Een veelgehoorde klacht in de zomermaanden van nieuwe gebruikers van FaceID is dat het "niet werkt" als je een zonnebril op je neus hebt. Niet iedereen heeft dat probleem, het hangt namelijk erg af van het type zonnebril dat je gebruikt, maar zelf ondervond ik problemen toen ik mijn enorme Ray-Ban Aviator droeg.

Naar de instellingen

Er is een simpele oplossing om FaceID je gezicht wel te laten herkennen als je je favoriete zonnebril op hebt op een zeldzame zonnige dag. Het nadeel is dat je daar een stukje security voor inlevert, dus bedenk of je dat de moeite waard vindt gezien jouw situatie en het risico dat je de iPhone per ongeluk ontgrendelt of dat een aanvaller dat voor je doet.

Hier volgt hoe je dit 'probleem' oplost:

  • Ga naar Instellingen.
  • Scrol naar Face ID en toegangscode.
  • Voer je pincode in.
  • Zet het schuifje bij Aandacht vereist voor Face ID uit.

Nog een voordeel is dat Face ID sneller werkt. Maar bedenk dat er ook nadelen aan kleven. Als je Face ID gebruikt voor het inloggen bij belangrijke applicaties met bijvoorbeeld betaalgegevens of het goedkeuren van betaalopdrachten zoals sommige bank-apps inmiddels ondersteunen, is het beter om de aandachtsfunctionaliteit te behouden gewoon je zonnebril af te zetten als je inlogt.

"Door aandacht te vereisen wordt Face ID veiliger", waarschuwt je iPhone als je het schuifje uitzet. De TrueDepth-camera gebruikt deze feature om te verifiëren dat jij het ook echt bent voordat de iPhone wordt ontgrendeld. In de documentatie voor Face ID vermeldt Apple dat sommige spiegelende brillen of omgevingen deze feature kunnen blokkeren.

Niet als je slaapt

In feite komt 'aandacht' erop neer dat het toestel bepaalt of je het apparaat aankijkt met je ogen geopend. Als deze detectie is uitgeschakeld, is Face ID nog wel beveiligd in de zin dat de TrueDepth-sensoren kijken of jij het echt bent, maar omdat je ogen niet open hoeven te zijn, zou iemand de iPhone voor je gezicht kunnen houden, bijvoorbeeld als je ergens anders naar kijkt, of terwijl je slaapt om het apparaat te ontgrendelen. Als je dit een onacceptabel risico vindt, kun je de aandachtsfeature beter blijven gebruiken.

Het is gelukkig vrij makkelijk om Face ID uit te schakelen en een pincode te vereisen als je weet dat je je binnenkort in een situatie bevindt waar dit een probleem zou kunnen zijn. Je hoeft alleen de zijknop en een van de volumeknoppen een paar seconden ingedrukt te houden. Vanaf dan wordt een pincode vereist. De eerstvolgende keer dat je die correct invoert, wordt Face ID weer actief.