Een previewversie van een browser installeren heeft tenminste twee spannende elementen. Ten eerste heb je nieuwe features tot je beschikking voordat de rest van de wereld ze heeft. Ten tweede is er het risico dat spannend is: een pre-release kan dataverlies, accu-issues op mobiele apparaten en andere buggy ergernissen oplevert.

Zoals Google zegt op de pagina van experimentele versie Chrome Canary: "Weet waar u aan begint." Maar laten we ervan uitgaan dat je de uitdaging aandurft en wilt kijken naar de browser van morgen. Hier volgt wat je moet weten van de previewversies van Chrome, Safari, Firefox en Edge.

Chrome Canary, Dev en Beta

Google heeft drie releasekanalen voor builds van Chrome naast de uiteindelijke realse Chrome Stable en dat zijn Canary, Dev en Beta. Canary verwijst naar de kanarie in de kolenmijn: die bekende feature van mijnwerkers om te zien of de luchtkwaliteit zodanig afneemt dat het levensbedreigend wordt.

Canary is de zeer experimentele versie van browser Chrome, waar constant nieuwe dingen worden geprobeerd om te zien of iets aanslaat of werkt. De browser wordt dagelijks bijgewerkt. Features migreren daarna naar Chrome Dev. Dev is in principe alfasoftware en die wordt één of twee keer per week bijgewerkt. Chrome Beta wordt ongeveer wekelijks bijgewerkt en dit is de betrouwbaarste versie op Chrome na.

Je kunt alle versies vinden op deze downloadpagina van het Chromium-project. Ze zijn beschikbaar voor Windows (64 en 32 bit), macOS, Android, iOS en Linux - met de Canary-versie alleen beschikbaar voor Windows en Mac.

Verder kun je zelf tweaken aan Chrome via chrome://flags. Zoals Google bovenaan waarschuwt: "Deze experimentele functies kunnen op elk moment worden aangepast, vastlopen of verdwijnen. We bieden geen enkele garantie aangaande wat er gebeurt als je een van deze experimenten inschakelt: je browser kan zelfs spontaan in brand vliegen."

Grapjes terzijde, wees gewaarschuwd dat je door het aanpassen van deze features data kunt verliezen of dat je de beveiliging of privacybescherming op onverwachte manieren kunt opheffen.

En dan nu het goede nieuws: je kunt Canary en Chrome Stable op hetzelfde systeem draaien. Je hebt dus geen dedicated testsysteem nodig om met Canary aan de slag te gaan. Google kondigde vorige maand aan dat dit ook gaat gelden voor Dev en Beta, die je straks allemaal naast elkaar op dezelfde pc kunt draaien.

Een van de features die binnenkort in Chrome moet verschijnen is de ingebouwde adblocker. Deze zal pop-ups en enkele andere advertenties, zoals automatisch startende video en audio blokkeren op zowel desktop als mobiele apparaten. Je kunt meer lezen over veranderingen aan Chrome op het officiële blog Chrome Releases.

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de standaardbrowser voor apparaten met Windows 10. Voor een vooruitblik op de wijzigingen, moet je bij het Insider-programma zijn. Je geeft je op in Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Insider-programma en koppelt daar een Micrsoft-account om previews van Windows 10, inclusief de nieuwe Edge, binnen te halen.

Er zijn drie kanalen als je Insider Preview-builds ontvangt die je kunt kiezen onder 'In welk tempo wilt u nieuwe builds krijgen?'. Fast is voor mensen die niet kunnen wachten (meer kans op bugs), Slow is voor de stabielere versie en Preview, die je selecteert onder 'Welk type inhoud wilt u ontvangen?' wat in essentie de bètaversie is.

Vind je het maar niks om je productiemachine om te zetten naar een testsysteem van Windows 10? Een alternatief is het downloaden van een door Microsoft beschikbaar gestelde speciaal met browser uitgeruste virtuele machine met Edge op Windows 10. Je kunt Edge testen op een Mac met deze VM en iets als VMware of Parallels. Houd er rekening mee dat de VM na 90 dagen verloopt.

Met Insider-builds krijg je te zien wat er op stapel staat voor de nieuwe upgrade van Windows 10 die deze maand verschijnt, de Fall Creators Update. Features waar naar uitgekeken wordt zijn Timeline, wat op de rollback-feature Time Machine van Apple lijkt, 3D-effecten in de nieuwe versie van Movie Maker en ondersteuning van VR-headsets en controllers.

Lees ook: De 19 beste Fall Creators Update-features van Windows 10

Firefox Nightly, Developer Edition en Beta

De meest vooruitstrevende versie van Mozilla's Firefox is Nightly. Zoals de naam al aangeeft wordt deze (vrijwel) elke nacht bijgewerkt. Het is de minst stabiele versie van Firefox, maar ook de editie die nieuwe features bevat maanden voordat ze verschijnen in de officiële Firefox-release. De browser heeft een eigen blog met aantekeningen bij updates, patches en nieuwe features - en er is ook een wiki.

Developer Edition is voor webontwikkelaars die webcode willen maken en debuggen met open source-tools. Deze editie is geen apart kanaal zoals Chrome Dev, maar een versie van Firefox die is gebaseerd op Beta. Mozilla trok eerder de stekker uit developerversie Aurora om de tijd tussen de Nightly en de uiteindelijke versie van Firefox te verkorten. Beta ten slotte is de laatste versie voor officiële release.

Het nadeel is dat je maar één versie tegelijkertijd kunt draaien op een systeem. Als je fan bent van Firefox, zijn Nightly en Beta het overwegen waard, vooral als je momenteel nieuwsgierig bent naar de nieuwe interface Photon, die in november zijn officiële debuut maakt in Firefox 57. Zo zie je nu in de Nightly een lijstweergave van het Instellingemenu rechtsboven, in plaats van de pictogrammen die je nu ziet.

Je kunt ook Nightly's en Beta's proberen op Android via Google Play en op iOS via Apple's applicatie TestFlight.

Safari Technology Preview

Apple heeft een experimentele browser in maart vorig jaar geïntroduceerd met de naam Safari Technology Preview[/url]. Daarmee kunnen gebruikers en ontwikkelaars alvast een kijkje nemen naar de features die Apple introduceert bij zijn browser Safari voor macOS en iOS. Je kunt hem momenteel binnenhalen voor macOS Sierra (de huidige versie van het OS) en de bèta macOS High Sierra. Hij is niet beschikbaar voor iOS.

Net als Chrome Canary kun je deze versie van de browser gebruiken naast de huidige versie van Safari. Dat geldt overigens niet voor Safari Beta. Recente previews schakelden de Beacon-API standaard in en voegden features hiervoor toe. Ook kwamen er verbeteringen voor Apple Pay en zijn er WebRTC-opties toegevoegd aan het developermenu (WebRTC wordt toegevoegd aan Safari 11). Op [urlx=https://developer.apple.com/safari/technology-preview/release-notes/]dit blog lees je meer over Releases van de Preview.