Vorige week is de nieuwe Edge-browser uit de bètafase gekropen en zou hij aanvankelijk aan Windows 10-gebruikers worden aangeboden via de cumulatieve update die op Patch Tuesday verscheen. De legacyversie gebaseerd op EdgeHTML zou dan worden vervangen door de nieuwe op Blink gebaseerde browser, compleet met het nieuwe logo.

Maar als je kijkt naar de taakbalk (in de standaardconfiguratie zoals Microsoft die aflevert) zie je nog steeds de oude blauwe E en niet de draaikolk van de nieuwe versie, tenzij je deze los hebt geïnstalleerd. Je downloadt de browser los via Microsoft via deze site. Deze versie overschrijft de oude browser.

Vorige week hebben we een paar dagen lang diverse tests uitgevoerd om de prestaties van Edge in kaart te brengen en dat leverde indrukwekkende resultaten op. Alleen Blink-gebaseerd Opera kwam toen beter uit de bus (hoewel we inmiddels met aanvullende tests op onze eigen uitrusting hebben kunnen concluderen dat Blink-gebaseerd Brave nóg beter is) maar daarmee lever je wel in op werkgeheugen en accuduur. Edge biedt kortom een goede balans tussen prestaties en belasting.

Ook is Edge tegenwoordig multiplatform en zijn er behalve versies voor oudere Windows-omgevingen ook versies voor macOS (er is zelfs een versie voor Linux op komst) en mobiele platforms Android en iOS beschikbaar. Al met al maakt Edge een vliegende start en zijn er redenen te noemen om een overstap te overwegen vanaf Chrome (prestaties, belasting, privacy).

In de standaarduitrusting zijn er verschillende browserextensies beschikbaar voor Edge, met name populaire extensies als Adblock Plus, LastPass, Ghostery, Pocket en meer. Deze worden aangeboden via de Microsoft Store en hoewel daar best een aantal extensies beschikbaar zijn, valt het totale aanbod in het niet vergeleken met Google's eigen Chrome Web Store.

De reden dat Microsoft poortwachter wil zijn, is waarschijnlijk omdat het bedrijf niet wil dat Edge een eventueel slechte reputatie krijgt als extensies onbetrouwbaar blijken - Microsoft zou dan zijn aangewezen op Google's validatie - of instabiliteit veroorzaken binnen Edge wegens toegevoegde code van Microsoft. Beide scenario's zijn niet wenselijk voor de Windows 10-maker.

Dat betekent niet dat het niet mogelijk is om extensies vanuit de Chrome Web Store te gebruiken, maar Microsoft vereist dat je je van de mogelijke issues bewust bent en er ondanks dat voor kiest om extensies toe te voegen. Daarom verwijst Edge naar de Microsoft Store en niet naar de Chrome Web Store. Maar verder is het simpel om Chrome-extensies toe te voegen.

Open daarvoor het menu (de drie puntjes rechtsboven) en ga naar Extensies. Alternatief kun je edge://extensions in de adresbalk typen. Linksonder zie je een schuifknop Sta extensies van andere winkels toe. Als je deze aanzet (hij kleurt dan blauw) kun je ook buiten de store om installeren. Microsoft geeft vervolgens een waarschuwing dat deze extensies niet zijn geverifieerd en de prestaties kunnen beïnvloeden. Klik op Toestaan.

Let erop dat als je deze optie later uitschakelt, vanwege bijvoorbeeld een instabiliteitsissue, je alle extensies die buiten Microsoft om zijn geïnstalleerd ook weer uitschakelt.

Andere manier: Start Edge en navigeer van daaruit naar de Chrome Web Store. Daar bovenin heeft Google sinds vorige week een melding toegevoegd dat je nu uitbreidingen kunt toevoegen aan Edge. Klik in de blauwe balk op Uitbreidingen uit andere winkels toestaan. Klik op Toestaan bij de waarschuwing dat deze extensies niet door Microsoft zijn geverifieerd. Nu kun je elke extensie uit de Chrome Web Store toevoegen.