Het is inmiddels bekend dat Windows 10 nog best goed draait op oudere computers. Toch zijn er trucjes om je systeem nog soepeler te laten lopen. Dit zijn veelal softwarematige trucjes maar vandaag kijken wij naar een hardwarematige oplossing. Naast het toevoegen van RAM of het vervangen van je harde schijf door een SSD, is er een goedkope oplossing om je systeem een extra prestatieboost te geven.

Microsoft heeft een tijd geleden de "ReadyBoost"-feature geïntroduceerd (Windows Vista). Toch zijn er veel mensen die niet weten dat deze functie nog steeds gebruikt kan worden om de prestaties van de pc te verbeteren door gebruik te maken van extern flashgeheugen. Als je dus nog ergens een externe USB-stick of SD kaart hebt liggen, is het extra makkelijk om met ReadyBoost aan de gang te gaan.

SuperFetch

ReadyBoost werkt samen met Windows' SuperFetch-features om bepaalde processen te versnellen door tata van de applicaties die je het vaakst gebruikt te cachen. Windows doet hetzelfde met systeemgeheugen, maar ReadyBoost maakt werkgeheugen vrij door je flash drive-opslag daarvoor te gebruiken.

Er zijn echter wel enkele kanttekeningen: de grootte van de prestatiewinst verschilt per machine. Een tragere pc zal een grotere prestatie boost krijgen dan een krachtige pc. Sterker nog, een pc met genoeg RAM geheugen en een SSD zal niet veel sneller worden als je deze feature aanzet. ReadyBoost komt pas echt goed tot z'n recht op systemen met 4 GB RAM of minder. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de snelheid van de USB-stick of de SD kaart. Een nieuwere, snellere flashdrive werkt beter dan die oude aftandse USB-stick die je vijf jaar geleden als promotie-cadeautje hebt gekregen.

Hetzelfde geldt voor de SD kaart. Kijk goed naar de klasse van de SD kaart, deze geeft aan hoe snel er data weggeschreven kan worden naar de kaart. Hoe hoger de klasse, hoe sneller de kaart, hoe beter de prestaties. Wij raden aan minimaal een Klasse 10 of UHS-1 kaart te gebruiken. Tragere kaarten zullen ook wel werken maar als deze te traag zijn zal Windows daar een melding van maken.

Volgende pagina: ReadyBoost inschakelen

ReadyBoost inschakelen

Het inschakelen van ReadyBoost is erg makkelijk:

  • Sluit een flash-medium aan op je computer.
  • Er verschijnt een pop-up met eigenschappen over de USB drive. Als dat niet gebeurt, typ dan "this pc" of "deze pc" in het startmenu of de Cortana zoekbalk en klik met de rechtermuisknop op de USB drive en kies eigenschappen.
  • Selecteer ReadyBoost
  • Selecteer "Dit apparaat gebruiken" of "Use this device". We raden je aan de volledige ruimte toe te wijzen aan ReadyBoost door "dedicate this device to ReadyBoot" te selecteren.
  • Klik op "Toepassen" of "Apply"

En dat was het. De prestatieverbetering zal op modernere pc's niet heel groot zijn, maar oudere computers (of laptops waar nog een normale harde schijf in zit) zullen toch wat soepeler werken. Zeker tijdens het opstarten van Windows of veelgebruikte applicaties. Deze functie werkt uiteraard ook op Windows Vista, Windows 7 en Windows 8.


Weten welk flash-medium het beste geschikt is voor Readyboost? Lees ook: De beste USB-sticks van dit moment De beste geheugenkaarten voor al je opslagwensen

en

De beste MicroSD-kaarten