** Update ** Aangezien Remix OS niet meer wordt onderhouden is dit artikel niet lager helemaal relevant. We raden je aan Dit artikel te lezen.

Voordat onze mailbox volstroomt met commentaar eerst even dit: Wij weten dat Android ook gewoon op een Linux kernel draait en daarom stiekem ook de zoveelste Linux-distributie is. Dit systeem zit echter zo anders in elkaar dat wij het als een apart besturingssysteem behandelen en het vergelijken met andere (Linux)systemen als Ubuntu, SUSE of Fedora.

Waarom overstappen?

Je kent het wel. Je hebt een oude(re) computer liggen die eigenlijk nog krachtig genoeg is voor simpele alledaagse dingen als tekstverwerken, video's kijken, muziek luisteren en internetten. Helaas draait het systeem nog op Windows XP of Vista waardoor (gratis) upgraden naar 7, 8 of 10 niet mogelijk is. Bovendien heeft het apparaat weinig werkgeheugen en is het niet vooruit te branden als je (op andere manieren) een nieuwere versie van Windows installeert. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gemis aan drivers, waardoor je videokaart, wifi-interface of chipset niet (goed) werkt op deze nieuwere systemen.

De gemiddelde computer-fan zal je vol enthousiasme vertellen dat je je oude beestje vooral niet weg moet gooien en er (een lichte variant van) Linux op moet installeren. Dat is op zich een goede tip. Een systeem als Lubuntu of andere kleine, lichte Linuxdistributie kan je computer weer laten vliegen. Natuurlijk kan je ook onder Linux tegen het driver-probleem aanlopen, maar gek genoeg is dat risico tegenwoordig kleiner dan onder Windows (nooit gedacht dat ik dat ooit zou schrijven). Dat betekent overigens niet dat het nooit meer voorkomt. Er zijn helaas nog steeds apparaten die niet worden ondersteund om uiteenlopende redenen.

Toch hoef je Windows niet meteen af te schrijven. Soms heb je geluk en wordt alle hardware gewoon ondersteund. Je kan altijd testen of Windows 10 werkt op je computer door een algemene sleutel in te vullen of tijdens het installatieproces aan te geven dat je nog geen sleutel hebt. Je kan het besturingssysteem een maand testen, daarna zal je wel de portemonnee moeten trekken om een Windows 10-licentie aan te schaffen. Als het systeem tergend traag is en je harde schijf swapt als een malle, zou extra werkgeheugen wellicht ook een oplossing voor je zijn. Wij hebben al een keer getest en het is in sommige gevallen best te doen.

Het is natuurlijk de vraag of het 't waard is nog te investeren in zo'n oude computer, zeker als er zoveel gratis oplossingen zijn die net zo goed en misschien zelfs beter zijn. Vandaag testen wij hoe goed een oude computer draait op Android. Speciaal voor de mensen die de overstap naar andere Linux distributies niet aandurven, geen fan zijn van het ecosysteem of gewoon Android prefereren (omdat zij er al bekend mee zijn dankzij hun smartphone of tablet).

Op de volgende pagina: Welke Android-versie?

Welke Android-versie?

Wij hebben al meerdere malen geschreven over Android op je pc en al eventjes mogen stoeien met verschillende emulatoren en ports van het besturingssysteem. Vandaag gaan wij echter een stap verder en proberen Android te installeren op een bijna tien jaar oude laptop. Wij gaan er de hele dag op werken om te kijken of het echt een waardige vervanger kan zijn van Windows of Linux.

In principe zijn er twee "versies" waar je uit kan kiezen als je voor een native-Android-installatie gaat op je computer. Android-x86 of Remix OS. Android-x86 gaat voor de traditionele Android-ervaring waardoor mensen het systeem direct herkennen en ermee aan de slag kunnen. Het systeem zal er hetzelfde uitzien als Android op je smartphone of tablet en exact hetzelfde werken.

Remix OS gooit het over een andere boeg en lijkt meer op een desktop-besturingssysteem. Het systeem behandelt apps als desktop-applicaties die kunnen worden geminimaliseerd, gemaximaliseerd en zelfs naast elkaar kunnen draaien.

Omdat ik vaak veel verschillende applicaties open heb samen met een hele zwik aan browser-tabs lijkt Remix OS de logische keuze. Android-x86 heeft toch meer een tablet-interface. Het systeem kan met het nodige getweak wel worden omgebouwd tot desktop-OS, maar waarom zoveel tijd investeren en moeite doen als er al een systeem is die dat out of the box al kan? Remix OS it is.

