Als je de foto's nog maar net hebt verwijderd, kun je ze meestal nog wel terughalen, zelfs als ze al uit de prullenbak zijn verdwenen. Ook op smartphones kun je verwijderde foto's binnen een bepaalde periode nog terughalen als je de verkeerde hebt weggegooid. We laten je zien per platform hoe.

In Windows

Standaard worden bestanden in Windows niet verwijderd, maar verplaatst. De prullenbak bevat de bestanden in de regel totdat de prullenbak te groot wordt en de oudste bestanden worden weggegooid, of als de bestanden dertig dagen in de prullenbak staan. Om in een overvolle prullenbak te filteren op foto's scrol je naar rechts en klik je op Itemtype om bestanden van hetzelfde type te groeperen.

Als ze niet meer in de prullenbak staan, zijn ze nog steeds terug te halen, zolang de vrijgegeven schijfruimte nog niet is overschreven. Als Windows een bestand permanent verwijderd, wordt dit stukje van de schijf gemarkeerd als vrije ruimte voor nieuwe data. Het is daarom zaak om het terughalen zo snel mogelijk te doen.

Recovery-software

Recovery-software kan de schijf scannen op zoek naar bestanden en foto's in die vrijgegeven ruimte op de schijf. Er zijn veel, heel veel utilities om zo'n scan uit te voeren. Denk aan Recuva, Disk Digger, PC Inspector File Recovery, Paragon Rescue Kit en CGSecurity PhotoRec om er een paar te noemen.

Een belangrijke kanttekening: als je deze software downloadt en installeert, wordt dat op vrije ruimte gezet waardoor je het risico loopt dat juist deze software de verwijderde foto's overschrijft. Het beste is dan ook om de software via een andere pc te installeren en om iets te kiezen dat je vanaf een usb-stick kunt draaien.

Daarom raden we de portable versie aan van het net genoemde Recuva. Dit is een eenvoudig te gebruiken programma dat op een extern station draait, zodat je vrije ruimte waar de foto's nog ergens rondspoken niet wordt bedreigd.

Bij het starten vraagt een wizard welk bestandstype je zoekt (bijvoorbeeld Afbeeldingen als je foto's zoekt) en daarna scant het programma de harde schijf.

Hierna komt er een lijst zoals hieronder tevoorschijn. Als je op Geavanceerd klikt, kun je ook voorvertoningen zien, wat het makkelijker maakt om een selectie te maken van de bestanden die je graag terug zou zien.

Je kunt hier een selectie maken van gevonden bestanden om terug te zetten. Kies hier bij voorkeur voor een extern station. De originele naam komt uiteraard niet meer terug, dus je moet na de recovery nog even handmatig uitzoeken met welke foto's je precies te maken hebt.

Vanaf een SD-kaart

Als je verwijderde foto's op een SD-kaart staan, kun je een tool als Recuva gebruiken. Andere software werkt min of meer op dezelfde manier. Het voordeel is dat je je deze keer geen zorgen hoeft te maken met het overschrijven van bestanden op het moment dat je de software downloadt of installeert, omdat de gewenste bestanden extern staan.

Op een iPhone

De iPhone heeft een equivalent van de prullenbak bij verwijderde foto's, waar gewiste bestanden nog dertig dagen lang beschikbaar zijn. In de app Foto's heb je in de sectie Albums ook een map Recent verwijderd. Je kunt hier de foto aantikken en op Zet terug tikken.

Op een Android

Als je Google Foto's gebruikt op je Android-toestel, is er een soortgelijke optie om verwijderde afbeeldingen terug te halen.In de app Foto's tik je op het hamburger-menu (de drie verticale strepen) aan de linkerkant van de bovenste balk. Tik hier op Prullenbak en selecteer hier de foto's die je terug wilt zetten en kies daarna voor Herstellen. De foto's komen terug op de originele locatie en album waar ie instond.