In het verleden moest je naar de instellingen van je Google Account en dan naar de pagina Uw Google-activiteit beheren en in de pagina Mijn Activiteit kon je zoekresultaten verwijderen. Daarna moest je het overflow-menu (de drie verticale stippen) gebruiken om items te verwijderen. En dat was op je telefoon, op je pc is het net zo omslachtig.

Google heeft dat proces nu directer gemaakt en rolt dit de komende weken gefaseerd uit. In plaats van in je account te duiken, kun je nu je zoekgeschiedenis zien elke keer als je iets zoekt. Wanneer je iets zoekt in Chrome, kun je de hele geschiedenis beheren zonder dat je de browser hoeft te verlaten. Op je telefoon doe je dat als volgt:

  • Zoek iets op Google en tik daarna op de drie verticale strepen links van het Google-logo
  • Selecteer Je gegevens op Google Zoeken
  • Scrol naar Je recente activiteit
  • Tik op Alle zoekactiviteit

Dat laatste brengt je direct naar de Mijn activiteit pagina van vroeger waar je losse zoekopdrachten, of een specifieke dag kunt verwijderen of een hele datumreeks wist, zelfs tot aan het begin dat de zoekgeschiedenis begon te loggen. Nieuw zijn opties om meteen de hele zoekgeschiedenis of de laatste dag te verwijderen met één klik.

Op de desktopversie van Chrome hoef je alleen maar op de nieuwe knop Beheer jouw gegevens in Google Zoeken te klikken en die vind je onder de knoppen 'Google zoeken' en 'Ik doe een gok' op de Google-pagina. Je kunt ook op 'Instellingen' rechts onderaan de pagina klikken en dan op Je gegevens op Google Zoeken.

Vanaf deze nieuwe pagina kun je dus op de oude manier opdrachten verwijderen, maar handig zijn de nieuwe knoppen die je meteen ziet als je op Je gegevens op Google Zoeken klikt in Chrome. Daar zie je onder het kopje Je zoekactiviteit verwijderen meteen twee knoppen om ofwel het laatste uur in één klap te wissen of zelfs de volledige geschiedenis.

Ook zie je hier nog iets verder naar onderen nieuwe knoppen die je naar Web- en app-activiteit brengen (die onlangs nog in het nieuws kwam omdat hier een extra locatiegeschiedenis-optie is verborgen) Spraak- en audioactiviteit en Advertentiepersonalisatie. Dat zijn belangrijke instellingen als je wilt beperken of Google je locatie bijhoudt voor de Assistant.

Vanaf gisteren, woensdag 24 oktober, is Google begonnen met het uitrollen van deze wijzigingen voor Chrome op de pc en als mobiele browser. Als je ze nog niet kunt vinden, betekent het waarschijnlijk dat je app later volgt, aangezien Google dit gefaseerd uitrolt voor iOS en Android-apps. Ook wordt een soortgelijke feature volgend jaar toegevoegd aan Maps en 'andere Google-producten'.