Als het aan de grote partijen in de IT-markt ligt gaat iedereen alles vanuit de cloud doen. Je hoeft geen nieuwe pc meer te kopen en geen grotere schijven voor je bestaande pc of externe hard disks. Zolang je een toetsenbord en een beetje fatsoenlijke monitor hebt (of al tevreden bent met het schermpje van je smartphone) kan je alles streamen vanaf het internet. Dus waarom zou je iets willen bewaren, toch?

Daar zijn toch wel wat redenen voor aan te geven. Ten eerste blijft veel internetdata niet eeuwig beschikbaar. Ze worden verplaatst, verwijderd of de internetdienst die ze aanbood stopt er mee.

Lees ook: Overleden diensten op het cloud-kerkhof

Ten tweede kun je redenen hebben om de informatie offline beschikbaar te hebben. Soms komt een video op zich wel over maar blijft steeds hangen. Dat kan zelfs gebeuren op een platform met de beste servers, zoals YouTube en je de video bekijkt met een snelle internetaansluiting.

Een andere reden kan zijn dat je een filmpje op een laptop zet en wilt bekijken op een plek waar geen internetaansluiting is. In Nederland is dat wellicht zeldzaam, maar in landen als Australië of Nieuw Zeeland kan je letterlijk uren rijden zonder mobiel signaal of wifi.

Op een reis in Nieuw Zeeland moest ik een programma installeren om daarmee bepaalde data te versturen. We hadden al 2 dagen geen 3G, laat staan wifi gezien, maar ergens onderweg stond een busje waar iemand o.a. koffie en diverse andere dingen verkocht. Bij elke aankoop, of tegen extra betaling, mocht je 50 MB wifi verbruiken. Internet kwam daar via een satellietverbinding binnen. Ik haalde het programma op, tenminste dat dacht ik, maar mijn 50 MB was al verbruikt voor de download (van het ongeveer 70 MB grote programma) gereed was.

Met videobeelden gaat dataverbruik gewoonlijk nog veel harder. Een tv uitzending van NPO (het vroegere Uitzending Gemist) van ongeveer een half uur, in een resolutie van 960x540 (dus dat is een kwart van de HD-resolutie, de helft van het aantal beeldpunten in beide richtingen) kost iets meer dan een kwart gigabyte. Als je een smartphone met redelijk wat data hebt kun je hier op instellen dat deze als wifi hotspot fungeert voor een laptop met wifi.

Op die laptop neem je het wifi-wachtwoord over dat op je smartphone staat en je hebt een wifi verbinding op je laptop, die zeker met 4G-verbindingen best vlot is en bovendien veilig: ook zonder VPN is de kans veel kleiner dat iemand jouw dataoverdracht opvangt dan op de wifi van een openbare gelegenheid. Je hebt dan internet op je laptop en kunt daar bijvoorbeeld video's ophalen en eventueel bewaren en later bekijken.

Video's toch maar bewaren?

Toch zou ik niet rekenen op het bekijken van hele tv-uitzendingen via de meeste sim-prepaid, vakantie- of abonnementsvormen. Een paar keer een uitzending van een half uur bekijken helpt je waarschijnlijk vlot door je maandtegoed heen. Eerder schreef ik al dat je op verschillende manieren programma's van o.a. NPO, RTL en ook YouTube op een schijf kunt bewaren en offline terugkijken.

Hierin beschreef ik diverse programma's en webdiensten plus een plug-in voor Firefox, Download Flash en Video. Als je, eenmaal weg van je snelle onbeperkte internetverbinding, video's wil bekijken doe je er dus verstandig aan een voorraadje te downloaden op de genoemde manieren en offline mee nemen.

Op de laatste ga ik nog even door. De plug-in geeft een of meer bestanden van een webpagina aan die je dan in een aantal kwaliteiten en bestandsformaten kunt bewaren. Soms ziet de plug-in helemaal geen video. Dat kan op bepaalde sites gebeuren, waar het nooit werkt, maar ook op een site als YouTube waar het vrijwel altijd werkt.

In het laatste geval blijkt het kopiëren van de hele URL in de daar al beschreven Gemist Downloader eigenlijk altijd wel te werken, al duurt het ophalen en opslaan van een YouTube filmpje beduidend langer dan met de plug-in. Er zijn ook enkele -veelal gratis- programma's te vinden die ongeveer hetzelfde doen als de genoemde programma's en/of plug-in.

Oude Microsoft software.... maar wel gratis

Maar wat doe je nu als je een video wilt bewaren die op geen enkele manier "herkend" wordt? Dan moet je gebruik maken van een video-capture programma waarin je aangeeft waar op je scherm de video speelt waarna het programma een opname kan maken. Dat werkt lang niet altijd soepel.

