Als je een nieuwe pc met Windows koopt, krijg je de eerste keer als je het apparaat aanzet de zogenaamde “Out of Box Experience” of OOBE. Dat is een serie installatieschermen waar Cortana je doorheen praat. Je wordt geholpen met het instellen van je toetsenbord, netwerkgegevens kleurstelling enzovoort.

Verder wordt er nog gevraagd om het aanmaken van een Microsoft-account en, afhangend van je locatie en Windows-versie, of je Cortana in wilt schakelen. Microsoft heeft het moeilijker gemaakt lokale accounts in te stellen, maar niet onmogelijk. Je kan hier lezen hoe je Windows 10 alsnog kan gebruiken met een lokaal account.

 

Thema’s

Als je nog nooit hebt ingelogd met een online Microsoft-account, dan zie je de standaard bureaublad-achtergrond. Een mooi begin is het instellen van een andere achtergrond. De makkelijkste manier om dat te doen is door met de rechtermuisknop op een willekeurige plek op de desktop te klikken en te kiezen voor “Personaliseren”.

 

Als je dit doet, wordt het menu Instellingen van Windows 10 geopend, (Instellingen > Personalisatie > Achtergrond). Je ziet een lijst met achtergronden om uit te kiezen - een foto, een effen kleur of een diavoorstelling - en een voorbeeld van hoe het eruit zal zien. Als je Afbeelding selecteert, klik je op Bladeren om de map te vinden waarin je afbeelding zich bevindt. (Als je een foto wilt gebruiken die zich op je telefoon bevindt, zet deze dan eerst op je pc, dat kan op verschillende manieren. Met een USB-kabel, via Bluetooth, e-mailen of een transferprogramma.

Je kan ook kiezen uit een diavoorstelling van foto's, die standaard de Windows 10 Pictures map gebruikt. Alle foto’s in die map verschijnen om beurten op het scherm.

 

Als je verder wilt gaan met je personalisatie, scroll je naar beneden via de menu-opties op de linker rail naar “Themas”.

Windows 10 Themas zijn verzamelingen achtergrond-afbeeldingen, geluiden, kleuren en muiscursors. Er zijn er een aantal meegeleverd via Windows, maar je kan er nog veel meer vinden in de Microsoft store.

 

In de store vind je tientallen themas waarvan de meeste gratis zijn. Er is een enorme nadruk op architectuur, dieren en natuurfotografie, en een duidelijk gebrek aan (auteursrechtelijk beschermde) sport- en popart. Vreemd genoeg worden sommige van Microsoft's videogame Thema's niet gepubliceerd in de Store, maar verschijnen ze in deze Themalijst die worden geleverd met aangepaste geluiden, zoals Halo:Reach, Angry Birds, Eerie Autumn, of de Franse Riviera.

 

Het downloaden van Thema's uit de Store plaatst ze in je themalijst en het downloaden van de thema's met aangepaste geluiden van de tweede link vereist het daadwerkelijk downloaden van het bestand om het te installeren. Merk op dat je op de Thema's pagina van de Instellingen menu's, kunt klikken op het Geluiden pictogram, dat het Configuratiescherm zal openen. Dat is handig als je ooit moe wordt van de aangepaste geluiden van een thema en gewoon wilt terugkeren naar de traditionele Windows-geluiden.

 

Je kunt zoveel Thema's downloaden als je wilt en vervolgens in het menu Instellingen > Thema's selecteren welk Thema je wilt gebruiken. Onder Instellingen > Achtergrond kan je aangeven hoe vaak de afzonderlijke achtergronden in de thema's doorlopen. Ik geef er de voorkeur aan één per dag, maar je kunt ze ook één per minuut verversen.

Je volgende stop zou de instelling Instellingen > Kleuren moeten zijn, die eruit ziet als een optie om accentkleuren te selecteren. Saai? Nou, nee, Je kan daar een donker of licht thema selecteren. Test wat je het fijnst vindt werken. Helaas is het niet universeel: je moet een donkere modus apart instellen binnen Google Chrome, bijvoorbeeld. Maar het is een begin.

 

Hoewel de lettertype-instelling binnen Personalisatie niet veel biedt, is het de moeite waard om het Lock Screen te configureren, het scherm dat verschijnt wanneer de PC zichzelf vergrendelt na een tijdje weg te zijn geweest. Door je agendagegevens toe te voegen aan het vergrendelscherm, bijvoorbeeld, kan Windows je volgende agenda-afspraak weergeven wanneer je terugkeert naar je pc.

 

Starmenu en taakbalk (her)inrichten

Windows biedt veel verschillende manieren om hetzelfde te doen - in dit geval, start apps. Het startmenu van Windows 10 (toegankelijk door te klikken op het Windows-pictogram in de linkerbenedenhoek) is een samenvoeging van de lijst met apps van Windows 7 en de betegelde interface van Windows 8. Het Windows 10 Start-menu is een combinatie van de lijst met apps van Windows 7 en de betegelde interface van Windows 8. De apps zijn niet alleen in het menu te vinden, maar ook in het menu van Windows 10. Direct ernaast staat het zoekvak, waar je een app-naam kunt typen om deze te starten. En direct daarnaast is er de taakbalk, waar je veelgebruikte apps kunt vastpinnen voor eenvoudige toegang. (Je huidige actieve vensters verschijnen ook in de taakbalk.)

