Snapchat is een enorm populaire dienst voor het delen van foto's waarmee gebruikers foto's en video's naar vrienden en familie kunnen sturen die na maximaal 10 seconden verlopen. Hoewel dit betekent dat gebruikers lelijke, grappige of soms ongeschikte foto's zonder dat mensen het doorsturen (tenminste, dat dachten ze) kunnen verzenden, kan Snapchat mensen er niet van weerhouden om screenshots te maken op hun smartphones.

Het lijkt er echter op dat de ontwikkelaars rekening hebben gehouden met die mogelijkheid en een systeem hebben gebouwd dat de afzender op de hoogte stelt wanneer er een screenshot wordt gemaakt van hun content. Toch zijn er manieren om daaromheen te werken, wij laten je zien hoe.

Vliegtuigmodus is niet meer voldoende

Als je onderzoek hebt gedaan naar de mogelijkheid om in het geheim screenshots te maken van Snaps online, ben je misschien oudere artikelen tegengekomen waarin werd aanbevolen om je telefoon in de vliegtuig- of vliegmodus te zetten, of gebruik te maken van een 3rd party-app, zoals Sneakaboo. Deze werken niet meer, dus laat deze links liggen.

De andere optie die je hebt, is het uitstellen van de screenshotmelding, maar het is zeer technisch en werkt alleen op oudere iOS-apparaten. Ten eerste moet je een snap volledig laden (maar niet openen!) voordat je al je verbindingen uitschakelt en je telefoon in de vliegtuigmodus zet. Tik vervolgens nogmaals op die snap en maak een screenshot.

Hoewel dit veel lijkt op de vorige techniek, is er nog een andere stap. Zodra je dit hebt gedaan, houdt je de aan/uit-knop op je toestel ingedrukt zodat het scherm voor het uitschakelen wordt weergegeven. Doe vervolgens hetzelfde met de homeknop, en binnen enkele seconden is je telefoon opnieuw opgestart. Je zou nu nog steeds de schermafbeeldingen moeten hebben, terwijl de zender daar geen melding van krijgt.

Let wel op - het kan lastig zijn en elke keer dat je het fout doet of dat het niet lukt, krijgt de zender dus alsnog een melding dat je een screenshot probeert te maken.

Gebruik een andere telefoon

Het is misschien niet echt een technische oplossing, maar als je wanhopig op zoek bent naar een inkomende Snapchat, om welke reden dan ook, gebruik dan je tablet of de smartphone van een vriend om de snap op te nemen terwijl je hem opent.

De reden dat we zeggen dat we opnemen zeggen in plaats van het maken van een foto is omdat je niet weet hoe lang de snap duurt. Als deze slechts een seconde duurt, is het klaar voordat je op de opnameknop kunt drukken. Met een video kun je in ieder geval achteraf een screenshot maken van het deel dat je wilt opslaan, hoewel de kwaliteit niet zo goed zal zijn als met de originele telefoon natuurlijk.

QuickTime en een Mac gebruiken

Deze methode vereist iets meer voorbereiding dan snel een reserve-telefoon of -tablet te pakken om je beeldscherm te fotograferen, maar zal gebruikers voorzien van screenshots van hoge kwaliteit zonder de afzender op de hoogte te stellen. Hoe? Verbind je iPhone met een gecertificeerde lightning-kabel (deze moet gegevensoverdracht ondersteunen) en open de QuickTime-speler met behulp van een Mac.

Eenmaal geopend, selecteer je Bestand > Nieuwe filmopname in de menubalk. Zodra het scherm wordt geladen, houd je je muis in de buurt van de opnameknop en een kleine pijl verschijnt - klik daar op. Als je op de pijl klikt, worden verschillende opname-opties weergegeven, waaronder je iPhone - selecteer je iPhone als camera-ingang en je iPhone-scherm moet binnen enkele seconden op het scherm verschijnen.

Vanaf hier hoef je alleen maar op de opname-knop te klikken, Snapchat te openen en alle snaps te openen die je wilt opslaan. Eenmaal voltooid, sla je de opgenomen video op en maak je een screenshot van de video op je Mac (SHIFT + CMD + 4) om hoogwaardige foto's op te slaan zonder dat de afzender hiervan op de hoogte is.

Helaas hebben Android-fans geen geluk met deze functie, omdat het een iOS-only functie is, maar er zijn een aantal Android-mirrorprogramma's beschikbaar (zoals Mirror voor Android) die een vergelijkbaar resultaat bereiken.

Zo sla je je eigen snaps op

Als je op zoek bent naar je eigen foto's, zonder ze naar een vriend te sturen of aan je verhaal toe te voegen, voeg ze dan gewoon toe aan je herinneringen. Als je een snap hebt gemaakt, tik je op het pictogram linksonder. Je zou die foto nu in de galerij van je telefoon moeten vinden.