Chromebooks zijn voornamelijk bedoeld voor het werken op het web. Er zijn natuurlijk wel wat handige, lokale web-apps is het ook mogelijk sommige taken offline te doen. Toch zijn er momenten dat een Chromebook niet toereikend is en je liever een volledig desktopsysteem tot je beschikking zou willen hebben.

Er bestaan al een tijdje verschillende trucs om een ander systeem te installeren op Chromebooks maar deze zijn langdradig en complex. Tegenwoordig zijn er wat makkelijkere trucs om het systeem om te bouwen tot een volwaardige Linux distributie. Chrome OS is van origine ontworpen met developers in het achterhoofd en als je de trukendoos opentrekt kan je een volledige Linux desktop draaien in dual-boot-modus of als "chroot".

Chroot staat voor "change root", en is een systeem-utility in Unix en Linux-omgevingen die een set processen scheidt van een ander (in dit geval twee verschillende besturingssystemen. Je kan on-the-fly tussen de twee systemen zonder opnieuw op te starten.

Het gebruik van chroot is de makkelijkste manier om Linux te installeren op een Chromebook dankzij een project genaamd Crouton. Mocht er tijdens dit proces iets fout gaan, kan je heel makkelijk terug switchen naar het originele systeem.

Voorbereidingen

Voordat je Linux op een Chromebook installeert moet je de machine eerst in developer-mode zetten. Net als alle andere moderne pc's zijn Chromebooks vergrendeld om te voorkomen dat er malafide code wordt uitgevoerd. Google noemt dit beveiligingsmechanisme "OS verification". Dat betekent dat je je systeem een stukje onveiliger maakt als je handmatig Linux installeert. Voor een gedetailleerd overzicht over de risico's verwijzen we je naar de Crouton Wiki

Let op: Als je je systeem in de developer modus zet, wordt alles gewist. Je verliest dus al je persoonlijke bestanden. Als je je bestanden lokaal hebt opgeslagen, kopieer deze dan naar de cloud of kopieer ze naar een USB-stick.

Als je gereed bent, houdt dan de escape- en refresh-knop ingedrukt en druk op de power-knop. Er zal een foutmelding verschijnen dat er besturingssysteem beschadigd of niet aanwezig is. Geen zorgen, dit is normaal.

Negeer deze foutmelding en druk op CTRL + D. Er verschijnt een andere melding met de vraag of je de OS-verificatie wilt uitschakelen. Druk op enter om door te gaan en wacht.

De Chromebook zal bevestigen dat de OS-verificatie is uitgeschakeld en de laptop zal twee keer piepen. De switch naar de developer mode zal na ongeveer vijf a zeven minuten compleet zijn.

De Chromebook zal nog een keer opnieuw starten en je zal een nieuwe melding krijgen dat de verificatie is uitgeschakeld. Hier zal je aan moeten wennen want deze melding zal je nu altijd zien als je de Chromebook opstart. Dit is gedaan om nieuwe gebruikers te beschermen in het geval dat iemand met de apparaten gerommeld heeft. Je hoeft slechts op de spatiebalk te drukken om de Chromebook te resetten en de verificatie weer in te schakelen. In alle andere gevallen kan je op CTRL + D drukken om verder te gaan. De Chromebook zal netjes Chrome OS starten en nu kunnen we beginnen met het installeren van Linux.

Crouton installeren

We kunnen beginnen met het installeren van ChRomium Os Universal chrooT envirONment (Crouton dus). De tool kan gedownload worden via Github en klik op de "goo.gl" link. Er wordt een simpel bash-script gedownload die het installatieproces zal starten.

Als je het script binnen hebt druk dan op CTRL + ALT + T. Er verschijnt een tab waarin de terminal draait waar je crosh > zal zien staan. Typ shell en druk op enter.

Het installeren van Crouton kan beginnen maar voordat we dat gaan doen leggen we je eerst uit hoe je je Linux-installatie moet configureren.

Als eerste is het handig je Linux desktop te versleutelen om de boel veilig te houden. Je moet beslissen met welke desktopomgeving je wilt werken. XFCE wordt standaard aangeraden aangezien deze licht en klein is. Wij hebben dit systeem getest op een Acer Chromebook 14 met een quad-core 1.6 GHz processor en 4 GB RAM ent de Unity-interface van Ubuntu werkt ook goed. Een andere optie kan natuurlijk ook gewoon het weglaten van een desktopomgeving zijn en hardcore voor de pure terminal te gaan.

Lees ook: 7 klassieke games voor in de terminal Als je Crouton met Unity wilt installeren typ dan het volgende commando: sudo sh ~/Downloads/crouton -e -t unity Als je liever een commandline-ervaring wilt, typ dan: sudo sh ~/Downloads/crouton -e -t cli-extra

Het duurt even voordat alles is geïnstalleerd. Op onze Chromebook moesten we tussen de 30 en 40 minuten wachten. Tijdens het installeren wordt er om drie verschillende wachtwoorden gevraagd: eentje voor het root-account van je Chromebook, een wachtwoord/passphrase voor de versleuteling van je installatie en eentje voor je gebruikersnaam. Zorg ervoor dat deze wachtwoorden sterk zijn en niet alle drie hetzefde. Zo weet je zeker dat je data veilig is.

Als de installatie is afgerond kan je de linux-omgeving starten door het commando: sudo startunity of sudo startcli in te typen (afhankelijk van de desktopomgeving die je gebruikt).

Na het herstarten van je systeem zal je wederom op CTRL + T moeten drukken om de terminal te openen en shell moeten typen om de bash te openen.

Als je de Linux-installatie wilt verwijderen typ je: sudo delete-chroot [naam van je chroot, Unity bijvoorbeeld] En dat was het. Je hebt nu een volledige, volwaardige desktop op je Chromebook. Met deze kennis kan je je oude, niet langer ondersteunde Chromebook nieuw leven inblazen of voor weinig een volwaardige laptop gebruiken (zij het met wat extra handelingen).

Wij leggen hieronder nog even uit waar elke term in de opdracht voor staat:

  • sudo geeft je tijdelijk super user privileges om een commando uit te voeren
  • sh zegt dat je een sh command language interpreter wilt gebruiken.
  • ~/Downloads/Crouton is de locatie waar het Crouton script te vinden is
  • -e Zegt tegen Crouton dat je de Linux-installatie wilt versleuten. Dit vereist een Chromium OS shell wachtwoord
  • -t zegt tegen Crouton dat je wilt specificeren welke desktopomgeving je wilt installeren
  • unity zegt tegen Crouton dat de Unity-desktop geïnstalleerd moet worden.