Microsoft heeft een enorme database met stuurprogramma's die het bedrijf samen met hardwarefabrikanten onderhoudt. Zodra je een nieuw component in je pc in bedrijf neemt of een apparaat op een usb-poort aansluit, doorzoekt Windows automatisch deze database op zoek naar een geschikte driver voor de nieuwe hardware.

Maar die zoektocht levert helaas niet altijd resultaat op. Vooral bij oudere of obscuurdere hardware komt het vaker voor dat Windows een onderdeel niet herkent en hem markeert als 'onbekend apparaat' en het beruchte waarschuwingstekentje weergeeft in het apparaatbeheer om aan te geven dat er een probleem is met het stuurprogramma.

Er zijn drivermanagers als DriverMax die hier uitkomst kunnen bieden. De software doorloopt de bestaande hardware en apparaten en maakt een lijst van de geïnstalleerde drivers. Vervolgens presenteert het programma die lijst met ontbrekende of verouderde drivers en daarmee kun je het systeem bijwerken.

Om te starten met het programma druk je in het eerste venster dat je ziet (het tabblad aan de rechterkant) op de knop Scan voor driverupdates nu en na een korte analyse van het systeem presenteert DriverMax de resultaten. Als je inmiddels iets anders aan het doen bent, komt er een pop-up omhoog rechtsonder vanuit je Windows-balk. In het overzicht zie je welke drivers courant zijn en welke toe zijn aan een update.

In de gratis versie kun je slechts één driver tegelijk installeren, in de betaalde versie zijn ze ook allemaal in één klap te installeren. Kies dan welke stuurprogramma's je wilt hebben en druk op de knop Download en installeer. Het programma downloadt dan de driver en installeert deze daarna meteen automatisch. Sommige drivers vereisen dat je een licentieovereenkomst installeert, dus deze zullen af en toe opduiken.

Normaal gesproken zou DriverMax voor elk onderdeel een geschikte driver moeten vinden, maar het kan zijn dat je handmatig op zoek moet. Tik daarvoor Apparaatbeheer in de Windows-zoekbalk en open deze feature van het klassieke configuratiescherm. Je ziet direct wat er ontbreekt, want Windows vouwt dit onderdeel met waarschuwingspictogram meteen open en zet erbij dat het een onbekend apparaat is.

Klik met de rechtermuisknop op dit item, kies Eigenschappen en ga naar het tabblad Details. Onder Eigenschap: kun je kiezen voor Hardware-id's en onder Waarde: zie je de informatie van wat het besturingssysteem weet van deze hardware. Klik met de rechtermuisknop op dit onderdeel en klik op Kopiëren en plak deze informatie in Google om te zoeken naar de fabrikant en het apparaat. Als Windows geen stuurprogramma heeft is de kans zeer groot dat andere gebruikers dit probleem ook al eens hebben ondervonden en heeft iemand een link naar de geschikte driver geplaatst.

Zelfs als het helemaal snor lijkt te zitten met je drivers en Apparaatbeheer geen ontbrekende drivers weergeeft, is het de moeite waard om DriverMax te installeren om naar nieuwe drivers te zoeken. Updates van stuurprogramma's worden niet altijd geïnstalleerd en soms zorgen deze ervoor dat kleine foutjes worden gerepareerd, zodat je pc er beter voorstaat na (her)installatie van deze onderdelen.

In de standaardconfiguratie gaat een geïnstalleerd DriverMax dagelijks op zoek naar nieuwe drivers. Als je dat niet wilt, ga je naar Instellingen > Applicatie instellingen en schakel het vinkje uit bij Automatisch controleren op driverupdates, of kies voor Elke Week of Elke Maand om de interval tussen systeemscans te vergroten.


Als je wilt dat je na het terugzetten van een Windows-installatie alle bijgewerkte stuurprogramma's direct weer beschikbaar zijn, kun je een back-up van het driverarchief maken. Ga naar het tabblad Backup en kies voor Een driver backup archief aan het maken om dat proces te starten. Als je op Volgende klikt, maakt DriverMax een lijst aan van deze drivers.

Selecteer de drivers die je wilt hebben, of pak ze allemaal door een vinkje helemaal onderaan te zetten en klik op Backup. Deze worden neergezet in C:\Gebruikers\[GEBRUIKERSNAAM]\My Drivers. Zet deze op een externe schijf. Wanneer de tijd aanbreekt om ze terug te zetten, installeer je DriverMax op de nieuwe Windows-omgeving en ga je naar het tabblad Herstellen en dan Herstellen vanaf een eerder gemaakte backup.