Op de volgende pagina: Zo installeer je Remix OS

De installatie

Remix OS is op verschillende manieren te installeren, maar niet elke manier is even makkelijk. Als je de instructies op de website bekijkt, lijkt het alsof de installatie een fluitje van een cent is. Dat klopt ook, als je een computer hebt waar al Windows 7 of hoger op staat. In dat geval kan je de meegeleverde installer gebruiken die het systeem installeert naast Windows.

De installer werkt echter alleen onder Windows 7, 8 of 10 dus als je een ouder (of ander) systeem op je computer hebt staan, zal je wat meer moeite moeten doen om Remix OS op je computer te krijgen tenzij je het niet erg vindt steeds van een extern medium te moeten booten.

Het systeem kan namelijk op deze manier worden gestart als je de gedownloade image wegschrijft op een optisch medium of USB-stick. Je gedownloade apps en instellingen worden elke keer braaf opgeslagen op je harde schijf als je het systeem afsluit.

Deze manier van werken met Remix OS is erg makkelijk en je weet in elk geval zeker dat alle data op je harde schijf bewaard blijft. Start het systeem tenminste één keer op deze manier voordat je Remix OS installeert op je harde schijf om te kijken of alles goed werkt. Uiteraard is het starten vanaf een extern medium niet ideaal. Je bent afhankelijk van de snelheid van de poort of drive. Als je zeker weet dat alles verder goed werkt, raden we je toch aan Remix OS uiteindelijk te installeren op je harde schijf.

Voordat we verdergaan moet je er zeker van zijn dat je geen belangrijke bestanden op de computer hebt staan. De volgende stappen zullen ervoor zorgen dat alle data die op de schijf staat verloren gaat.

Ook voor het handmatig installeren van het systeem zijn verschillende manieren mogelijk. Ik ga voor de semiofficiële installatiemethode. Dit is een verborgen optie die kan worden "opgeroepen" door het systeem te starten vanaf een extern medium. Als allereerst verschijnt het opstartmenu (GRUB). Kies "Resident mode" en druk op de TAB-knop op je toetsenbord. Onderin verschijnt een regel tekst met alle boot opties. Voeg daar INSTALL=1 aan toe en druk op enter.

Het systeem start nu in de "verborgen" installatiemodus en vraagt direct op welke partitie het systeem geïnstalleerd moet worden. Hoewel ik op verschillende plekken op internet heb gelezen dat Remix OS werkt op NTFS en Fat32-partities, schreeuwt de Linux-gebruiker in mij om voor ext4 te gaan. Dit is een bestandssysteem dat door veel Linux distributies wordt gebruikt en ook de standaard is op Android-toestellen.

Aangezien het systeem toch leeg gaat kan je via de optie "Create/Modify partitions" deze partities verwijderen en een Linux- en swap partitie maken. Het is theoretisch ook mogelijk op deze manier het systeem te installeren naast je bestaande installatie, maar dat hebben wij niet getest.

Selecteer de optie "Create/Modify partitions" en kies "no" als er wordt gevraagd GPT te gebruiken (dit is alleen voor moderne systemen). Vervolgens wordt cfdisk gestart. Verwijder de partities die je niet meer gebruikt door met de pijltjestoetsen (boven en onder) te navigeren naar de naam van de partitie en onderaan de optie "Delete" te selecteren (met de links en rechts-pijltjestoetsen)

Navigeer vervolgens naar de vrijgekomen ruimte (bij FS type aangeduid als "Free Space") en kies "New" en vervolgens "Primary". Vul vervolgens in hoeveel MB je partitie moet zijn. Ook in dit geval heb ik van verschillende bronnen gehoord dat alle ruimte kan worden toegewezen en dat de kous hiermee af is. Toch schreeuwt de Linux-kenner in mij om niet alle ruimte toe te wijzen aan deze partitie maar een beetje over te houden (ongeveer net zoveel als het aanwezige werkgeheugen in je computer) voor een SWAP-partitie.

Na het invullen van de partitiegrootte druk je op enter en je ziet de nieuwe partitie verschijnen in de lijst. Bij FS Type staat nu Linux. Als je ruimte hebt over gelaten voor de swap partitie zie je deze vrije ruimte ergens anders in dit overzicht staan. Navigeer daar naar toe en kies wederom de optie "New" en "Primary". Vul de maximale grootte in (of laat de standaardwaarde voor wat het is om de volledig resterende ruimte van de schijf te gebruiken en druk op enter.

