Er zijn steeds meer gebruikers die overwegen een ander besturingssysteem op hun Mac te installeren. Een deel wil graag een tweede OS naast macOS terwijl anderen liever gaan voor een installatie die hun (meestal verouderde) besturingssysteem volledig vervangt. Wij horen steeds vaker dat gebruikers een Mac hebben die nog krachtig genoeg is om mee te internetten, video's te bekijken en tekst te verwerken, maar dat niet meer kunnen omdat zij op een oude versie van macOS zitten.

Updaten gaat niet, want Apple ondersteunt deze systemen niet meer en de software (meestal browsers) die zij gebruiken werken niet langer meer op deze oude versies van macOS of (in het geval van browsers) worden geweerd door websites vanwege beveiligingsproblemen. Deze problemen kunnen allemaal makkelijk worden opgelost door een ander besturingssysteem te installeren op je Mac. Het scheelt in elk geval weer honderden tot duizenden euro's om naar de winkel te moeten rennen om een nieuwe, veel te krachtige, Mac te moeten aanschaffen.

Wij hebben al eerder uitgelegd hoe je Windows kan installeren op deze computers, maar dat is ook niet voor iedereen een oplossing. Gelukkig is het ook mogelijk Linux te installeren op deze systemen. Het grote voordeel is dat de gemiddelde Linux distributie de hardware in Macs goed ondersteunt, waardoor gebruikers zonder problemen de allernieuwste versie kunnen installeren en helemaal up to date zijn. Zelfs als je nog een oude PowerPC Mac hebt staan (met een goeie oude G5-processor) kan je deze helemaal bij de tijd laten zijn door de nieuwste versie van Ubuntu op je systeem te installeren.

Vooral ontwikkelaars kunnen hun hart ophalen. MacOS mag dan wel een besturingssysteem zijn dat zich goed leent voor het ontwikkelen van software, Linux is nog net iets flexibeler. Wij laten je vandaag zien hoe je Linux kan installeren op deze computers.

Verschillende distributies

Zoals je wellicht wel weet zijn er verschillende Linux-distributies beschikbaar en is er voor elk wat wils. De bekendste en populairste distributie op dit moment toch wel Ubuntu, daarnaast zijn er verschillende andere systemen die zijn afgeleid van dit systeem zoals Linux Mint of Kubuntu. Ontwikkelaars zouden eventueel kunnen kijken naar de 5 beste Linux distributies voor ontwikkelaars om te kijken wat het beste bij ze past.

Laat je niet overweldigen door de gigantische keuze. Voor de gemiddelde gebruiker is Ubuntu de meest voor de hand liggende keuze en dat is dan ook het systeem waar wij ons op gaan richten. Mocht je toch liever willen uitstappen naar een ander systeem, kijk dan eens naar deze Linux distributies voor Noobs.

Bijna al deze verschillende distributies zijn makkelijk te testen zonder ook maar iets te hoeven installeren dus nieuwsgierige computeraars die willen experimenteren en kijken welk systeem het beste bij ze past kunnen hun lol op.

Installatie over macOS heen

Uiteraard kan je, net als Windows, Linux in een virtuele omgeving draaien, maar op een ouder systeem is dat wellicht niet de beste oplossing aangezien de overkoepelende, niet langer ondersteunde macOS, nog steeds kwetsbaar kan zijn. Daarnaast lever je wat systeembronnen in en dat is zonde aangezien het overkoepelende systeem verder niet wordt gebruikt.

Nee, het is dan toch beter om macOS volledig te vervangen door Linux. Vergeet geen back-up te maken van je systeem. Het leeghalen en installeren van Linux verwijdert ook de herstelpartitie dus zorg ervoor dat je macOS op een extern installatiemedium hebt staan,

Als je zeker bent dat je alles is veiliggesteld, kan je beginnen, zorg ervoor dat je een lege USB-stick bij de hand hebt van ten minste 8 GB groot.

Download hier de nieuwste versie van Ubuntu.

Om het gedownloade ISO-bestand op de makkelijkste manier op een USB-stick te krijgen gebruik je de tool genaamd Etcher Deze no-nonsense image-burner neemt alle zware werk voor z'n rekening, werkt zowel op Windows, Linux en Mac exact hetzelfde. Het allermooiste is ook nog eens dat de software stand-alone is. Je hoeft het dus niet te installeren.

De onderstaande animatie laat zien hoe makkelijk je de ISO wegschrijft op een USB-stick:

Het is dus slechts een kwestie van de USB-stick aansluiten op de Mac, in Etchter het gedownloade bestand selecteren en de USB-stick selecteren waar het bestand op moet worden weggeschreven. Klik op Flash drive en de software gaat voor je aan de slag.

 • Herstart de Mac en houd de option-knop ingedrukt.
 • Kies de EFI Boot-optie op het opstartscherm en druk op enter.
 • Er verschijnt een zwart/wit scherm met verschillende opties. Een van die opties is "Ubuntu proberen zonder het te installeren" of "Try Ubuntu without installing". Het maakt niet zoveel uit welke van de twee je kiest, maar druk nog niet op enter, maar op de e.
 • Er verschijnt een regel tekst, plaats het woord "nomodeset" achter "quiet splash".
 • Die regel moet er dus zo uitzien: linux /casper/vmlinuz.efi file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper quiet splash nomodeset --
 • Druk op F10 en Ubuntu wordt gestart.
 • Als je hebt gekozen voor de eerste optie, verschijnt na een tijdje de Ubuntu-desktop en kan je dubbelklikken op het icoon genaamd "Install Ubuntu"
 • Als je voor de tweede optie gekozen hebt, wordt na het laden van de desktop direct het installatieproces gestart.
 • Kies de taal waarin je je systeem wilt hebben en klik op continue.
 • Selecteer "Install third party software" en klik op continue.
 • Vervolgens wordt er gevraagd op welke schijf het systeem geïnstalleerd moet worden. De gemiddelde Mac heeft maar een harde schijf en die is waarschijnlijk al geselecteerd. Controleer het toch even voor de zekerheid en klik op continue als dat klopt.
 • Kies de optie "Erase disk and install Ubuntu" en klik op continue.

Het installatieproces wordt nu gestart en terwijl dit aan de gang is worden er nog wat kleine vragen gesteld over het systeem, denk daarbij aan het aanmaken van een gebruikersnaam, wachtwoord, toetsenbordlayout en je locatie. Als dat allemaal is ingevuld en het installatieproces is voltooid, kan je je computer opnieuw opstarten en de USB-stick verwijderen.

Virtual machine

Mocht je liever voor een minder rigoureuze aanpak willen gaan, kan je natuurlijk ook een virtuele machine gebruiken. In dit artikel noemden wij al eerder de verschillende opties die je kan gebruiken om Windows op deze manier op je Mac te zetten. Dit werkt uiteraard hetzelfde als je voor Linux gaat. Of je nou voor VirtualBox, Parallels of VMware gaat, het installeren van Linux gaat ongeveer op dezelfde manier als het installeren van Windows (of andere besturingssystemen).

Als je Parallels gebruikt, zal de meegeleverde installatiefeature automatisch de juiste Linux ISO-bestanden binnenhalen en installeren. Je hoeft dus alleen maar je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren en op "Continue" te klikken.

Parallels is 14 dagen gratis te gebruiken.

In andere VM's is het een kwestie van de gedownloade ISO-file selecteren, de VM starten en de stappen op de vorige pagina doorlopen.