Het duurt soms even voordat je beseft dat het geluid niet gelijk loopt met het beeld als je een video afspeelt. Maar zelfs als het subtiel is: zodra je het merkt, kun je het niet meer negeren. Het slechte nieuws is dat er een heleboel verschillende oorzaken kunnen zijn voor zulke synchronisatieproblemen.

We zullen hier een aantal mogelijke oorzaken bespreken en oplossingen aandragen, zodat je dit probleem zelf en hopelijk gratis kunt aanpakken.

Turning off and on again

Als je streamt vanaf Netflix of een andere dienst en je normaal geen problemen hebt met een verkeerd lopend audiospoor, is de kans groot dat er simpelweg iets is misgegaan met de stream. Soms helpt het herstarten van de video, in andere gevallen moet je de dienst uit- en opnieuw inschakelen.

Een derde optie is om je media-apparaat (settop-box, mediakast, laptop, Chromecast, et cetera) los te koppelen of zelfs uit te schakelen en te ontpluggen. Wacht tien seconden voor je de stekker opnieuw inplugt. De kans is groot dat het synchronisatie-issue dan is verholpen. In heel zeldzame gevallen is er iets mis met de bronvideo zelf en zul je contact moeten opnemen met de aanbieder.

Als inputlag het probleem is

Met een nieuwe televisie kan inputlag het probleem zijn. Dat betekent dat het toestel lag heeft omdat het bij het verwerken van frames de kwaliteit verbetert het audiospoor eerder wordt afgespeeld dan het beeld. Dat gaat vaak om minuscule vertragingen die je nauwelijks merkt bij spreken, maar vooral opvallen met actiescènes met bijvoorbeeld een knal die hoorbaar is vlak voordat je een pistool ziet afgaan.

Om te testen of dit het probleem is, kun je bij de meeste moderne toestellen naar een spelmodus of Game Mode overschakelen. Daarmee wordt de aanvullende beeldverwerking uitgeschakeld en zouden de audio en video weer synchroon moeten lopen.

Hierna: Een handig hulpmiddel om geluid en video handmatig te synchroniseren.

Als het issue nergens opduikt behalve als je een dvd of Blue-ray afspeelt, ben je al dichtin de buurt van het traceren van het probleem. Het kan de speler zelf zijn, maar als je het geluid lust door een soundbar of A/V-receiver, kan dat de oorzaak zijn.

De meeste receivers hebben een optie om de vertraging aan te passen zodat audio en video gesynchroniseerd zijn en sommige soundbars hebben deze optie ook. Het kan een optie zijn als je structurele problemen hebt om een A/V-receiver aan te schaffen, maar dat is niet ideaal als je een gratis oplossing zoekt. Laten we daarom nog even verder kijken.

Handmatig synchroniseren

Als het duidelijk is dat het geluid eerder wordt afgespeeld dan het beeld, is het waarschijnlijk mogelijk om te raden hoeveel vertraging je ongeveer moet introduceren. Of doe het met trial and error om de juiste balans te vinden. De instellingen verschillen per televisie, videosoftware, receiver of settupbox. Een handige tool is een video als deze:

De meeste smart-tv's kunnen YouTube-video's afspelen en met deze video kun je makkelijker het juiste punt vinden om te synchroniseren. Je hoort een pieptoon en een korte bliep elke keer dat de balk in de video op extact 0 ms staat. Kijk waar de balk staat op het moment dat je de bliep hoort en je weet welke vertraging je kunt instellen. Als je een extern geluidsysteem gebruikt, zie je precies hoe 'laat' het geluid arriveert.

Op de laatste pagina: Met een laptop is het het makkelijkst.

Als je dit probleem ervaart op je laptop, is het eerst zaak om te kijken wat de oorzaak is en dat is eigenlijk hetzelfde proces als met de televisie. Probeer eerste een andere app of browser(-sessie) om te zien of het probleem ligt aan de afspeeloptie of aan de bronvideo. In het eerste geval, is het probleem opgelost met herstarten/overstappen en in het tweede kun je met de instellingen verder.

Synchroniseren

Met een app als VLC heb je grondige controle over de audio en video om ze op elkaar aan te laten sluiten. In de speler vind je die optie onder 'Extra > Spoorsynchronisatie' om het audiospoor te versnellen of te vertragen. Ook kun je op j drukken om 50 ms te vertragen of op k om 50 ms te versnellen.

Als je Netflix kijkt op de laptop en het herstarten heeft geen effect gehad, kan het ook zijn dat de verouderde Silverlight-plugin wordt aangesproken in plaats van HTML5. Dit veroorzaakt soms synchronisatieproblemen en je stapt over op HTML5 met het bijwerken van de browser (Chrome 37 en hoger, IE11 of Edge, of Firefox 47 en hoger.)

Configuratiescherm

Kijk verder ook in het Configuratiescherm onder Geluid en het tabblad Afspelen om te zien of hier geluidsverwerkingsopties of effecten zijn ingeschakeld die verantwoordelijk kunnen zijn van de vertraging. Kijk bijvoorbeeld bij de tabbladen van je afspeelapparaat onder 'Ruimtelijk geluid' en tabbladen die specifiek gelden voor jouw apparaat.