Als het goed is, verschijnt er nu een nieuwe partitie in de lijst met als FS Type: Linux swap / Solaris. Als dat niet het geval is, navigeer dan naar deze partitie en kies de optie "Type" Er verschijnt een lijst met bestandssystemen met een nummer ervoor. De eerste keer zal je op een willekeurige toets moeten drukken om het tweede deel van de lijst te zien.

Als je dat hebt gedaan, krijg je de mogelijkheid aan te geven welk bestandssysteem je partitie moet worden. Vul daar "82" in en druk op enter. Je bent weer in het overzichtsscherm van cfdisk. Selecteer de partitie waarop Remix OS komt te staan en selecteer de optie bootable. Onder het kopje flags komt het woord "Boot" te staan. Navigeer naar de optie "Write" (de vraag of je het zeker weet zal je letterlijk met "yes" moeten beantwoorden) om je wijzigingen weg te schrijven en kies ten slotte "Quit".

Je bent nu weer in het selectiescherm van de installer. Kies de partitie waarop je het systeem wilt hebben en druk op enter. Er wordt gevraagd hoe je de partitie wilt formatteren. Kies ext4 en druk op enter. Nadat je hebt bevestigd dat je zeker weet dat je de partitie wilt formatteren (en je alle data op deze schijf verliest), formatteert de installer de partitie. Op de vraag of GRUB geïnstalleerd moet worden en of /system mag worden geïnstalleerd als "read-write" kan je ook "yes" beantwoorden. Remix OS wordt nu geïnstalleerd op de harde schijf en het lastigste is achter de rug.

Je ziet het, het zijn nogal wat stappen die je moet doorlopen om het systeem handmatig op je computer te zetten maar geloof mij, het is de moeite waard.

Op de volgende pagina: We zijn er bijna

Gefeliciteerd, het systeem is geïnstalleerd en je computer draait Android. De installer zal je vragen Remix OS door te starten of om je computer te rebooten. Kies voor de reboot-optie en verwijder je externe media.

De eerste keer dat Remix OS start zal het, net als je kersverse Android-toestel, een stuk langer duren voordat deze gestart is omdat er allerlei apps en processen geconfigureerd moeten worden.

Je wordt begroet met een scherm waarin allerlei apps staan waar je uit kan kiezen. Ik heb deze allemaal uitgeschakeld. Vervolgens kom je in je desktop terecht en kan je beginnen met het inrichten van je systeem. Remix OS geeft je de mogelijkheid helemaal buiten Google om te werken. Je kan de appstore van Remix OS gebruiken om je apps te installeren en er op deze manier voor zorgen dat het bedrijf geen flauw idee heeft dat jij met een "nieuw" Android-apparaat aan het werk bent.

Het gemak dient echter de mens en als je al een Android-account hebt is het erg aantrekkelijk al je apps, instellingen en voorkeuren over te hevelen naar je Android-computer. Gelukkig geeft Remix OS je de mogelijkheid Google Play te activeren en in te loggen met je Google Account. Hiervoor hoef je alleen maar te dubbelklikken op het Play-activator icoontje en opnieuw op te starten.

Na de herstart zal je zien dat je de mogelijkheid hebt Google's Play te openen en al je favoriete apps te installeren. Dit gaat allemaal verder precies hetzelfde als op elk ander Android-apparaat dus als je al Android-ervaring hebt is dit een feest der herkenning.

Op de volgende pagina: Mijn ervaringen: De ultieme oplossing?

Na het doorlopen van bovenstaande stappen op de bijna tien jaar oude HP werd ik begroet door een prachtige, strak uitziende desktop die lijkt op een mix van Windows 7 en KDE. Het Remix OS-logo rechtsonder opent de appdrawer als erop wordt geklikt en de drie streepjes rechtsonder openen het welbekende status- en nodificatiescherm.

Ik hoefde verder geen trucs uit te halen wat drivers betreft. Zowel de oude Nvidia-chip als de chipset (Bluetooth en Wifi) werkten out of the box.

Het eerste dat mij opviel, is hoe vloeiend alles werkt en reageert. Het installeren van apps is een fluitje van een cent en ik kan rustig meerdere apps naast elkaar open hebben staan. De meeste apps openen standaard in portrait-modus maar kunnen makkelijk worden geresized.

