Patches voor het besturingssysteem halen de angel uit de Meltdown-fout die vooral Intel-processoren treft. Maar broertje Spectre treft alle CPU's en vereist een firmware-update voor je hardware. Die firmware-fixes beginnen nu te verschijnen, nadat Intel eerder Spectre-patches introk omdat systemen er instabiel van werden. Er zijn stabiele patches verschenen voor Skylake CPU's, en Intel en AMD werken aan microcode-updates voor andere chips.

Het installeren van Spectre-fixes is niet zo rechttoe rechtaan als je wellicht zou denken, vooral als je een systeem gebruikt dat je zelf in elkaar hebt gezet of van een winkel hebt gehaald die zelf pc's samenstelt van onderdelen. Je kunt patches niet direct van de chipfabrikant downloaden, maar via de leverancier van je moederbord, zoals Asus, Gigabyte of ASRock. Je moet het modelnummer weten om de juiste firmware te vinden en Windows laat dat niet zo eenvoudig zien.

Het is een beetje een zooitje, maar we laten je in dit artikel zien hoe je de juiste CPU-firmwarefixes binnenhaalt.

1. Welk moederbord heb je?

We beginnen bij het begin: je moet het model van je moederbord achterhalen om de juiste update binnen te halen. Als je geen documentatie hebt (of de verpakking nog ergens in een doos hebt liggen) dan kun je een tool als HWInfo downloaden. Dit is gratis software die door veel hobbyisten wordt gebruikt om systeemdetails te achterhalen, waaronder informatie over het moederbord.

Na het installeren en draaien van HWInfo, krijg je een systeemsamenvatting te zien. Die kun je wegklikken en in de hoofdinterface zie je rechts 'Motherboard'. Als je hierop klikt, zie je in het rechterveld informatie over het moederbord, inclusief het modelnummer. In dit screenshot zie je dat het gaat om Hewlett-Packard 2216.

2. Vind de update

Met deze informatie ga je naar de site van de leverancier om de nieuwste update te downloaden. Je kunt daarvoor het beste een zoekmachine gebruiken om de ondersteuningspagina het snelst te vinden. En hier wordt het een beetje lastig. Je hebt de recentste BIOS-update nodig. Sommige fabrikanten verbergen de BIOS-download in een ondersteuningpagina, andere zetten het in een sectie als 'downloads' of 'drivers'.

De meeste moederbordleveranciers geven BIOS-versies weer in chronologische volgorde, met de nieuwste updates bovenaan. Elke versie moet een versienummer en releasedatum hebben. Een juiste Spectre-update moet een datum hebben van 8 februari 2018 of later, want de eerdere fixes waren dus instabiel. Die wil je natuurlijk niet hebben!

Als je geluk hebt is de leverancier zo goed om releasenotes te vermelden waarin de wijzigingen van elke BIOS-update zijn benoemd. Als je een versie van ná 8 februari ziet, moet hierin zijn vermeld dat er microcode-updates voor de CPU zijn toegevoegd. Dat is de juiste update. Als die er niet is, of al een tijdje geen update meer is uitgebracht, moet je in de nabije toekomst vaker kijken of de fabrikant aanschrijven. Zoals we al zeiden: het is een beetje een zooitje.

Voor een ouder moederbord kan het zijn dat je pech hebt en de fabrikant het model niet meer ondersteunt. Veel fabrikanten hebben enkel nog fixes beloofd voor pc's met moderne processoren - CPU's die vanaf midden 2015 zijn uitgekomen. Oudere pc's en moederborden kunnen mogelijk fluiten naar Spectre-proof microcode.

3. Eerst: een back-up

Gelukkig is het installeren van een microcodepatch voor het BIOS makkelijker dan het vinden van de juiste update. Je download het BIOS meestal als zip en deze kun je uitpakken naar een usb-stick. Maar stop. Voordat je iets doet, moet je het systeem back-uppen. BIOS-updates zorgen niet meer zo vaak voor problemen als vroeger, maar het blijft rommelen met het fundament van je pc, dus een back-up is verstandig, bijvoorbeeld voor het geval de stroom uitvalt halverwege het proces.

Er zijn verschillende gratis back-uptools, maar meestal krijg je meer features, minder beperkingen en betere interfaces met betaalde software. Maar ze werken allebei prima. Je wilt in dit geval een online dienst waarschijnlijk vermijden, aangezien de eerste data-upload van je systeem uren zo niet dagen in beslag kan nemen. Ze zijn wel een goede oplossing voor mensen die zonder gedoe vaak willen updaten - en dat is sowieso een goed idee.

Lees ook: Zo maak je makkelijk en gratis een back-up van je systeem

4. Installeer het BIOS

Nu is het een kwestie van het installeren van de nieuwe update. Dat proces verschilt tussen moederborden en fabrikanten, maar in de regel gaat dit vanuit het BIOS zelf. Start de pc opnieuw op en ga met de op het opstartscherm vermeldde knop naar het BIOS, vaak F2, F12 of DEL. Sommige software geeft zelfs een optie om een firmwareflash-tool te starten vanaf het opstarscherm.

Nu moet je op zoek naar de firmwareupdatetool (of flash-tool) en het BIOS verwijzen naar het uitgepakte bestand op de usb-stick van stap 3 om het proces te starten.

Het bijwerken van het BIOS zou slechts een paar minuten moeten duren. Zorg ervoor dat niemand je pc uitschakelt tijdens dit proces. Als de update is uitgevoerd, wordt de pc opnieuw opgestart en zou je hem weer normaal moeten kunnen gebruiken. Het voornaamste verschil is dat de Spectre-beschermingen nu rechtstreeks in de CPU-firmware zijn verwerkt.