Als gebruiker van verschillende platforms, heb ik het altijd vreemd gevonden dat Windows dit niet levert als optie. Als je bijvoorbeeld een Mac herstart, vraagt het of je alle vensters en programma's wilt starten na een herstart, zodat het heel makkelijk is om verder te gaan waar je was gebleven nadat het systeem heeft gereboot.

Third-party software

Bij Windows valt het gemis van deze feature extra op vanwege de eerdere ongeplande reboots van het systeem als er een update werd geïnstalleerd. Dat kan je workflow behoorlijk frustreren, omdat je programma's opnieuw moet starten en vensters moet openen. Vandaar dat er de laatste tijd steeds vaker vragen komen of dat niet automatisch kan.

Er zijn third-party tools die dit wel mogelijk maken en dat raden we aan voor de meeste gebruikers. Kijk bijvoorbeeld eens naar software als CacheMyWork en SmartClose die Windows-sessie herstellen zoals ze waren voordat de computer werd afgesloten. Let wel op, deze programma's herstellen de applicaties en vensters, maar zorgen niet voor bestandsopslag.

Binnen Windows

Maar als je een beheerd werkstation hebt waar je alleen goedgekeurde applicaties kunt draaien, is zo'n tool helaas geen optie. Er zijn geen opties om echte Windows weer helemaal te herstellen zoals het was, maar er is wel een aantal opties om je iets makkelijker terug te brengen naar je applicaties en vensters als het systeem onverwacht wordt afgesloten.

Als eerste is er de optie om de openstaande vensters van de Verkenner te herstellen. Om dit in te schakelen, ga je naar Configuratiescherm en open je Opties voor Verkenner. In het tabblad Weergave staat ongeveer halverwege de optie 'Vorige mapvensters bij aanmelding herstellen'. Zet hier een vinkje en klik op 'Toepassen'.

Ten tweede kun je programma's herstarten. De optie daarvoor is simpel, namelijk door programma's toe te voegen aan de map Opstarten. Dat is geen elegante oplossing, want het is geen werkelijk herstel van actieve programma's die je gebruikte, maar zorgt ervoor dat een aantal applicaties dat je standaard gebruikt direct beschikbaar is. Houd er wel rekening mee dat het starten van een Windows-sessie met elke toegevoegde applicatie iets meer tijd in beslag neemt.

Map Opstarten

Om dat te doen in recente Windows-versies, open je de map door Uitvoeren te starten en de opdracht 'shell:startup' te typen. Om handmatig ernaar toe te navigeren ga je in Windows 10 naar de verborgen map C:\Gebruikers\[profielnaam]\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma's\Opstarten. Inderdaad, de methode shell:startup is veel sneller.

Wanneer je snelkoppelingen van programma's hieraan toevoegt (je kunt ze bijvoorbeeld slepen vanuit het startmenu naar het venster) worden deze applicaties automatisch geopend als een Windows-sessie wordt gestart.

Sessieherstel

Ten derde bevatten de meeste browsers tegenwoordig de optie om tabbladen te herstellen zoals ze waren toen je de browser sloot. Firefox en Chrome presenteren automatisch de tabbladen die eerder waren geopend als je een sessie herstelt.

Door de browser automatisch tabbladen te laten herstellen en de browserapplicatie zelf toe te voegen aan Opstarten zijn de meeste gebruikers al een heel eind uit de brand geholpen. Deze oplossingen zijn verre van perfect en we zouden graag een optie in Windows zien zoals macOS al vele jaren heeft.