Een van mijn favoriete sneltoetsen is geïntroduceerd in Android 7.0 en dat was de mogelijkheid om snel te schakelen tussen twee apps. Net als bij Windows met Alt +T, dubbeltik je op de multitaskknop (vierkantje) om heen en weer te flitsen tussen je twee recentst geopende apps.

Dat is handig, maar het wordt veel beter in het aankomende Android P. De nieuwe versie van het besturingssysteem bevat gebaarnavigatie en de multitaskknop verdwijnt, dus in plaats van deze dubbeltikoptie heb je een nieuwe optie 'tik de homeknop naar rechts' om hetzelfde te bereiken.

Edge Gestures

De prestaties van deze inconsistent werkende sneltoets - zelfs merkbaar als gebaarnavigatie was uitgeschakeld en je de traditionele multitaskknop gebruikte - zorgden ervoor dat ik op zoek ging naar een alternatief. Zelfs met de verbeteringen in de laatste previewbuilds van Android P ben ik toch meer de third party-opties die ik had ingezet gaan waarderen.

Dat is in mijn geval de app Edge Gestures, die €1,59 kost. Deze app biedt een heleboel boeiende opties om je interface te verbeteren met het toevoegen van aanraakgebieden op je scherm die een specifieke functionaliteit oproepen, zoals snel het volumeniveau aanpassen op een deel het scherm zelf zonder een specifieke knop of GUI te gebruiken. Maar de snelschakel tussen apps is op zichzelf al de moeite waard.

Het werkt als volgt: Eerst bepaal je welk deel van het scherm je 'hot zone' moet zijn, het deel waar de software herkent dat je wilt schakelen tussen twee apps. Je bent vrij om de linker, rechter of onderkant te kiezen, maar niet de bovenkant, omdat daar al sinds jaar en dag een gebaarfunctionaliteit (het meldingenvenster) zit.

Kijk naar hoe jij je telefoon vasthoudt en kies aan de hand daarvan: als je hem meestal in de linkerhand houdt, is links een voor de hand liggende keuze. Kies een plek waar je duim zich op natuurlijke wijze vaak bevindt, zodat je de 'hot zone' snel kunt bedienen als je maar één hand vrij hebt. Waarom? Simpel: het is zoveel gemakkelijker en fijner dan het dubbeltikken op de multitaskknop of het schuiven met home, waar je in de regel twee handen voor nodig hebt.

Als je een hot zone hebt ingesteld, is het tijd om de appschakeling in te zetten. Default is er een hoop ingesteld en het verdient aanbeveling om even door de lijst te zoeken om wat er beschikbaar is. Kies 'Clear' om die instellingen los te koppelen, zodat alleen hetgeen dat je zelf uitkiest een gekoppelde functionaliteit is aan de hot zone.

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke gebaren handig zijn, maar ik zou beginnen met de optie "Swipe to the right". Selecteer die regel in de app Edge Gestures wen kies dan "Switch to previous app" uit de lijst beschikbare functionaliteiten om de app-schakeling mogelijk te maken.

Als je dan vanaf je geselecteerde hotzone met je duim de andere kant opveegt en loslaat, schiet je naar je recentst geopende app en als je de actie herhaalt naar de een na laatste. Bij sommige apparaten moet je deze optie forceren - ik heb dit zelf niet ondervonden - door onder het tabblad 'Common' de optie 'Force switch apps' te kiezen.

En dat is alles: een veel betere manier om te schakelen tussen apps als je straks Android P hebt en de nieuwe gebaarfunctionaliteit van het OS ook niet zo kunt waarderen.