Persbureau Associated Press onthulde gisteren dat Google de locatie opslaat van mensen die dachten het delen daarvan in de accountvoorkeuren stop te hebben gezet. Erg verrassend zal dat niet zijn voor paranoïde oplettende mensen, maar wat vooral steekt is dat Google hier weinig transparant over was. Volgens het zoekbedrijf zelf zijn de regels van wat waar wordt gevolg duidelijk.

"Er zijn verschillende manieren waarop Google locaties kan gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren, inclusief Locatiegeschiedenis, Web- en app-activiteit en door Locatie-services op apparaten zelf", zegt een woordvoerder tegen AP. "We leveren heldere beschrijvingen van deze tools en robuuste beheeropties zodat mensen ze in of uit kunnen schakelen, en hun geschiedenis op elk gewenst moment te verwijderen."

We hebben al eerder verschillende adviezen gegeven om Google's locatietracking te stoppen, deels gebaseerd op de "heldere beschrijvingen" van Google zelf. Maar op een pagina als 'Uw locatiegeschiedenis beheren of verwijderen' van 'Google-account Help' staat niets vermeld over het knopje 'Web- en app-activiteit' dat je ook nog eens om moet zetten, die is begraven in een submenu.

Ondanks wat Google's hulppagina's zeggen, is het omzetten van deze knop dus niet voldoende.

Om locatiegeschiedenis helemaal uit te schakelen - althans, als we hier nu wel op mogen vertrouwen - ga je naar je Google-account door bijvoorbeeld naar Google.nl of Gmail te surfen en rechtsboven in te loggen en/of op je account te klikken en Google-account te selecteren. Ga naar Uw Google-activiteit beheren onder het kopje Persoonlijke info & privacy en kijk naar Web- en app-activiteit onder Activiteitsopties.

Zet ook dit schuifje uit, mocht je dat nog niet hebben gedaan om ook locaties. Je krijgt dan nog wel een waarschuwing dat Google je actieve zoeksessies niet kwalitatief kan verbeteren en dat de geschiedenis niet wordt verwijderd, wat je op deze pagina handmatig moet doen.

Op Android-toestellen is het net iets anders. Daar ga je naar de Google-app in klik je op Instellingen. Je vindt de optie Web- en app-activiteit hier onder Accounts en privacy > Google-activitetsopties.