 

Als je de voorkeur geeft aan een lijst met apps, navigeer je naar Instellingen > Personalisatie > Start en schakel je vervolgens over naar “Toon de meeste gebruikte apps”. Hierdoor staan je meest gebruikte apps bovenaan de lijst en hoef je er niet meer door te scrollen.

Als je met de rechtermuisknop op een tegel of app klikt en naar Meer > Vastmaken aan taakbalk gaat, kan je een snelkoppelingspictogram maken dat op de rij met pictogrammen op je taakbalk onder aan het scherm zal leven. Dat scheelt weer een extra klik op de startknop. Vergeet niet dat hoe meer pictogrammen je vastmaakt, hoe minder ruimte je hebt voor snelkoppelingen naar actieve vensters. Als je met de muis over de pictogrammen op de taakbalk beweegt, zie je een popup-miniatuur van elk actief venster binnen die app.

 

Als je de lijst met apps niet gebruikt, alleen de tegels, kun je de lijst volledig uit hetzelfde menu verwijderen. Je kunt zelfs het Startmenu openen in volledig scherm modus voor een "Windows 8.1-achtige" ervaring.

Elk van de tegels verschijnt in een van de drie mappen (Standaard maken, afspelen en verkennen), die je met de rechtermuisknop kunt aanklikken om de naam te wijzigen en te verplaatsen. Door met de rechtermuisknop op een tegel te klikken, kan je de grootte ervan aanpassen. Dat is handig voor apps die informatie bijwerken, zoals Mail, Agenda of Nieuws.

 

Als je de betegelde interface haat, kan je handmatig elke tegel "losmaken" om ze helemaal weg te werken. Je kunt ook sommige apps van deze interface verwijderen.

De taakbalk kan volledig worden uitgeschakeld (Instellingen > Personalisatie > Taakbalk) of verplaatst worden over het scherm, bijvoorbeeld aan de boven- of zijkant. Je kunt ook meer ruimte creëren door weinig gebruikte opties zoals “Mensen” uit te schakelen via de schakelaars.

De Microsoft Store-app

Zoals je misschien al weet, is een van de eenvoudigste manieren om je pc te configureren het downloaden van de apps die je wilt gebruiken en een handige bron hiervoor is de Microsoft Store. Je kunt de Store openen via het Start-menu, of je typt de app die je zoekt in de zoekbalk en zoekt in de resultaten naar de betreffende Store entry. Probeer het met iets als 'Facebook' of 'Spotify'.

 

Welke apps je downloadt, is aan jou en niet alle apps zijn beschikbaar via de Microsoft Store. Als je op zoek bent naar suggesties, kun je beginnen met onze lijst met de beste gratis software voor je pc.

Het actiecentrum

Het actiecentrum archiveert alle meldingen die je ontvangt (nieuwe e-mail, kalenderherinneringen, enz.) en wanneer je erop klikt, springt deze uit de rechterkant van het scherm. Maar let op de Snelle Acties onderaan de pop-out, waar je dingen naar wens kunt aanpassen: Pas de helderheid van je scherm aan, schakel Delen in directe omgeving in, schakel Wi-Fi aan en uit en meer. Meldingen zijn handig, maar als je ze storend vindt, schakel je de concentratiehulp in voor uitstel. Zorg er wel voor dat je hem daarna uitschakelt.

 

Let op: sinds de oktober 2018 update had je de mogelijkheid de actiecentrum-icoontjes te verplaatsen, dat is nu niet meer mogelijk.

Privacymaatregelen

Als je tijdens de installatie of OOBE snel door de privacy-opties geklikt hebt en alles op standaard hebt laten staan, is het misschien toch handig deze even door te nemen via instellingen > privacy. Daar kan je kijken en instellen wat Microsoft allemaal voor data verzamelt.  Als je bijvoorbeeld toegang verleent tot je zoekgeschiedenis en clouddocumenten, zouden je zoekopdrachten effectiever moeten zijn. Maar je zult nog steeds advertenties zien, dus het is echt niet nodig om een "unieke advertentie-ID aan te maken", we raden je aan om die schakelaar uit te zetten onder Instellingen > Privacy > Opties. Je kunt ook de Privacy-instellingen op “Basis” zetten zonder gevolgen.

Er zijn zeker nog andere dingen die je kunt doen om je PC aan te passen: een tweede monitor toevoegen om je virtuele werkruimte te vergroten of bloatware zoals Candy Crush verwijderen.

Er zijn uiteraard nog veel meer manieren waarop je Windows naar je hand kan zetten, al is dat misschien niet cosmetisch, maar meer onder de motorkap. Daar kan je hier en hier meer over lezen.