Virussen, malware en (sinds ongeveer 2012) ransomware zijn de grootste veroorzakers van MBR-problemen en nu steeds meer malwarepakketten zich richten op deze gegevens is het goed even te kijken wat je er tegen kan doen.

Het vernietigen of kapen van de MBR is gelukkig geen wereldramp en kan redelijk makkelijk hersteld worden maar als je niet weet waar je moet beginnen kan je een behoorlijke tijd zoet zijn. Bovendien zijn de reparatiemethodes niet echt voor de hand liggend.

Zo repareer je de MBR

De standaardmanier om je MBR te repareren is het openen van de command prompt en bootrec.exe uitvoeren. In oudere Windows-versies (lager dan 8 en 10) kon je de commandprompt openen door van herstelmedia (DVD of USB-stick) te booten en de prompt te openen vanuit het bootmenu.

Dat kan nog steeds in Windows 10 en deze methode bespreken we aan het einde van het artikel. In de nieuwste versies van Windows hebben makkelijkere methodes om herstelcommando's uit te voeren zonder externe media.

Als je Windows 10-computer met problemen start, zou het besturingssysteem moeten herkennen dat er een probleem is en de automatische reparatiemodus moeten starten. Als dat het geval is zie je de woorden "Preparing automatic Repair" onder het blauwe Windows logo.

Als dat niet gebeurt, maar je ziet wel het Windows logo, schakel je computer dan uit of reset deze. Na enkele keren zou het automatische reparatiescherm moeten verschijnen. Soms zal je je systeem daar meerdere keren achter elkaar moeten rebooten.

Als de reparatiemodus is gestart selecteer dan geavanceerde opties (advanced options).

Kies dan voor troubleshoot en selecteer wederom advanced options.

Je ziet een scherm met zes opties. Als je wilt kan je "startup repair" selecteren en kijken of dat werkt. Deze optie scant je computer en probeert alle opstartproblemen te repareren die het tegen komt. Het is een goede utility die maar kan er wel langer over doen dan het zelf openen van de commandprompt en het intypen van bootrec.

De commandprompt kan heel snel en simpel geopend worden door op de "Command Prompt"-optie te selecteren in het menu. Het kan voorkomen dat het selecteren van deze optie ervoor zorgt dat je computer opnieuw moet opstarten. Maak je geen zorgen, je kan daar rustig toestemming voor geven.

Zodra de commandprompt geopend is kan je met het commando bootrec.exe /fixmbr je MBR repareren.

Als dat goed gaat zal de melding "The operation completed succesfully" verschijnen en kan je je computer herstarten.

Als ransomware de oorzaak is, is de kans groot dat je computer wel weer kan starten maar dat je nog steeds niet bij je bestanden kan. Je zal de computer moeten starten in de veilige modus en kijken of je een antimalware-programma kan uitvoeren om de boel te fixen.

Bootrec vanaf een systeemherstel"schijf"

Als je een oudere versie van Windows draait of als Windows 10 geen herstelopties weergeeft, zal je een herstelschijf moeten starten om je MBR te repareren. Deze heb je zelf gemaakt na de installatie van je pc (zo niet, nu snel doen) of gekregen bij de installatieschijf van Windows.

Stop de herstelschijf (of stick) in je computer en zet deze aan. Als je een USB-stick gebruikt moet je er wel voor zorgen dat de BIOS (of EFI) zo is ingesteld dat deze vanaf een USB-stick kan booten.

Als je de herstelschijf hebt gestart wordt er gevraagd een toetsenbordindeling te selecteren om daarna hetzelfde recovery scherm voorgeschoteld te krijgen.

Als je Windows 7 gebruikt, zal je iets andere stappen moeten volgen om in de herstelmodus terecht te komen. Na de toetsenbordindeling te hebben geselecteerd kies je de optie "repair your computer" en kies je de schijf of partitie waar het besturingssysteem op staat. Kies next > system recovery options > command prompt en voer bootrec.exe /fixmbr in om de boel te repareren.

Vervolgstappen

Hoewel MBR-problemen relatief makkelijk zijn te repareren, is het toch handig als je goed bent voorbereid als dit probleem zich weer voordoet. Het allerbelangrijkste dat je kan doen is, daar komt ie weer, een back-up maken van je gegevens.

Er zijn verschillende manieren waarop je een reservekopie kan maken van je data. Dit kunnen zowel online diensten als Backblaze, Carbon of Crashplan zijn. Of offline diensten waaronder de File History-tool van Windows zelf als allerhande gratis en betaalde back-up-oplossingen.