iPhones zijn in de regel betrouwbare apparaten, maar zelfs de beste apparaten hebben wel eens problemen. Het WSoD verandert je telefoon in een dure bureaulamp door alleen nog maar wit licht af te geven.

In de meeste gevallen is dat niet zo terminaal als het eruit ziet en vrij eenvoudig te verhelpen - afhankelijk van wat het probleem precies is en daar gaan we hier verder op in.

We moeten namelijk eerst een onderscheid maken of het een hardware- of een softwareprobleem is. Dat is niet direct duidelijk, omdat het WSoD veroorzaakt kan worden door allebei, wat diagnose ietwat problematischer maakt. Software-problemen zijn meestal zelf op te lossen, hardwareproblemen afhankelijk van je vaardigheden en bereidheid garantie te verliezen.

Software-WSoD's worden veroorzaakt door een mislukte installatie en een corrupt geraakt bestand. Dat is eigenlijk het beste scenario, want dat is het eenvoudigste op te lossen. Ook wordt het als het aan de software ligt mogelijk veroorzaakt doordat er iets misgaat tijdens het jailbreaken of het updaten van het besturingssysteem.

Hierna: Laten we bij het begin beginnen en een reset uitvoeren.

Hardware-WSoD's komen van beschadigingen als bijvoorbeeld je toestel een klap heeft gehad doordat hij is gevallen. Ook dit kun je als gebruiker nog regelmatig oplossen. Een probleem als het losschieten van het LCD-kabeltje is iets dat je in de meeste gevallen door een professional moet laten repareren, tenzij je zelf behoorlijk handig bent en een gids van bijvoorbeeld iFixit volgt.

Het eerste om te proberen is het resetten van het apparaat. Om dit te doen houd je de thuisknop vast terwijl je tegelijkertijd de aan/uit-knop ingedrukt houdt totdat je het Apple-logo ziet. Het toestel voert een herstart uit en in het makkelijkste geval zie je nu je homescreen weer. Met de 7-serie moet je de aan/uit-knop tegelijk indrukken met volume omlaag.

Met de iPhone 8, 8 Plus en X is het iets lastiger geworden: druk kort op volume omhoog en daarna kort op volume omlaag. Laat los en druk de aan/uit-knop in en houd deze ongeveer tien seconden vast totdat het scherm uitgaat. Laat de knop los en de iPhone zou moeten rebooten.

Als dat het probleem niet oplost, is het wellicht tijd om iOS te herinstalleren en als je last hebt van een WSoD doe je dat via iTunes. Werk de software eerst bij naar de nieuwste versie en sluit vervolgens het toestel aan op de pc of Mac via de lightning-kabel. Start iTunes en gebruik de voor jouw iPhone beschreven toetsencombinaties van hierboven om de iPhone te rebooten.

Op de volgende pagina: Een stapje verder is de DFU-mode.

Zodra je dit doet, zou je een bericht moeten zien op je pc of Mac met de melding dat er een probleem is met het apparaat en je ziet de opties 'Zoeken naar update' en 'Herstel iPhone'. Als je op die eerste optie klikt, probeert iTunes iOS te herinstalleren terwijl je gebruikersdata met rust gelaten wordt. De tweede optie is het rigoureus herstellen van de fabrieksinstellingen.

Mocht je geen van deze opties te zien krijgen, kun je de modus Device Firmware Update (DFU) nog proberen. Die verschilt van de normale Herstelmodus in de zin dat de bootloader of iOS niet wordt gestart, terwijl het apparaat nog wel kan communiceren met iTunes. Het is een heel gedoe om DFU te activeren - het invoeren van een forse cheatcode op een console is eenvoudiger - om te voorkomen dat gebruikers per ongeluk hun toestel wissen.

Ook dit verschilt per versie van het toestel. In iPhone 7-serie is het een kwestie van je toestel verbinden aan je pc of Mac, iTunes te starten en de knoppen aan/uit en volume omlaag acht seconden lang ingedrukt te houden. (In iPhone 6 en eerder is het aan/uit en de thuisknop.) Na acht seconden zie je melding: "iTunes heeft een iPhone aangetroffen waarvan de herstelmodus actief is."

Op de laatste pagina: Het is allemaal iets lastiger met de iPhone 8, 8 Plus en X.

Met de iPhone 8, 8 Plus of X verbind je het toestel, start je iTunes en druk je achtereenvolgens op volume omhoog, volume omlaag en vervolgens op de aan/uit-knop tot het scherm op zwart gaat. Houd de aan/uit-knop ingedrukt, maar houd nu ook de volume omlaag-knop vijf seconden ingedrukt. Laat hierna de aan/uit-knop los terwijl je de volume omlaag-knop nog eens tien seconden ingedrukt houdt.

Het scherm moet al die tijd zwart blijven. Als je het Apple-logo ziet, is er iets niet goed gegaan en kom je in de gewone herstelmodus terecht. Dat geeft niet, probeer de procedure gewoon nog een keer.

Als alles goed gaat, zie je de melding "iTunes heeft een iPhone aangetroffen waarvan de herstelmodus actief is" terwijl het scherm van het toestel zwart is. Klik in de iTunes-melding op "Herstel iPhone". Om de DFU-mode te verlaten gebruik je de toetsencombinatie die jouw type in de gewone herstelmodus brengen (zie vorige pagina).

Als dit allemaal niet heeft gewerkt, is de kans groot dat je te maken hebt met een hardwareprobleem. Ook hiervoor verwijzen we je door naar iFixit die reparatiegidsen heeft voor verschillende problemen en modellen. Als je hier minder handig mee bent of als het een relatief nieuw toestel is, kun je beter naar de Apple Store of een officiële Apple-retailer stappen om de hardware te laten repareren.