Apps in normale "portrait modus"

Apps in "resized modus"

Daarnaast kan je apps ook op twee manieren fullscreen openen. De eerste manier is via het plusje rechtsboven. Deze optie lijkt nog het meeste op het maximaliseren van je venster (zoals in andere besturingssystemen).

Linksboven zie je een knop die lijkt op twee pijltjes. Als je daarop klikt, wordt de app geopend in "Tablet"-modus. De app wordt dan gedraaid en geeft zichzelf weer alsof deze op een tablet is geopend. In deze modus geven apps meestal meer weer omdat een tablet over het algemeen een groter scherm heeft. Deze optie is handig voor apps als Youtube, Spotify, Office en andere apps die meer opties weergeven op grotere schermen.

Het switchen naar deze modus zorgt er meestal wel voor dat de app opnieuw wordt gestart. Pas dus goed op als je je werk nog niet hebt opgeslagen. De meeste apps vangen dat wel af dankzij tombstoning, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen.

Er zijn ook apps die de "windowed"-mode niet ondersteunen. Deze zullen gewoon Fullscreen openen. Je andere apps blijven gewoon beschikbaar en via alt-tab of de taakbalk kan je deze apps gewoon naar voren halen en over de fullscreen-app heen gebruiken. Erg handig als je je browser open hebt staan en tegelijkertijd bezig bent met de feeds-app, chats en het typen van tekst.

There's an app for that

Ik heb een tijd eerder als eens zo'n zelfde experiment gedaan met een Raspberry Pi. Een hele dag werken op een apparaat en kijken of deze m'n huidige pc zou kunnen vervangen. De Raspberry Pi had het zwaar te verduren op sommige momenten.

Het 1GB werkgeheugen trok het allemaal net (niet) en de grote hoeveelheid tabs en applicaties die ik open had staan lieten het apparaat over z'n nek gaan. Toch was het zeker niet slecht voor een computertje van ongeveer drie tientjes. Wellicht dat ik de Pi nog een kans geef met een andere (lichtere?) Linux distributie. Of, indien mogelijk Remix OS of een andere Android-variant? Het was per slot van rekening bijna elke keer de webbrowser die het systeem op z'n knieën kreeg.

Dat is met Remix OS wel anders. Veel van de diensten kunnen geopend worden in de webbrowser, maar dat hoeft niet. Er is voor bijna elke dienst of website wel een app die hetzelfde en soms zelfs ietsjes meer doet. In sommige gevallen kies ik voor een app (Spotify, collaboration app, Youtube) en in andere gevallen voor de browser.

Zowel Firefox als Google Chrome houden het goed uit op het systeem. Al lijkt Firefox wat sneller te zijn op het systeem en minder te swappen. Toch merkte ik dat ik in de loop van de dag wisselde van Firefox naar Chrome omdat die laatste wel de verschillende schermmodi ondersteunde. Dat was toch iets fijner schakelen tussen verschillende apps, wat bovendien ook nog eens sneller ging (van een app naar Chrome en terug).

Ook de notificaties van de verschillende apps was erg fijn. Bovendien hoefde ik niet eens voor elke handeling een app te installeren. Het bijsnijden van een foto kan met de standaard meegeleverde image viewer en de meegeleverde filemanager kan feilloos overweg met de verschillende partities op de harde schijf (ja, ik heb stiekem toch de restore-partitie laten staan voor het geval dat...) en gekoppelde externe media. En als je net dat beetje extra wilt doen, zijn er talloze bewerkingsprogramma's waarmee je toch een stuk meer kan.

Sowieso is het handig deze lijst met apps even door te nemen als je je nieuwe systeem gaat inrichten. Ook op de desktop komen deze apps goed van pas. Snapseed (of Photoshop) voor het (iets) betere fotobewerkings-werk, en Solid Explorer als je graag externe bronnen wilt benaderen als je je bestanden aan het beheren bent.

Zelfs het spelen van games ging goed. Ik heb er niet veel getest maar veel van de games die ik testte werkte perfect en vloeiend.

Bloedsnel

Het verbaast mij hoe snel en vloeiend alles werkt. Het overgrote deel van de tijd vliegen de apps over je scherm en is het wisselen van apps zo gedaan. De oude laptop is merkbaar sneller onder Android dan onder Windows en misschien zelfs enkele andere lichte Linux-distributies. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat de gemiddelde Android-app kleiner en simpeler in elkaar zit en minder werkgeheugen in beslag neemt dan een fullblown Windows- of Linux-Programma.

