Als je een grote bibliotheek van video's op je laptop of pc hebt staan, wil je ze natuurlijk liever op je televisie kijken. Je kunt een HDMI-kabel gebruiken, maar dat steeds in- en uitprikken is niet zo goed voor de contactpunten. Streamen is handiger. Daar heb je helemaal geen smart-tv voor nodig - sterker nog, die raden we nog steeds af - maar gewoon een televisie met een extern apparaat als de Chromecast.

Die kost maar een paar tientjes en je prikt hem in de HDMI-poort, verbindt hem via de Google Home-app met je draadloze netwerk en je kunt aan de slag. Je kan elk verbonden apparaat als streamingbron gebruiken: je laptop, smartphone, tablet, of iets anders. Daar zijn verschillende apps voor, maar een populaire optie is VLC.

VLC is open source en gratis te downloaden via de Videolan-website. Het programma is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. De app is mede populair geworden omdat je niet met codecpacks hoefde te rommelen en VLC out-of-the-box allerhande formaten als avi, mkv, h.264 en veel meer ondersteunde. Sinds versie 3.0 wordt Chromecast ook ondersteund.

Een selectie niet-slimme tv's

VLC is momenteel beschikbaar als versie 3.0.6, maar de feature is nog steeds bèta. We hebben op de redactie in een aantal configuraties in het verleden moeite gehad met het detecteren van de Chromecast, maar in versie 3.0.6 gaat voor ons alles eindelijk soepel. Maar zoals bijna alles in de IT geldt hier YMMV. Het maakt niet uit of je pc een Ethernet-kabel heeft of wifi gebruikt, zolang de Chromecast en je bronapparaat maar op hetzelfde netwerk zitten.

Open VLC en ga naar Afspelen > Renderer. Hier zie je de apparaten die worden ondersteund in je netwerk. In het screenshot hierboven duikt de Chromecast op met onze netwerknaam. Klik daarop om de speler te verbinden met het castende apparaat en alles wat je nu afspeelt, wordt op de televisie weergegeven door de Chromecast.

In sommige gevallen kun je een certificaatmelding krijgen, omdat de Chromecast niet wordt herkend door je systeem. De bediening gaat verder natuurlijk via VLC op je bronapparaat en niet op de televisie zelf. Je pauzeert bijvoorbeeld op je smartphone of laptop.

Je kunt ook kiezen voor een ander extern apparaat als een Fire Stick, Apple TV of iets anders waarmee je kunt streamen. Als je VLC niet wilt of kunt gebruiken, kun je ook Plex installeren. Deze applicatie is beschikbaar voor apparaten als Chromecast, Roku, Sonos, Android TV, Xbox en meer, en er is compatibiliteit voor besturingssystemen als Windows, Linux, macOS, Raspberry Pi en meer.

Je kunt Plex installeren op een Android-smartphone en casten naar een Chromecast, of gebruiken op je laptop. Plex maakt een mediaserver aan op je pc en via een lokaal adres bereik je je catalogus en kun je vervolgens casten via het netwerk. In onze ervaring is Plex stabieler dan VLC, maar de bibliotheek mist soms videobestanden die niet worden geïndexeerd. We zouden daarom adviseren om Plex en VLC allebei te gebruiken, zodat je een uitwijkoptie hebt.

En dan is er natuurlijk ook nog Kodi