Ik probeerde het ooit met VLC-Media speler. Dit programma is superieur aan alles wat ik gezien heb wat betreft het afspelen van video maar het opnemen verliep niet erg soepel; ik geloof niet dat ik het voor elkaar gekregen heb. Voor videomontage gebruik ik de prima (betaalde) suite van Magix maar ook daar doet de eveneens meegeleverde capture-optie meestal niet wat ik zou willen.

Lees ook: 5 gratis video-edit-pakketten

Waar het eerder wel mee lukte was een Microsoft-programma: Expression. Ik had het ooit op mijn pc geïnstalleerd staan en het is sinds een herinstallatie door een nieuwe SSD er niet meer op teruggezet. Ik kon zo snel niet terugvinden waar ik de licentie vandaan had; ik denk dat het deel uitmaakte van een Microsoft aanbod voor ontwikkelaars. Ik ontdekte echter, tot mijn aangename verrassing, dat ik het gratis kan gebruiken.

Microsoft Expression is niet bepaald nieuw. Het werd uitgebracht in 2005, in de stijl van Office 2003, de versie die ik zelf nog altijd als de meest bruikbare Office versie beschouw. Later is dat Expression Studio geworden. Een belangrijke toepassing was het bewerken van HTML-bestanden, waarvoor eerst het webontwerpprogramma FrontPage was bedoeld. Ook Expression Studio werd 5 jaar geleden aan de kant gezet; ontwikkelaars vonden daarna een deel van (HTML bewerk) functionaliteit terug in Blend, dat met de ontwikkelomgeving Visual Studio wordt meegeleverd.

Hoe haal je beelden op?

Om te beginnen haal je Microsoft Expression Web 4 (Free Version) op en je installeert het. Daarnaast haal je Microsoft Expression Encoder 4 with Service Pack 2 (SP2) op en ook dat installeer je. Er wordt om een CD-key gevraagd, maar die kun je leeg laten. Het programma heeft dan iets minder opties maar het werkt wel.

We kijken nu alleen naar de videocapture-optie van het programma. Via het Classic Shell-menu zie je duidelijker wat de opties zijn dan via het Windows 10 start menu, omdat daar voor alle keuzes niet meer ziet dan "Microsoft Expression" en je een tooltip moet tonen voordat je de volledige naam van het onderdeel ziet.


Je start de Screen capture als een klein balkje dat verschijnt. Druk eerst even op de instellingen knop (het tandwiel) en loop de tabs na om te zien welke opties je wel en niet wilt. Belangrijk is de tab Audio, als je daar niets aankruist vanuit de diverse bronnen waarmee het geluid in je pc wordt verwerkt wordt de opname zonder geluid gemaakt. In de 1e (Screen) tab is het verstandig de Frame Rate op 60 beelden per seconde te zetten; de standaard 15 geeft alleen een soort van snelle diashow als resultaat.

Hierna start je de opname met de rode opnameknop op het programmabalkje. Je ziet een rood kader op je scherm komen. Dit verplaats en vergroot/verklein je met de muis tot het gebied is omlijnd waarin de video wordt weergegeven. Druk nogmaals op de rode opnameknop. Afhankelijk van de instellingen zie je een groot cijfer terugtellen van 3 naar 0 en dan begint de opname.


Druk op de stopknop als je gereed bent.


De opname(s) staan in het venster. Je kunt ze daar afzonderlijk wissen of doorsturen naar de Encoder.

Encoder maakt je filmpje

In Encoder kun je nog heel veel met de opname doen. Op dat moment is het alleen nog een project, en geen video. Klik in ieder geval links in beeld even op de Output-tab, om te bepalen waar je output bewaard wordt. Als je geen CD-key hebt ingegeven bij de installatie van de Encoder kun je alleen voor het .WMV-formaat kiezen als output, maar daar is niets mis mee.

Als alles goed staat, klik je op het Encode knopje, dat wat verloren linksonder staat. In 2 sessies, waarvan je de voortgang vrij nauwkeurig ziet met in een steeds verder ingekleurde cirkel, wordt de opname bewaard, in de aangegeven map, waarin weer een mapje aangemaakt wordt als [Computernaam Datum Tijd].

En wat is het resultaat? Het is zeker niet perfect, dat heb ik bij geen enkel screencapture-programma gezien. Ook met 60 frames per seconde ziet het er allemaal iets schokkeriger uit dan het origineel, of een video die je wel kon bewaren via de eerst genoemde mogelijkheden. Maar het werkt en het kost niets.