VPN's worden meer en meer een verrassend nuttige en essentiële tool voor computers, laptops, smartphones en tablets. Ze geven snelle toegang tot een beveiligde internetverbinding en ook al ontbreken dedicated VPN-apps vaak op consoles zijn er manieren om een VPN aan de praat te krijgen op deze systemen. Hoewel het niet zo simpel is als op sommige andere apparaten, is het niet heel moeilijk om een VPN op je Xbox One te installeren.

Waarom zou je een VPN op een Xbox gebruiken?

In de eerste plaats is er een heel praktische reden om een VPN toe te passen en dat is omdat je de lag kunt verlagen, afhankelijk van de kwaliteit van je VPN-leverancier en diens servers. De meeste aanbieders verbinden consolegebruikers via P2P- en gamingservers die je data versturen tussen snelle punten in datacenters, waardoor je minder lag kunt ervaren dan met een traditionelere verbinding.

Behalve verbeteringen in je online game-ervaring, is het ook mogelijk dat je content ontsluit die officieel (nog) niet toegankelijk is in Nederland. Denk aan games die op dezelfde dag uitkomen en dan als eerste in Australië verschijnen vanwege het tijdsverschil. Met een VPN kun je doen alsof je in Australië zit en dan vroeg toegang krijgen. Dat is maar een paar uur verschil, maar het is genoeg om hem vast te downloaden zodat je op middernacht aan de gang kunt.

Hetzelfde geldt voor regiorestricties van bijvoorbeeld video-aanbieders. Afhankelijk van hoe je leverancier daarmee omgaat, zou je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix-catalogus kunnen ontsluiten op je Xbox One.

Xbox One VPN via de router

De makkelijkste manier om VPN-diensten op je Xbox One te gebruiken is door VPN te installeren op je router. Er zijn twee manieren om dat te doen. De eerste is door een router aan te schaffen met ingebouwde VPN-ondersteuning. Dat is een prijzigere optie, maar het is de eenvoudigste manier om je console te ondersteunen.

De andere manier is door je VPN-abonnement handmatig toe te voegen aan je router. Het hangt af van je merk en type hoe je dat doet, dus het is onmogelijk om je hier stap voor stap bij te begeleiden, maar de meeste VPN-leveranciers hebben ondersteuningsdocumenten die uitleggen hoe je VPN op een router installeert.

Xbox One VPN via Windows

Het nadeel van de router-optie is dat ál je verkeer via een VPN gaat en dat is soms niet wenselijk, als je bijvoorbeeld diensten gebruikt die VPN-verbindingen blokkeren. In dat geval kun je je pc als tussenstation gebruiken, zodat je de Xbox One kunt scheiden van andere apparaten op je netwerk.

 • Installeer VPN-software op je pc.
 • Prik een Ethernet-kabel achterin de Xbox One en verbind deze met je pc.
 • Verbind met je Wi-Fi-netwerk (ondanks de kabel, inderdaad).
 • Open Configuratiescherm (tik de naam van de klassieke app in de zoekbalk), ga naar Netwerkcentrum en klik op Adapterinstellingen wijzigen.
 • Rechtsklik op het pictogram met de naam van je VPN en kies Eigenschappen.
 • Klik op het tabblad Delen en zet een vinkje bij Andere netwerkgebruikers mogen verbinding maken via de internetverbinding van deze computer.
 • Start de VPN-app op je pc en verbind met een server.
 • Test de verbinding met je Xbox One - als alles goed is gegaan kun je nu verbinden via een VPN.

Xbox One VPN via je Mac

MacOS biedt iets soortgelijks als de Windows-methode hierboven. Dat gaat als volgt:

 • Installeer VPN-software op je Mac.
 • Prik een Ethernet-kabel achterin de Xbox One en verbind deze met je Mac.
 • Ga naar Systeemvoorkeuren > Delen en kies Internetdeling.
 • Selecteer je Wi-Fi-verbinding in Deel de verbinding via.
 • Kies Ethernet in het venster Met computers die gebruikmaken van. Als je via een kabel het internet opgaat vanaf je Mac, doe bovenstaande stappen dan precies andersom.
 • Klik op het vakje links van Internetdeling om de verbinding tussen de Mac en Xbox One te delen. Er verschijnt nu een groen pictogram.
 • Start de VPN-app op je Mac en verbind met een server.
 • Test de verbinding met je Xbox One - als alles goed is gegaan kun je nu verbinden via een VPN.

Welke VPN-dienst kan ik het beste gebruiken voor de Xbox?

Dat hangt een beetje af van je voorkeuren. Ga je het vooral gebruiken om geoblokkades voor streamingdiensten als Netflix te omzeilen? Of gaat het je om 'n zo laag mogelijke lag?

Lees ook : De beste VPN-diensten op dit moment en, als het je om media gaat, De beste VPN-diensten om mee te streamen.