Nu Google officieel afscheid neemt van de oude Drive-client, borrelt de aloude vraag naar een officiële Desktop-client voor Linux weer op. De zoekgigant laat daar nog steeds niks over los en de community heeft door de jaren heen allerhande onofficiële clients ontwikkeld voor deze dienst.

Ocamlfuse, Drive, Gosync, Grive2 en Cloudcross zijn enkele gratis alternatieven die mensen kunnen installeren. Daarnaast kan je ook de portemonnee trekken en gaan voor betaalde altervatieven als overGrive (5 dollar) of insync (30 dollar). Als je liever niet wilt stunten met 3rd-party-oplossingen, kan je natuurlijk ook gewoon de Windows-versie installeren via Wine.

Google raadt overigens aan de webclient te gebruiken als je onder Linux werkt. Het kan echter allemaal nog veel makkelijker als je gebruik maakt van grote, bekende distributies.

GNOME

Het integreren van Google-diensten onder Linux is dankzij GNOME 3.18 en hoger een fluitje van een cent en aangezien veel Linux-distributies je de keuze geven deze desktopomgeving te gebruiken, is de kans groot dat het gebruik van Google drive met een paar muisklikken is geregeld.

Open het configuratie/systeeminstellingen-scherm en klik op "Online Accounts"

Er verschijnt vervolgens een keuzescherm waar je verschillende online accounts kan kiezen die worden geïntegreerd met je desktopomgeving; kies voor Google.


Vul vervolgens je inloggegevens in en geef je besturingssysteem toestemming om je Google-account te benaderen. Vervolgens kan je aangeven welke onderdelen Linux mag bereiken en aanpassen.


Na de juiste permissies te hebben gegeven kan je kiezen welke diensten je wilt integreren in je desktop. Als je Google Drive wilt integreren in je bestandsbeheerder (Nautilus), zal je de knop achter "Files" of "Bestanden" moeten inschakelen.

Google Drive is nu geïntegreerd in de bestandsbeheer-applicatie van GNOME. Als je andere diensten hebt ingeschakeld zoals e-mail en agenda, zullen deze ook benaderd kunnen worden via de standaard-applicaties van deze desktopomgeving. De bestanden in Google Drive worden overigens niet lokaal opgeslagen. Als je computer niet is verbonden met het internet, zijn die bestanden dus niet zichtbaar. Een klein verschil met de officiële desktop-versie van Google, maar gelukkig geen ramp.

Op de volgende pagina: Hoe zit het met andere desktopomgevingen?

Ben je geen GNOME-gebruiker? Niet getreurd. De Google Drive-integratie is ook aanwezig in andere desktopomgevingen en de configuratie daarvan gaat ongeveer op dezelfde manier.

Navigeer naar de instellingen-applicatie, klik op "Online Accounts", kies voor Google en vul de gegevens van je Google-account in. Geef je besturingssysteem toestemming om je Google-account te mogen gebruiken en selecteer welke diensten je wilt integreren met je desktop.

Accountconfiguratie in KDE

Deze handelingen zijn hetzelfde voor onder andere MATE, XFCE en Cinnamon (Linux Mint).

Mocht je een oudere versie van GNOME gebruiken (Ubuntu 16.04 LTS bijvoorbeeld), zal je eerst de nieuwste versie van GNOME Control Center en GNOME, System Settings en GNOME Online Accounts binnen moeten halen. De makkelijkste en snelste manier om dat te doen is door sudo apt-get install gnome-control-center gnome-online-accounts in de terminal te typen. Vervolgens kan je deze applicaties openen vanuit je applicatiescherm.

Deze applicaties kunnen uiteraard ook geopend worden vanuit de terminal door gnome-control-center

te typen of, als je direct naar het online-accounts-gedeelte wilt gaan: gnome-control-center online-accounts .

Vervolgens kan je je account op dezelfde manier toevoegen als eerder beschreven.