WhatsApp-stickers op een iPhone of Android maak je met een gratis third party-app. Je kunt afbeeldingen uit je galerij halen om een sticker van te maken of spontaan fotograferen met je smartphone. Let er wel op dat je deze afbeeldingen openbaar deelt, dus pas op met eventueel gênante beelden of privacygevoelige foto's.

Voor de iPhone gebruiken we de app Sticker Maker Studio. Op Android kun je Sticker Maker gebruiken, dat is bijna dezelfde app. (Onderaan dit artikel gaan we daar nog op in.) De app laat advertenties zien als je een sticker toevoegt aan WhatsApp. In de praktijk is dat niet zo heel storend, de banner is meteen weg te klikken.

Als je Sticker Maker Studio hebt geïnstalleerd, moet je eerst een sticker pack toevoegen, zeg maar jouw persoonlijke deelbare galerij. Geef het pakket een naam en een auteursnaam en klik daarna op Toevoegen. Je kunt dit proces herhalen als je een nieuw pakket wilt aanmaken, bijvoorbeeld een selectie om met een specifieke groep te delen.

Tik daarna op jouw pakket van stickers. Daar zie je een overzicht van de toegevoegde stickers (nu nog leeg) en het bovenste vakje is je veld voor een pictogram dat je ziet als je het pakket deelt. Bovendien maakt dit het makkelijk je pakket in één oogopslag terug te vinden. Je kunt als je hier op klikt kiezen om een foto te maken of om er eentje te kiezen uit de galerij.

Vervolgens is de procedure hetzelfde, om een sticker uit te snijden kies je het gereedschap onderin: met Freehand trek je zelf een omlijning, Cut square en Cut circle maken respectievelijk nette vierkanten of cirkels, Select all selecteert het hele beeld en Smart select kiest zelf een uitsnede. Dat werkt vrij aardig voor de meeste foto's.

Vervolgens kun je een tekst toevoegen of de randdikte en kleur bewerken. Als je tevreden bent over het resultaat, tik je op Save sticker om hem toe te voegen aan je pakket. Als je op Try again tikt, ga je weer terug naar de originele foto om een nieuwe poging te wagen.


Op deze manier kun je een hele collectie maken door de vakjes in te vullen met stickers. De procedure is hetzelfde als hierboven voor het hoofdpictogram en je kunt tot op 30 stickers toevoegen aan dit pakket. Let op dat om een pakket toe te voegen aan WhatsApp, deze tenminste drie stickers moet bevatten. Je kunt in een later stadium altijd je pakket openen om een nieuwe sticker toe te voegen.

Als je tevreden bent over het aantal stickers, kun je het pakket toevoegen aan je berichtendienst naar keuze. We pakken hier WhatsApp, door linksonder in het pakket te tikken op Toevoegen aan WhatsApp. Je krijgt nu een advertentie te zien en die kun je meteen wegklikken door op de X te tikken. De eerste keer krijg je een waarschuwing Sticker Maker wil WhatsApp Openen, klik hierbij op Open. Je pakket wordt nu getoond, klik op Bewaar om hem beschikbaar te maken in de app.

Als je nu een gesprek begint, kun je op het sticker-symbooltje rechts van het invoerveld klikken. Je ziet daar nu de beschikbare stickercollecties - je herkent de jouwe aan het pictogram dat je eerder hebt gekozen. Als je op de gewenste sticker klikt, wordt deze in het gesprek afgebeeld.

Ook voor Android heb je diverse opties om stickers te delen en hier is Sticker Maker dezelfde optie als we hierboven beschreven. We lopen het proces even vlot met je door, want een paar kleine elementen zijn anders.

Na installatie van Sticker Maker klik je op Nieuw sticker pack aanmaken om te beginnen. Ook hier maak je een pakketnaam en een auteursnaam en kies je daarna voor CREËREN. Hier heb je hetzelfde basisoverzicht, alleen Pictogram heet hier Icoon. Tik hierop en je krijgt dan de opties Take Photo, Open Gallery of Select File (die laatste opent je bestandsbeheer, zodat je ook documenten die niet in je galerij opduiken kunt gebruiken).

Kies je gereedschap om de afbeelding bij te snijden: Draaien, Alles selecteren, Slim selecteren, Freehand, Vierkant, Cirkel of Afbeelding kiezen om een andere foto te selecteren.

Als je drie of meer afbeeldingen hebt, kies je voor Toevoegen aan WhatsApp om het stickervel daarin te krijgen. Je krijgt eerst een banner te zien, klik op Sluiten of X en daarna zie je de melding Wilt u [Stickerpacknaam] toevoegen aan WhatsApp? en daarbij klik je op Voeg toe. Om een sticker te versturen, klik je op de smiley links van het chatvenster en dan onderin op het stickersymbooltje (naast GIF).