Er zijn een hoop mensen die niet inloggen in hun webbrowser en toch gebruik maken van Google-diensten. Daar zijn verschillende nuttige redenen voor te bedenken en velen waaren daarom ook onaangenaam verrast toen bleek dat vanaf Chrome 69 het inloggen bij een Google-dienst er ook voor zorgt dat de browser (interface) zelf ook inlogt met hetzelfde account waarmee op de Google-diensten wordt ingelogd.

Het is niet duidelijk waarom Google hiervoor heeft gekozen, maar gebruikers laten via verschillende fora en social media weten niet gediend te zijn van deze verandering.

Gelukkig kan deze feature vrij makkelijk worden uitgeschakeld.

Navigeer naar chrome://flags/#account-consistency en schakel de functie uit. Herstart de browser en het automatisch inloggen komt niet langer voor.


Let wel op, het wijzigen van zulke diepe configuratie-flags wordt niet ondersteund door Google en de kans is aanwezig dat deze flags worden aangepast of verdwijnen in de nabije toekomst.

Op de volgende pagina: Liever niet rommelen met flags? Er zijn meer workarounds

Workarounds

Als je liever niet aan deze flags zit, kan je ook nog gebruik maken van de volgende workarounds:

Omschakelen naar de Private Browsing mode: In deze modus houdt de webbrowser zo min mogelijk bij en worden er geen cookies en andere data opgeslagen. Een mooie bijkomstigheid is dan dus ook dat er in deze modus niet automatisch wordt ingelogd door de browser. Deze modus kan worden geopend door ctrl-shift-N in te drukken.

Een aparte (portable) kopie gebruiken: Een beetje omslachtig misschien, maar je kan een tweede versie van Chrome gebruiken om te voorkomen dat er een overlap in accountinformatie plaatsvindt. Dit gaat wellicht het makkelijkst met een portable versie die je hier kan downloaden.

Met meerdere profielen werken: Klik op het profiel-icoontje rechtsboven en klik op de knop "Een ander account gebruiken". Mocht je niet met verschillende accounts willen werken, kan je onderaan ook kiezen voor de optie "Gastvenster openen".