Het belangrijkste is dat je nadat gegevens zijn gewist je direct moet ophouden met het gebruik van de smartphone en aan de slag moet gaan met het herstellen van data. De verwijzing naar de bestanden worden verwijderd, maar ze zijn nog intact - tot het moment dat ze worden overschreven. De kans daarop neemt toe hoe langer je het apparaat gebruikt en als ze zijn overschreven wordt het erg lastig zo niet onmogelijk om ze nog terug te halen.

Daarom is de allereerste stap om de vliegtuigmodus op je Android-apparaat in te schakelen. Zo wordt al het dataverkeer beperkt en wordt er ook niet geschreven naar het geheugen met updates, meldingen en dergelijke.

Er zijn verschillende tools die je kunt inzetten om gewiste gegevens terug te halen. Maar houd er rekening mee dat alle programma's die we hieronder behandelen wat tijd in beslag nemen wat betreft het scannen van opslag en het herstel van bestanden. Geduld is dus het devies. Haal het apparaat verder niet los van de pc tijdens het scannen en herstel en onderbreek het proces niet, want dat kan bestandsbeschadiging opleveren.

Herstellen via Coolmuster

We beginnen met het Windows-programma Coolmuster Android SMS + Contacts Recovery als een ideale optie om bestanden en berichten te herstellen. Verbind je pc met een usb-kabel en activeer de Foutopsoringsmodus op je Android-apparaat. Ga daarvoor naar Instellingen > Systeem > Over de telefoon en tik zeven keer op Build-nummer om de ontwikkelaarsmodus te activeren. Ga daarna naar het nieuwe menu-item Ontwikkelaarsopties in het bovenliggende menu en zet het schuifje aan bij USB-foutopsporingsmodus.

Als je de software start, kies je voor Android Recovery en klik je op Toestaan als je een melding krijgt voor toegang op je smartphone. Op de pc kies je vervolgens welke type bestanden je wilt redden, bijvoorbeeld Messages of Contacts. Daarna kun je het schuifje inschakelen bij Only display the deleted item(s) om enkel de eerder verwijderde bestanden weer te geven. Maak hier een selectie van de bestanden die je wilt hebben en klik op Recover.

Aan de slag met Jihosoft

Als je allerlei soorten gegevens wilt herstellen die buiten de opties van Coolmuster liggen, is Jihosoft Android Data Recovery wellicht een goede optie. Hiermee kun je foto's, video's, muziek, contacten, sms'jes, oproeplijsten en zelfs WhatsApp-berichten inclusief bijgevoegde bestanden herstellen.

Deze software heeft een gratis proefversie waar je vast mee aan de slag kunt. Verbind de smartphone met usb-kabel, start het programma op je pc en selecteer welke van de drie bestandscatagorieën je wilt herstellen of klik op All. Ook hier moet je de debugfeature activeren op je smartphone. (Navigeer naar Instellingen > Systeem > Over de telefoon en tik zeven keer op Build-nummer om de ontwikkelaarsmodus te activeren. Ga daarna naar het nieuwe menu-item Ontwikkelaarsopties in het bovenliggende menu en zet het schuifje aan bij USB-foutopsporingsmodus.)

De software gaat daarna zoeken naar je smartphone en identificeert het type. Dat kan even duren. Vervolgens klik je op Start om te zoeken naar verwijderde bestanden. Het programma komt dan met een lijst op de proppen van bestanden die je kunt herstellen. Klik op de bestanden waar je een kopie van wilt hebben en klik op Recover.

Dieper met Disk Digger

Als je per ongeluk bestanden hebt verwijderd van je micro-SD-kaart, kun je ze herstellen met het gratis pc-programma Diskdigger. Prik de geheugenkaart in je pc of in een kaartlezer en start het programma. Kies als eerste het medium dat je wilt herstellen (de kaart) en klik op Next. Kies daarna voor Dig Deep of Dig Deeper. De eerste optie is vooral voor recent verwijderde bestanden en kan alle bestandstypen aan. De tweede optie is beter voor kleinere bestandsformaten en is geschikt voor het herstellen van geformatteerde of beschadigde opslagkaartjes.

Wacht nu de SD-kaart volledig is doorzocht om verwijderde data te vinden. Je krijgt een voortgangsbalk te zien die aangeeft hoe ver de software daarmee is. Als Diskdigger gereed is, zie je een overzicht van de bestanden die zijn gevonden en kun je daar een selectie voor aanmaken. Je kunt deze nu opslaan naar welk medium je maar wilt en een opslaglocatie specificeren.

Diskdigger is ook beschikbaar voor Android zelf, maar de gratis versie kan enkel foto's en video's herstellen. Bovendien moet je smartphone geroot zijn, wat een drempel kan zijn voor doorsnee gebruikers. Als je andere bestandstypes wilt herstellen, moet je de Pro-versie van deze app gebruiken en die kost €3,34 in Google Play.

Alternatief: Prullenbak voor Android

Onder Windows gaan verwijderde bestanden eerst naar de Prullenbak. Iets per ongeluk weggooien gebeurt daardoor minder snel, omdat je een tweede wisactie moet doen. In Android bestaat deze feature niet en dat wil de app Dumpster aanpakken. Deze app voorkomt dat dingen direct gewist worden en houdt ze even vast net als de Prullenbak in Windows.

Als deze app is geïnstalleerd kun je de app induiken en op Restore klikken als je bestanden hebt geselecteerd die je eerder per ongeluk hebt weggegooid. Voor ons werkte dat prima voor foto's, muziek en video's uit standaardmappen. Uiteraard moet de app al zijn geïnstalleerd als je dingen die je per ongeluk hebt weggegooid wilt herstellen, dus dit is een preventieve maatregel.