Wij hebben er veel gebruikers over gehoord. De Anniversary Update is afgerond en gebruikers verwachten bij het zien van het inlogscherm meteen aan de slag te kunnen na het inloggen. Maar de kans is heel groot dat je na het inloggen nog wordt begroet door onder andere de "er worden enkele taken uitgevoerd"-melding.

De nieuwe feature van Windows 10 zorgt ervoor dat dit soort meldingen tot het verleden behoren door het besturingssysteem automatisch te laten inloggen en de update automatisch af te laten ronden.

Microsoft legt uit dat deze functie gebruik maakt van een speciale token die is gebaseerd op je inloginformatie. Deze wordt gebruikt om automatisch in te loggen na een herstart, de update af te ronden en de pc te vergrendelen om je informatie veilig te houden.

Microsoft raadt verder ook aan BitLocker te gebruiken. Jammer genoeg antwoordd Microsoft op onze vraag waarom dat wordt aangeraden als het systeem toch automatisch inlogt: "Geen commentaar".

Wij denken dat de BitLocker-versleuteling ervoor zorgt dat de Token niet makkelijk gevonden kan worden op de harde schijf. Dit kan alleen een probleem worden voor gebruikers die de Home-versie van Windows 10 hebben, de BitLocker-functie is immers niet aanwezig in die versie.

Op de volgende pagina: Zo schakel je de functie in

Voordat je deze functie inschakelt moet je systeem zijn bijgewerkt tot minimaal de Anniversary Update (1607). Als je de pc op je werk gebruikt is de kans aanwezig dat deze functie niet werkt als je pc onderdeel is van een domein of als er e-mail policies zijn toegepast op je pc.

Open het startmenu en klik op instellingen, kies vervolgens Bijwerken en beveiliging en selecteer Windows Update. Kies geavanceerde opties en vink de automatisch aanmelden na een update-optie aan.

De eerstvolgende grote update zal geheel automatisch verlopen en je zal na het inloggen direct begroet worden door je desktop, zoals het hoort.