vinden. Mocht je liever gaan voor de bekendere Cyanogenmod? Kan dat natuurlijk ook.

Naast het downloaden van de Rom (en de recovery)-file zal je ook Google-apps moeten downloaden. Deze kunnen gevonden worden op de eerder genoemde link. Of hier. Wil je je toestel geroot hebben kan je ook SuperSu downloaden.

Mocht je de tools nog niet op je computer hebben staan kan je deze ook vinden op de XDA-forumpagina. In dit artikel gaan wij uit van Heimdall. Zorg ervoor dat je deze tool geïnstalleerd hebt voor je verder gaat en laad je tablet voor de zekerheid volledig op.

Zet je toestel in flash-modus door het apparaat uit te schakelen en de Home-knop en volume-down knop ingedrukt te houden samen met de powerknop. Er verschijnt een melding met een waarschuwing waarin je op de gevaren van het zelf flashen van je toestel wordt gewezen. Druk op de volume-up knop om verder te gaan (of volume down als je het toch niet aandurft) Je toestel is nu in "download-modus" en wacht op gegevens van je computer. Sluit je toestel aan op de computer.

Open de terminal (of command prompt als je Windows gebruikt) en typ het volgende commando: heimdall flash --RECOVERY recovery.img --no-reboot Recovery.img moet uiteraard vervangen worden door de bestandsnaam van de door jou binnengehaalde recovery. Mocht het bestand zijn ingepakt (in een zip of tar archief, pak deze dan eerst uit. Dit hoeft niet voor volledige roms, maar dus wel voor de recovery)

Windows-gebruikers moeten overigens nog een paar extra stappen doen en extra drivers installeren. Je toestel wordt namelijk in download- en flashmodus niet meer herkend door Windows. Je zal een speciale driver moeten installeren om het toestel in deze modus te herkennen. Het beste dat je kan doen is het pakket van Zadig downloaden en installeren en via deze tool de driver vervangen.

Er verschijnt op je telefoonscherm een blauwe balk die volloopt en als deze vol is staat de recovery op je toestel. Je tablet kan worden losgekoppeld door de kabel los te trekken (veilig verwijderen of unmouten zal niet gaan) en kan worden uitgeschakeld door de powerknop langdurig ingedrukt te houden.

Het toestel moet nu worden gestart in recovery-modus en dat kan gedaan worden door de volume-up, home- en powerknop tegelijk ingedrukt te houden totdat de melding "recovery booting" verschijnt. Mocht je te vroeg of te laat zijn en de normale opstartprocedure zien, zal je de bovengenoemde stappen opnieuw moeten uitvoeren. De normale opstartprocedure overschrijft namelijk de recoverypartitie van je toestel.

Eenmaal aangekomen in de recoverymodus navigeer je (afhangend van de recoverysoort) met de volumeknoppen naar de optie backup and restore en maak een back-up van je huidige systeem. Mocht alles misgaan, kan je namelijk altijd nog terug.

Navigeer naar Wipe data/factory reset en selecteer de optie met de powerknop. Let op, het selecteren van deze optie zorgt ervoor dat alle aanwezige gebruikersdata van het toestel wordt gehaald. Het besturingssysteem blijft overigens intact waardoor je, als je het toestel vanaf dit punt herstart, je toestel zich gedraagt alsof deze nooit is gebruikt (factory defaults/fabrieksinstellingen).

Ook de cache moet worden geleegd. Het wissen van de cache en dalvik cache kunnen ook gevonden worden onder de wipe data/factory reset maar in sommige recoverysystemen kunnen deze opties worden gevonden onder het kopje advanced.

En nu le moment suprême. Het vervangen van de rom. Navigeer naar de optie install of apply update (het hangt af van de recovery versie welke van de twee opties je tegenkomt in het hoofdmenu). Navigeer naar de sd-kaart (wordt soms ook external-sd of extSD genoemd). Selecteer de rom (de bestandsnaam van de rom die je hebt gedownload. Dit is bijna altijd een .zip bestand).

De rom wordt geinstalleerd. Dat kan enkele minuten in beslag nemen. Als dat is gedaan krijg je daar netjes een melding van en kom je terug in het hoofdmenu. Als dat is gedaan. Doe hetzelfde voor de Google applicaties (ook wel Gapps genoemd). Als deze zijn geïnstalleerd kan het toestel opnieuw worden opgestart. Mocht je je toestel willen rooten, installeer dan het SuperSu-zipbestand op dezelfde manier als de rom.

Dat was het. Je toestel heeft een kersverse rom en kan opnieuw worden opgestart. Dat kan door in het menu te kiezen voor reboot.

Het toestel wordt nu opnieuw opgestart en als het goed is word je begroet door een ander opstartlogo dan je gewend bent. Geen paniek als je denkt dat er niks gebeurt. De eerste start na een flash kan 10 tot 20 minuten in beslag nemen. Hierna zal het starten een stuk sneller gaan.

Veel plezier en succes. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stel ze gerust in de comments. Ik zal deze vandaag in de gaten houden en antwoorden.