Het is altijd even schrikken als er een nieuwe versie van Windows 10 verschijnt, omdat een oude truc opeens niet meer kan werken. Dit werkt nog steeds op de Windows 10 November Update (1909), alle eerdere versies en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit nu verdwijnt. Het werkt, zoals je al kunt raden, enkel op Windows 10 Home en Windows 10 Pro.

We willen nog één keer benadrukken dat het wachtwoord, evenals biometrische authenticatie of tenminste een pincode, nog steeds een goed idee zijn voor het geval iemand het apparaat steelt. Zeker op een mobieler apparaat als een laptop is het een vereiste. Maar als je zeker weet dat deze risico's voor jou heel klein zijn, leggen we hieronder uit hoe je inloggen verwijderd van je systeem.

Als eerste ga je naar de taakbalk en tik je in de zoekbalk netplwiz om de tool Network Places Wizard van User Accounts Control te starten. Selecteer het programma uit de resultaten.

Met dit venster heb je toegang tot de gebruikersaccounts op je machine en toegang tot de wachtwoorden. Bovenin zie je een aangevinkte optie: Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Zet dat vinkje uit.

Als je vervolgens op Toepassen klikt, wordt er gevraagd naar je huidige wachtwoord. Voer deze twee keer in en dat is alles. De volgende keer dat je je pc opstart, hoef je het wachtwoord niet meer te typen. Vreemd genoeg controleert netplwiz niet of de ingevoerde wachtwoorden wel correct zijn. Als je hier op de een of andere manier twee keer het verkeerde wachtwoord opgeeft, zie je bij het inloggen opeens twee accounts in het scherm. Die zijn identiek en je moet daarbij inloggen met je wachtwoord of pincode.

Als je dit ziet gebeuren, start dan netplwiz opnieuw en voer opnieuw je wachtwoord in.

We hebben eerder berichten gekregen van gebruikers dat deze truc niet werkte. Een lezer meldde bijvoorbeeld dat dit met Lenovo-pc's niet functioneerde, maar volgens Lenovo moest dat wel werken. We hebben het hier recent zelf ook getest met een machine van Lenovo en hier werkte het gewoon.

Houd er rekening mee dat als je pc wordt beheerd door een werkgever de systeembeheerder op bijvoorbeeld een Windows 10 Pro-pc kan hebben ingesteld dat een wachtwoord wordt afgedwongen middels een group policy. In dat geval gaat deze truc niet werken.