Ik had zelfs af en toe momenten dat ik mij niet meer realiseerde dat ik werkte op een Android-systeem. Ik had aardig wat tabs open staan in m'n browser en verschillende apps geopend en qua snelheid had ik af en toe het idee te werken op m'n eigen i7-monster met 12 GB RAM in plaats van een oud barrel met 2GB RAM en een simpele Core2Duo-processor. Ik besloot een benchmark los te laten op het apparaat om te zien hoe deze zich zou verhouden tot een gemiddelde smartphone. AnTuTu leek mij een goede app. Deze wordt het vaakst gebruikt om smartphones en tablets te testen.

Hoewel ik weet dat een smartphone met een pc vergelijken appels en peren is, verbaasde ik mij toch over de uitkomst. Het oude barrel behaalde een score ongeveer gelijk aan een Samsung Galaxy S6 en iPhone 6. Niet slecht voor een apparaat uit 2008. Zelfs het afspelen van Youtube-video's in Full HD ging zonder horten of stoten. Het maakte daarbij niet uit of de browser werd gebruikt of de officiële Youtube-app. Lokale video's werden ook vloeiend afgespeeld met de meegeleverde MX-player.

Zou dit dan toch een betere optie zijn dan de gemiddelde Linux distributie?

Even wennen

Om mijn eigen vraag maar meteen te beantwoorden: Misschien. Er waren inderdaad momenten dat ik bijna vergat dat ik werkte op een oud barrel met Android in plaats van een gewone pc, toch waren er ook momenten waarop je er keihard aan werd herinnerd dat je met Android-werkt.

Sommige muis "gestures" komen niet helemaal overeen met wat je gewend bent. Je muiscursor wordt behandeld een virtuele vinger. Zeker op momenten als je tekst wilt kopiëren merk je dat je met de muis niet zomaar een stuk tekst kan selecteren.

Je sleept de boel aan de kant of je moet de muisknop lang ingedrukt houden (zoals je normaal gesproken je vinger lang tegen het scherm gedrukt houdt) om de optie "Tekst selecteren" tevoorschijn te toveren, deze optie te selecteren en vervolgens met de schuifjes de daadwerkelijke tekst te selecteren. Het kopiëren van tekst werkt gelukkig wel gewoon met control-c.

Ook het werken met de browser gaat net even anders. Je verwacht gewoon dat je muiscursor verandert in een wijzend handje als je over een link heen hovert. Dat gebeurt uiteraard niet in Remix OS. Dit was wel even wennen. Ik heb toch een paar keer getwijfeld of een link wel echt een link was.

Daarnaast is klikken met de rechtermuisknop op een link ook zinloos aangezien deze door de browser wordt geregistreerd als "met een vinger drukken op een link". Ik open vaak links in een nieuwe tab met de rechter- of middelste muisknop. Het was erg wennen om dat nu niet te kunnen. Bovendien verdwijnt de pagina die je op dat moment bezoekt omdat je "met de linkermuisknop" op een link klikt.

Het is lang geleden dat ik de back-knop zo vaak heb moeten gebruiken op een werkdag. Als je een link wilt openen in een nieuwe tab moet je klikken op een link en je muisknop ingedrukt houden tot het menu verschijnt waarin je kan kiezen voor het openen in een nieuwe tab. Net als dat je je vinger lang ingedrukt houdt op een link op je telefoon. Logisch natuurlijk, Android ziet nou eenmaal niet het verschil tussen het drukken op een link met je linker- of rechtervinger. Het desktopgevoel zorgt er dus wel voor dat je deze handeling sneller vergeet.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om toetsen en gestures te stellen. Het instellingen-menu bevat enkele opties die je op je smartphone niet zal vinden. Het gaat dan om de opties "Remix OS options" en "Experimental features".

Ook kan je via de standaard meegeleverde Gaming toolkit-app ook verschillende gestures en vingerbewegingen binden aan een toets(combinatie) of muisbeweging. Deze app is eigenlijk bedoeld voor het speelbaar maken van games die afhankelijk zijn van virtuele knoppen in de game, maar werkt net zo goed met andere apps.

