Het is gratis, simpel te gebruiken en je hoeft er niets voor te kraken of commandline-hacks uit te voeren. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden en onmogelijkheden, en laten we je zien hoe je apps draait op een Chromebook met de software van Codeweavers.

Wat je nodig hebt

Niet alle Chromebooks kunnen Windows-apps draaien. Je hebt namelijk een redelijk modern apparaat nodig (van de laatste paar jaar), want je moet ten eerste een processor van Intel hebben in plaats van een ARM-cpu. Ook heb je minstens 2 GB aan RAM nodig en 200 MB opslagruimte op het apparaat zelf, met daarnaast de ruimte die nodig is voor de apps die je wilt gebruiken.

Om het duidelijker te maken of je apparaat Windows-applicaties kan draaien, kun je naar deze lijst kijken van Google zelf, die aangeeft welke modellen Android-apps kunnen draaien. Dat gaat op vrijwel dezelfde manier als Windows-apps, dus begin met dit overzicht voordat je verdergaat met de stappen op de volgende pagina's.

Je hebt ook Google Play nodig op je Chromebook. Klik op jet instellingen-pictogram (het lijkt op een tandwiel) en klik op de drie puntjes linksboven om uit het menu 'Google Play Store' te kiezen. Hier zie je een optie om de app-winkel in te schakelen. Volg de instructies op het scherm om toegang te krijgen tot Play.

Ten slotte heb je de app CrossOver op Chrome OS Beta nodig en die vind je in de net geactiveerde app-winkel. Je hebt geen Windows-licentie nodig om CrossOver te gebruiken, omdat het programma niet daadwerkelijk het besturingssysteem op je Chromebook installeert.

Doet elk Windows-programma het nu?

Hoewel het technisch mogelijk is dat iedere Windows-app op je Chromebook draait, zijn er een paar haken en ogen. De belangrijkste is de hardwarebeperking van de meeste Chromebooks in vergelijking met een laptop die Windows draait. ChromeOS is een enorm lichtgewicht besturingssysteem en vereist daarom niet de kracht van een Microsoft-evenknie.

Dat betekent uiteraard ook dat veeleisende Windows-programma's - neem een applicatie als Photoshop, een graphics-intensieve game of zelfs een groot pakket als Microsoft Office - frustrerend traag kunnen zijn op een Chromebook, waardoor de hele beleving omlaag wordt getrokken.

Bètasoftware

Daarnaast is CrossOver bètasoftware, wat betekent dat het niet zo stabiel is als uitontwikkelde software. Codeweavers heeft tot nu toe uitstekend werk geleverd, maar het is beter om je verwachtingen bij te stellen als je premium-apps op low-end hardware wilt gaan draaien om teleurstellingen te voorkomen.

Het bedrijf geeft wel deze doorzoekbare database van Windows-programma's die compatibel zouden moeten zijn, dus het verdient aanbeveling hier eerst naar te kijken. Als je kleinere apps wilt draaien, is CrossOver waarschijnlijk een prima oplossing, maar als je Windows-software voor belangrijke projecten of serieus werk wilt gebruiken, raden we aan in een Windows-pc te investeren.

Download en installeer CrossOver on Chrome OS Beta uit Google Play, verleen rechten tot de diverse systeembronnen die de applicatie vereist en vervolgens krijg je een zoekbalk te zien waarmee je apps kunt lokaliseren. Typ de naam van het programma dat je wilt gebruiken en de app heeft een lijst opties met daarnaast een installatieknop.

Chrome-extensie

Je wordt nu verzocht de Installer van Codeweavers te downloaden, klik op de 'Go' knop om naar de website te gaan die uitlegt dat er een Chrome-extensie nodig is. Dat is om toekomstige appluicatie-installaties te helpen, zodat je dit niet steeds opnieuw hoef te doen. Klik op "Toev. aan Chrome" en die dat ook voor de knop om de extensie toe te voegen naderhand. Klik hierna de link onderaan het scherm voor de applicatie die je wilt installeren.

Keer terug naar CrossOver en klik op 'Retry' om te zien of de app de installatiebestanden die het vereist heeft. Als dat zo is, kun je de app selecteren en start de installatie. Daarin moet je een hoop dingen installeren die de Windows-app nodig heeft, bijvoorbeeld een lettertype, XML Parser of iets anders. Accepteer deze dependency's en volg de installatiewizards die je te zien krijgt.

Van start

Als de installatie is afgerond, krijg je een bevestiging te zien en de optie om de app te starten. Klik op 'Launch Application' om dat te doen. Elke volgende Windows-applicatie zou makkelijker moeten zijn om te installeren nadat je deze eerste stappen hebt doorlopen.