Ethereum gebruikt net als Bitcoin een 'proof of work' algoritme, waarbij blokken data worden gegenereerd en toegevoegd aan de keten. Dat wordt gedaan door de rekenkracht te gebruiken van hardware die in het bezit is van miners. De investering aan hardware, tijd en energie wordt gecompenseerd met Ether, de native valuta die wordt gebruikt in de Ethereum-blockchain.

Hoeveel winst er te behalen valt hangt sterk af van verschillende factoren, niet in de minste plaats de waarde van de valuta op het moment dat je een blok weet te genereren en de difficulty van het minen. Om te beginnen met minen heb je een client nodig en een populaire is MinerGate. Ga naar de website en download de software.

Volg de instructies van Windows en installeer de software. Vervolgens heb je een account nodig bij Minergate en het is heel belangrijk dat je de details hiervan goed bewaart, aangezien je verdiensten zijn gekoppeld aan dit account.

Open de applicatie en klik op 'Create Account' rechtsboven. Je credentials zijn je e-mailadres en een sterk wachtwoord en als je op 'Register' klikt, word je ingelogd bij de client en zie je onderstaand venster:

Het tabblad Smart Miner gaat op zoek naar een valuta die gemined kan worden, gebaseerd op waar op dat moment winst mee te behalen valt volgens de client. Om te kijken wat je systeem aankan, klik je op het tabblad 'Benchmark' en op de knop 'Start Benchmark'. De client beoordeelt nu de hardware om te zien wat mogelijk is.

Met die informatie kun je zien wat haalbaar zou moeten zijn qua omzet voor je miningsactie.

Ga na de benchmarktest weer terug naar het tabblad Miner om een cryptovaluta uit te kiezen. Je kunt hier uit verschillende kiezen, of Ether handmatig selecteren uit de lijst om vervolgens op 'Start Mining' te tikken. De client laadt dan een DAG-bestand in in (Dagger Hashimoto) waar het proof of work-algoritme in is verwerkt die nodig is voor het minen.

Je kunt de vooruitgang bekijken door te klikken op het tabblad 'Miner'. Hier zie je verschillende statistieken met onder meer wat je tot nu toe hebt gemined van elke cryptovaluta. In de sectie CPU/GPU Mining zie je de huidige hashratio voor beide en je kunt in een uitvouwmeny selecteren hoeveel CPU's/GPU's te wilt inzetten voor het proces.

Onder 'Shares' zie je informatie over de miningpool en hoe de beloning over het succesvol verwerken en/of bevestigen van een blok in deze pool is verdeeld onder de gekoppelde clients in de pool. Onder de 'unconfirmed balance' zie je hoeveel Ether je krijgt als de servers MinerGate een blok bevestigen.