Het zijn kleine dingetjes, niet wereldschokkend en als deze werkwijze eenmaal in je systeem zit, werkt het systeem heerlijk.

En toch, was het niet allemaal rozengeur en maneschijn...

Op de volgende pagina: de Irritaties

Irritaties

Het moment dat je wist dat zou komen. Er zitten enkele addertjes onder het gras. Het zijn geen wereldschokkende dingen, maar ze kunnen voor sommige mensen wel een dealbreaker zijn.

Niet 100% compatible: Er werd al voor gewaarschuwd op enkele websites, er bestaat een kleine kans dat je in de weer gaat met een Android-app die niet helemaal compatibel is met dit systeem. Of dat aan de architectuur ligt of iets anders is moeilijk te zeggen.

Ik heb aardig wat apps geprobeerd en er waren er (gelukkig maar) twee die niet (helemaal) werkte. Milkytracker gaf enkele foutmeldingen en kon met geen mogelijkheid worden geresized, maar werkte nog wel, al liep de besturing niet helemaal synchroon met m'n muisbewegingen. Dit is dan wel echt een niche-app voor de echte (demoscene)-nerd en de gewone gebruiker zal waarschijnlijk nooit te maken krijgen met deze app.

Daarnaast was er ook een game die het liet afweten. The Banner Saga wilde helemaal niet starten. Ik had gedacht dat het juist een 3d-game zou zijn die problemen zou geven, gek genoeg deden die het allemaal gewoon goed. Dit zijn twee apps die qua productiviteit nou niet echt gemist zullen worden, maar het geeft wel aan dat de kans bestaat dat er nog meer apps zijn die niet out of the box werken. Of deze apps wel werken in Android-x86 (of een modernere computer) zal ik een ander keer testen.

Tombstoning: Op zich ook niet echt een probleem als je er rekening mee houdt, maar het is dus wel iets dat je zal moeten testen. Sommige apps worden "stilgezet" of "afgesloten" als deze worden geminimaliseerd. In verschillende chat- en collaboration-apps, kan dit betekenen dat je belangrijke berichten of opdrachten misloopt omdat deze in tombstone-modus niet binnen komen. Op je smartphone of tablet krijg je als de app gesloten is tenminste nog een notificatie. Ook dat gebeurde niet in alle gevallen. Iets om goed in de gaten te houden en van te voren te testen.

Crashes:Dit zou een serieus probleem kunnen zijn, maar ik ben een beetje voorzichtig dit als dealbreaker aan te merken omdat het ook aan de laptop kan liggen. Het systeem is een paar keer goed gecrasht. Het geluid hangt, het beeld wordt zwart en enkele LED's op de laptop knipperen (alsof er een kernel panic optreedt).

Het duurde even voordat ik doorhad wat dit probleem veroorzaakte en ik weet op dit moment nog steeds niet 100 procent zeker of dat ook de daadwerkelijke oorzaak is van het probleem. Ik denk dat Firefox de boosdoener is. De app crashte af en toe al eens en van de drie crashes die ik vandaag heb meegemaakt was ik in twee gevallen bezig in de webbrowser. Na geswitcht te zijn naar Chrome is het niet meer gebeurd, maar ik houd het systeem goed in de gaten en zal de debug-logs er nog even op nalezen.

Daarbij is Remix OS ook nog niet helemaal af waardoor het wellicht toch een stabiliteits-issue is. Hier kom ik later nog op terug. Los daarvan zou een crashende webbrowser niet het hele systeem onderuit moeten kunnen halen.

Even hangen: Hoewel de apps allemaal bloedjesnel reageren, zijn er momenten dat het systeem heel eventjes schijnt te hangen. Dit gebeurt vooral als je apps minimaliseert. Ik denk zelf dat dat te maken heeft met het snel weg moeten schrijven van informatie (voor het tombstonen) in combinatie met de leeftijd van de laptop. Dit gebeurt soms ook als je van apps wisselt. Als je de apps maximaliseert of herstelt heb je namelijk geen last van vertragingen.

Daar moet wel bij gezegd worden dat het maken van screenshots ronduit verschrikkelijk is. Het systeem hangt meerdere seconden en soms sluit de screenshot-"app" zichzelf zonder ook maar iets te doen. Waar dat precies aan ligt heb ik nog niet kunnen vinden. Er zijn blijkbaar erg weinig mensen die hier last van hebben dus wellicht ligt ook dit aan de laptop.

