Je kunt gratis dvd's afspelen in Windows 10, maar niet dankzij Microsoft zelf. Diens oplossing werkt namelijk niet zo goed - hoewel het voor sommige mensen toereikend is. Het oude Windows Media Center, de ingebouwde tool die je vroeger dvd's liet afspelen, verdween al in Windows 8.

Noot: Dit is een bijgewerkte versie van een eerder artikel, we kijken nu wat er veranderd is aan de ooit zo barslechte Windows Dvd-speler uit de Windows Store. Spoiler: het is op een aantal gebieden erger dan de vorige keer, dus we geven je ook een goed alternatief om dvd's af te spelen.

Officiële speler Windows 10

Dat is niet meer zo en in Windows 10 is het Media Center niet meer beschikbaar. Microsoft heeft wel gedacht aan een oplossing om schijfjes af te spelen, maar die is niet gratis. De officiële Windows Dvd-speler is een app die je kunt kopen in de Microsoft Store voor € 14,99. Als je een upgrade hebt gemaakt vanaf Windows 7 of 8 is hij mogelijk gratis.

Hij heeft weinig toeters en bellen en zou moeten werken. Het slechte nieuws is dat toen ik dat twee jaar geleden deed, was hij héél buggy. Ik gokte erop dat de prijs van de speler expres zo hoog was, om mensen ervan te weerhouden de slecht functionerende software te installeren. Maar vandaag de dag is de app er nog steeds en hij kost nog altijd hetzelfde.

Gratis upgrade?

Gebruikers die naar Windows 10 zijn gemigreerd vanaf een systeem met Windows 7 of Windows 8 met Windows Media Center, zouden een gratis versie van de app moeten krijgen. Als je in de Microsoft Store kijkt, zou je hem gratis aangeboden moeten krijgen. Op de redactie hebben we systemen die inderdaad zijn geüpgradet, maar de gratis versie kregen we niet.

Nog een soortgelijke waarschuwing: de app zou dus gratis moeten zijn voor upgraders, maar nadat ik een schone installatie uitvoerde, had ik niet langer recht op de app. Deze keer testte ik de Windows dvd-speler op een Acer Aspire E 15 met Windows 10 Home (1803), een interne dvd-speler en vijf commerciële dvd's.

Compatibiliteitstest

Je kunt de app 7 dagen gratis 'testen' en daar maakte ik graag gebruik van. Dat is zeker handig, omdat Microsoft geen geld teruggeeft als je een dvd-speler koopt, maar in de proefversie kun je geen films afspelen. Het enige dat de app eigenlijk doet is zichzelf testen om te zien of hij compatibel is met je systeem.

Dat duurt een paar minuten en dvd-software die in 2019 nog een compatibiliteitstest moet uitvoeren is belachelijk, maar hier zijn we dan. In mijn test op de Acer Aspire lukte de test overigens niet. In plaats van een resultaat die zou aangeven of de app zou werken, crashte hij. Dat is op zich natuurlijk ook een resultaat.

Tweede test

Ik probeerde het na de Acer op mijn Lenovo X220 die een externe dvd-speler gebruikt van het merk Transcend. Deze combinatie werkte toen ik de app gebruikte in 2015 en dat is niet veranderd. Met andere woorden, mijn 7 jaar oude Sandy Bridge pc met Windows 10 1803 was compatibel, terwijl mijn modernere Kaby Lake-systeem dat niet was. Microsoft blijft dus lekker actueel.

Toen ik wist welk systeem compatibel was, heb ik de bittere pil van 15 euro geslikt om te zien hoe films daadwerkelijk worden afgespeeld. De vijf dvd's die ik gebruikte hadden geen problemen. De schijven begonnen te spelen na enkele minuten en de bediening is simpel met de muis. Als je meer wilt, is er een menu met drie puntjes om in dvd-menu's te springen.

Ik kwam één ergernis tegen en dat was met de navigatie van sommige menu's. Je klikte op een optie om de volledige film af te spelen en kwam dan opeens op een instellingenscherm terecht, wat in het menu één regel lager stond. Dat gebeurde niet met elke dvd, maar ik zag het vaker.

Compatibiliteit

Omdat ik nu een volledige versie had, testte ik de app nu ook op de Aspire, voor het geval de compatibiliteitstest gewoon gebrekkig was. De crashes waren een aardige indicatie dat de software niet compatibel was, want ik kreeg geen enkele dvd aan de praat op m'n modernere Acer. Dus die compatibiliteitscheck is hard nodig als je de app toch wilt kopen. Ik zou niet weten waarom je dat zou willen doen, maar toch.

De bugs van vroeger lijken er niet meer zo in te zitten, maar één ding waar we het over eens kunnen zijn, is dat de app erg karig is. Microsoft lijkt sinds 2015 ook weinig te hebben veranderd aan de interface. Laten we er geen doekjes om winden: deze app is nog geen 99 cent waard, laat staan 15 euro.

Beter af met VLC

Download wel de desktopversie van de VideoLAN-site. Er is een VLC-player beschikbaar in de Microsoft Store, maar deze ondersteunt geen dvd's of blurays. Download dus deze versie. Ga naar Media > Schijf openen of druk op CTRL +D om een schijf te starten.

De speler is in de basis heel simpel, maar heeft ontzettend veel features, onder meer om beeld en geluidsporen handmatig te synchroniseren als die spaak lopen en VLC 3.0 ondersteunt nu ook Cast, zodat je via het Google-protocol naar een extern apparaat kunt streamen. Mensen weken al naar VLC uit toen Windows nog wel zelf dvd's afspeelde, dus geen wonder dat het nu helemaal de beste keus is.