De nieuwe halfjaarlijkse upgrade van Windows 10, officieel de April 2018 Update (voorheen bekend als de Spring Creators Update) is sinds gisteren verschenen en wordt gefaseerd uitgerold. Sommige gebruikers zagen de update gisteren al langskomen, anderen moeten enkele dagen tot weken wachten, afhankelijk van een aantal hardware- en softwaregerelateerde factoren.

Gisteren gingen we uitgebreid in op nieuwe features als Timeline, waarmee je meteen verder kunt waar je was gebleven in apps en draadloos bestanden delen met pc's in de buurt. Vanwege de gefaseerde uitrol kan het alleen even duren tot je de update ontvangt - in uitzonderlijke gevallen zelfs tot drie maanden. Maar je kunt direct updaten als je dat wilt.

Er zijn drie methoden: de standaardmanier is via Windows Update. Daarnaast kun je een bestand downloaden om de installatie af te dwingen en ten slotte kun je een volledige schone installatie doen om de April 2018-update binnen te halen. Welke je ook kiest, zorg er altijd voor dat je een back-up hebt voordat je een grote systeemupdate uitvoert.

1. Via Windows Update

Als je redelijk moderne hardware hebt, is de kans groot dat je in de eerste golf zit die de nieuwe update krijgt aangeboden. Onze Ryzen 7 1800X-pc en zelfs een Broadwell-machine kregen de update direct te zien in Windows Update. Hoe ouder het systeem, of hoe exotischer de componenten, hoe groter de kans dat je langer moet wachten.

Ga naar Start > Instellingen (tandwiel) > Bijwerken en beveiliging > Windows Update en kijk wat de updatestatus is boven in dit venster. Als de status aangeeft dat je systeem up-to-date is, maar de laatste scan was bijvoorbeeld gistermiddag, klik je op Zoeken naar updates om opnieuw te scannen.

Als hij beschikbaar is, zie je dit onder het kopje "Er zijn updates beschikbaar: Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1803" het officiële versienummer van de April 2018-update. Volg de aanwijzingen op het scherm om de update te installeren, wat afhankelijk van de hardware en je bandbreedte kan variëren in tijdsduur, dus doe dit niet als je nog een deadlinegevoelige taak moet verrichten.

Als je ook na Zoeken naar updates de optie niet te zien krijgt, zit jouw systeem niet in de eerste golf van Microsoft. Als je met smart zit te wachten op de update - en geen Windows Insider bent waardoor je er al een paar weken mee kon spelen - kun je het proces handmatig starten met een bestand van Microsoft.

2. Dwing de update af

Microsoft maakt de update gelukkig ook beschikbaar voor mensen die niet zijn gekwalificeerd voor de eerste ronde, maar hem wel willen hebben. Dat gaat via een bestand dat Microsoft aanbiedt op de downloadpagina van Windows 10.

  1. Ga naar de website en klik op de knop Update nu.
  2. Start Windows10Upgrade9252.exe na de download.
  3. Klik hier op Nu bijwerken[/h].
  4. Als je pc compatibel is met de update, wordt de installatie gestart en kun je de instructies via de dialoogvensters volgen.

Microsoft stelt deze tool beschikbaar, maar raadt mensen af hem te gebruiken. De reden dat de update gefaseerd wordt uitgerold, is om compatibiliteitsproblemen tijdig op te merken en bugs te pletten voor ze een groot deel van de userbase raken. Het bedrijf inventariseert welke hardware goed functioneert met de nieuwe versie van Windows 10 en biedt vervolgens de update bij andere gebruikers met die hardware aan.

3. Download een image

De derde optie is om een volledig schone omgeving te installeren, zodat je van alle legacy-bestanden en andere zooi verlost bent. In dit artikel lees je meer over het opschonen van Windows 10 nadat je een gewone update installeert. Dit is een paardenmiddel en uiteraard raak je al je instellingen en bestanden kwijt, dus het is uitermate belangrijk dat je een grondige back-up maakt. In dit artikel lees je meer over back-ups in Windows 10.

Als je een schoon image wilt installeren - en je dus de harde schijf of partitie volledig overschrijft - kun je dat doen met de Media Creation-tool van Microsoft die op de downloadpagina van Windows 10 is te vinden. We raden verder aan (naast het benadrukken dat een back-up vereist is) om met Windows10Upgrade9252.exe te controleren of je systeem volgens Microsoft compatibel is (zie vorige pagina).

  1. Ga naar de website en klik op de knop [b]Hulpprogramma nu downloaden.
  2. Start MediaCreationTool1803.exe na de download.
  3. Klik op Akkoord bij de licentievoorwaarden.
  4. Kies de tweede optie, "Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken".
  5. Volg de instructies om een ISO-bestand te maken of een usb-image te genereren.