Voor de rest had ik het fijn gevonden als ik de laptop aan had kunnen sluiten op een extern scherm. Dat werkt simpelweg niet. Zelfs als je het scherm van de laptop zelf uitschakelt. Het scherm springt niet over en als deze (tijdens het starten) wel switcht naar het externe scherm crasht het systeem. Ik weet niet of dit een driver issue is of een Android-issue. Er zijn niet echt veel toestellen met dubbele schermen dus wellicht is de ondersteuning simpelweg niet aanwezig. Dat zou ik nog even moeten testen op een andere computer of laptop.

Conclusie

Ik moet zeggen dat ik zeer positief verrast ben door dit systeem. Remix OS weet zichzelf goed staande te houden en oude computers een waardig tweede leven te geven. Vooral de snelheid valt mij alleszins mee. De meeste apps werken uitstekend en kunnen rustig naast elkaar draaien zonder elkaar in de weg te zitten. Daarnaast vraag ik mij af: als het op zo'n oud systeem al zo goed draait, hoe zou het gaan op een moderne computer?

Het is in elk geval een stukken betere oplossing dan de Crossover-oplossing die wij eerder probeerden op een Chromebook. Al zou dat misschien ook beter werken nu de Chrome-OS-overhead niet meer aanwezig is. Wellicht iets om in de toekomst nog eens te proberen. Ik denk alleen wel dat we daarvoor een krachtigere laptop nodig hebben.

Aanrader?

En dan nu de hamvraag: Is Remix OS (of Android) een aanrader? Ik zou voorzichtig "ja" kunnen roepen en er een paar mitsen en maren achteraan plakken. Het systeem werkt goed en Remix OS is "af genoeg" om gewoon op te werken. Toch zou ik voorzichtig zijn omdat nog niet duidelijk is wat de crashes precies veroorzaken. Op internet heeft lang niet iedereen last van dit probleem dus dit zou ook aan de laptop kunnen liggen.

Daarnaast moet je natuurlijk wennen aan de Android/tablet-werkwijze op je pc. Sommige muis-gestures reageren anders dan je zou verwachten en we weten dankzij Windows 8 allemaal hoe men daarop kan reageren. Overigens is dit bij Remix OS een stuk minder erg aanwezig als bij Windows 8, maar vooral als je veel internet en regelmatig switcht tussen tabs, kan deze Android-werkwijze voor irritaties zorgen.

Ook het tijdelijk hangen van het systeem als apps geminimaliseerd worden (of als er screenshots gemaakt worden) kan irritant zijn, maar dat zou kunnen liggen aan de leeftijd van de laptop, vooral omdat er op internet maar weinig mensen over klagen. Bovendien zijn er ook laptops en "desktops" die officieel worden verkocht met Remix OS. De kans is groot dat jij daar met jouw computer geen last van zal hebben. Kortom, test het systeem eerst eventjes door in de live-omgeving te starten voordat je het installeert.

Android vs Linux

Als je Android/Remix OS vergelijkt met andere Linux-distributies wordt het nog moeilijker kiezen. Remix OS is geweldig als je bekend bent met het Android-ecosysteem. Als je de Play-store vergelijkt met (bijvoorbeeld) de Ubuntu-store, zal je meer apps vinden in de winkel van Google (maar ook meer troep) en sommige apps zullen je wellicht bekender voorkomen omdat je deze ook al gebruikt op je tablet en/of smartphone.

Maar het blijven apps die in eerste instantie zijn gemaakt voor mobiele toepassingen. De mobiele versie van Office of Photoshop zal het afleggen tegen een full blown Gimp of LibreOffice, maar soms zijn het juist die simpele apps die de minder ervaren gebruikers over de streep trekken. Het feit dat je naast je browser ook lekker een potje Wordfeud kan spelen op je desktop kan voor sommigen een reden zijn te kiezen voor Remix OS (of Android-x86) in plaats van een andere Linux distributie.

Het is dus een kwestie van smaak. Gelukkig is er tegenwoordig van bijna elke distributie wel een live-versie te krijgen zodat je rustig kan kijken welk systeem je fijner vindt werken. Je zal als digibeet/leek/minder ervaren gebruiker wel de hulp in moeten schakelen van een IT'er om het systeem op je computer te krijgen (of goed moeten lezen). Dat geldt natuurlijk ook gewoon voor Windows, maar dat schijnen veel mensen vaak te "vergeten".